loader
Foto

Galerie foto

Ziua românilor de pretutindeni. Acasă e acolo unde ți-e inima și familia

Miercuri, 23 mai, de la ora 21.30, la TVR i vă invităm să urmăriți o ediție specială "Articolul VII".

 

Mihaela Crăciun
Articolul VII

Sunt milioane de români care au plecat la muncă în străinătate şi care nu ştiu că sensul plecării lor ar putea fi întoarcerea. Uneori ei nu se întorc. Uneori copiii lor îşi caută rădăcinile. Familiile lor sunt și aici și acolo.

Când locuiesc  în două ţări, iau cu ei câte ceva din fiecare și au măcar două viziuni în balanţă: viaţa privită din afară ţării şi viaţa privită din interiorul ei.  Mirosurile, sunetele și peisajele, poveștile copilăriei, sunt metabolismul identității.
.
Invitați: Marina Anca, scriitor, Franța; Alexandru Iosup, prof. univ., Olanda;  Dan Goglează, psihoterapeut, Germania.
.
La telefon vor interveni dramaturgul Matei Vișniec de la Rădăuți și pictorița Aurelia Stoie Mărginean din Brașov.
.
În cărtile sale, Marina Anca vorbeşte despre ţara din care a plecat cu vocea celui care nu a uitat nimic: „Când omida devine fluture sau Dictatura română văzută de o adolescentă liberă".  Mărturiile ei au fost înscrise pe lista cărților recomandate de Ministerul Învățământului francez, pentru elevii de clasa a IX-a..

Pentru psihoterapeutul Dan Goglează, născut în Mândreştii Vrancei și plecat în 1986 în Germania, atașamentul  față de moștenirea românească  rămâne foarte puternic.  „Viața ca autosugestie“ e cartea unei autoprofeţii împlinite şi a acceptării originii.

(w882)
.
Alexandru Iosup, membru al Academiei Regale Olandeze de Științe, profesor la Universitatea VU Amsterdam și lector la Universitatea Tehnică din Delft, numit lectorul olandez al anului 2015, a ținut mereu legătura cu mediul academic românesc. Studenții lui olandezi au învățat expresi “ghici ciuperca ce-i” iar despre  studenții români spune că au o reputatie excelenta în Olanda.
.
Dramaturgul Matei Vişniec consideră orașul lui natal, Rădăuţi, centrul lumii şi se  încară cu energii noi ori de cîte ori se întorce acasă: „Sigur, marele spectacol pe care mi-l oferă oraşul se derulează vara, cînd este invadat de maşini cu număr de Italia sau de bucovinenii care se întorc acasă cu maşinile lor. Am atunci în faţa ochilor nişte scene de ambuteiaj demne de marile capitale ale lumii şi o febrilitate consumistă care mă lasă perplex.
.
Din Bucovina mergem în Transilvania, la Brașov, care reprezintă pentru artistul plastic  Aurelia Stoie Marginean o infațisare a sinelui, e parte a istoriei personale, istorie din care fac parte și călătoriile din Israel, Cipru, America de Nord, China, țările nordice  etc  Jurnalul pictorului reţine, pe lângă peisaje, mărturii despre oameni, chipuri: Papa Ioan Paul al II-lea, Părintele Galeriu, Nina Cassian, Nora Iuga, Nicolae Stoie. Dar la Brașov, portretele celor apropiaţi se transformă într-o galerie a oraşului pentru că Brașovul e acasă.

Producător Mihaela Crăciun

(w882) Cover Miha

Emisiunea este online pe TVR+.

 

4:00 Tradiţii (R)

*Ediţie specială (I)

Prezentator şi producător Tatiana Slivca

(Reluare)

6:00 Exclusiv în România (R)

În duminica Paștelui, Cristi Tabără și Cristina Șoloc vă propun o ediție de sărbătoare, într-o comunitate etnică în care nu au mai fost până acum. Echipa Exclusiv în România ajunge în județul Botoșani, supranumit și “leagănul geniilor”, pentru că aici s-au născut zeci de personalități care au scris istorie în domeniile lor. Una dintre explicațiile oamenilor de știință este că în zonă s-au amestecat diverse etnii și rase, fapt care ar favoriza apariția unor indivizi cu o inteligență superioară, ca Mihai Eminescu, George Enescu, Nicolae Iorga, Stefan Luchian, etc. Tocmai de aceea, în această ediție punem reflectorul pe una dintre etniile stabilite aici acum sute de ani, iar pentru asta, facem o incursiune în satul Rogojești, din comuna Mihăileni, unde populația este preponderent ucraineană. Petrecem sărbătoarea Învierii Domnului în maniera în care o fac ucrainenii în continuare aici la Rogojești. Vedem cum localnicii transformă ouăle de Paște în adevărate bijuterii, cunoaștem oameni gospodari, ansamblul popular ucrainean Vesna, fanfara Florile Bucovinei și explorăm întreaga zonă, pentru că este extrem de interesantă din toate punctele de vedere. Istoria aici este de câteva sute de ani, poate chiar de milenii, dacă luăm în serios cercetările care se fac în zonă. De asemenea, vizităm și Mănăstirea Vorona, mănăstire întemeiată în 1600 de călugări veniți din spațiul slav, cel mai probabil ruși, la care s-au adăugat bănățeni și moldoveni-un spațiu de interferență foarte interesant, unde există, de exemplu, chilia Patriarhului Teoctist al României, care a ucenicit în Mănăstirea Vorona, dar și un fond de carte veche absolut impresionant, în chirilică și slavă-4000 din cărți, dintre care 2000 sunt în patrimoniu național. Și tot în comuna Vorona, stăm de vorbă cu badea Costică Ciubotărița din satul Joldești, Tezaur Uman Viu UNESCO și cetățean de onoare al comunei Vorona, specialist în prelucrarea pieilor de oaie. Meșterul popular Ciubotărița confecționează căciuli din blană de oaie, meșteșug transmis în familia lui de 5 generații, dar cântă și la fluier și la muzicuță.

Prezentator şi realizator Cristian Tabără

Producători: Marin Găbudean, Cristina Magearu

(Reluare)
 
Reindustrializarea României, un proiect necesar

Reindustrializarea României, un proiect necesar

publicat: marţi, 07 mai 2024

Miercuri, 8 mai, de la ora 12:00, și sâmbătă, 11 mai, de la ora 5:55, la TVR Internațional, vă invităm să revedeți o ediție "Investiţi în ...

Echipa emisiunii „Tradiții” vă invită la o ediție cu gânduri alese, povețe spirituale, cântece pascale și secrete din bucătăria gospodinelor, ...

Concert extraordinar „Drag de România noastră

În prima zi de Paşte, duminică, 5 mai, la TVR 2 ați putut urmări, de la ora 14:40, concertul „Drag de România noastră 2" prezentat de Iuliana ...

 

#tvri