Miercuri, 23 mai, de la ora 21.30, la TVR i vă invităm să urmăriți o ediție specială "Articolul VII".
Sunt milioane de români care au plecat la muncă în străinătate şi care nu ştiu că sensul plecării lor ar putea fi întoarcerea. Uneori ei nu se întorc. Uneori copiii lor îşi caută rădăcinile. Familiile lor sunt și aici și acolo.
Când locuiesc în două ţări, iau cu ei câte ceva din fiecare și au măcar două viziuni în balanţă: viaţa privită din afară ţării şi viaţa privită din interiorul ei. Mirosurile, sunetele și peisajele, poveștile copilăriei, sunt metabolismul identității.
.
Invitați: Marina Anca, scriitor, Franța; Alexandru Iosup, prof. univ., Olanda; Dan Goglează, psihoterapeut, Germania.
.
La telefon vor interveni dramaturgul Matei Vișniec de la Rădăuți și pictorița Aurelia Stoie Mărginean din Brașov.
.
În cărtile sale, Marina Anca vorbeşte despre ţara din care a plecat cu vocea celui care nu a uitat nimic: „Când omida devine fluture sau Dictatura română văzută de o adolescentă liberă". Mărturiile ei au fost înscrise pe lista cărților recomandate de Ministerul Învățământului francez, pentru elevii de clasa a IX-a..
Pentru psihoterapeutul Dan Goglează, născut în Mândreştii Vrancei și plecat în 1986 în Germania, atașamentul față de moștenirea românească rămâne foarte puternic. „Viața ca autosugestie“ e cartea unei autoprofeţii împlinite şi a acceptării originii.
.
Alexandru Iosup, membru al Academiei Regale Olandeze de Științe, profesor la Universitatea VU Amsterdam și lector la Universitatea Tehnică din Delft, numit lectorul olandez al anului 2015, a ținut mereu legătura cu mediul academic românesc. Studenții lui olandezi au învățat expresi “ghici ciuperca ce-i” iar despre studenții români spune că au o reputatie excelenta în Olanda.
.
Dramaturgul Matei Vişniec consideră orașul lui natal, Rădăuţi, centrul lumii şi se încară cu energii noi ori de cîte ori se întorce acasă: „Sigur, marele spectacol pe care mi-l oferă oraşul se derulează vara, cînd este invadat de maşini cu număr de Italia sau de bucovinenii care se întorc acasă cu maşinile lor. Am atunci în faţa ochilor nişte scene de ambuteiaj demne de marile capitale ale lumii şi o febrilitate consumistă care mă lasă perplex.”
.
Din Bucovina mergem în Transilvania, la Brașov, care reprezintă pentru artistul plastic Aurelia Stoie Marginean o infațisare a sinelui, e parte a istoriei personale, istorie din care fac parte și călătoriile din Israel, Cipru, America de Nord, China, țările nordice etc Jurnalul pictorului reţine, pe lângă peisaje, mărturii despre oameni, chipuri: Papa Ioan Paul al II-lea, Părintele Galeriu, Nina Cassian, Nora Iuga, Nicolae Stoie. Dar la Brașov, portretele celor apropiaţi se transformă într-o galerie a oraşului pentru că Brașovul e acasă.
Producător Mihaela Crăciun
Emisiunea este online pe TVR+.