Uzdin, leagănul culturii româneşti din Vojvodina
duminică, 07 aprilie 2019
Al treilea episod din seria filmată în Vojvodina, Serbia, s-a difuzat sâmbătă, 13 aprilie, la ora 14.30, pe TVR Internațional.
Vjd
Vjd
Vjd
Vjd
Vjd
Vjd
Vjd
Vjd
Vjd
Vjd
Vjd
Vjd
Alte legături
La un pas de România

Uzdin este un sat românesc din Vojvodina, Serbia. În urmă cu un secol, aici trăiau nu mai puţin de 5.000 de români.

Astăzi, conform ultimului recensământ, în sat mai sunt doar 3.000 de locuitori, dintre care 90% de naţionalitate română.

(w640) Vjd

Biserica, școala, căminul cultural sau asociaţiile înfiinţate aici sunt 100% româneşti. Comunitatea românească și-a conservat de-a lungul timpului spiritualitatea, atât în mediul instituţionalizat, cât mai ales  în familie.

(w640) Vjd

Încă din 2016 există aici un muzeu etnografic în care se află expuse peste 800 de piese etnografice. O parte dintre obiecte au fost achiziţionate de la familiile de români din Uzdin, altele au fost donate. Multe dintre aceste piese vechi și valoroase s-ar fi pierdut dacă nu ar fi existat posibilitatea de a fi expuse în muzeu.

(w640) Vjd

Aici sunt expuse obiecte şi documente care le-au aparţinut unor eroi născuți în Vojvodina, care au luptat pentru păstrarea fiinţei naţionale în timpul Războiului de Independenţă, al Primului şi al celui de-al Doilea Război Mondial.

(w640) Vjd

Tot în clădirea muzeului etnografic există şi biblioteca românească „Petru Mezin”, comunitatea românilor din Vojvodina având la dispoziţie peste 7.000 de titluri de carte, dintre acestea 6.500 fiind în limba română.

(w640) Vjd

Cărţile provin din donaţiile mai multor asociaţii culturale din România. Volumele sunt semnate de scriitori clasici şi contemporani din literatura română. Aceste cărți reprezintă o adevărată şansă pentru elevii şi studenţii care studiază limba română în Vojvodina.

***

Realizator: Melania Trifu

Producător: Aura Dobre

Emisiunea poate fi urmărită, la ora difuzării, și online pe TVR+.

 • 20:50
  Zi de zi cu părintele Constantin Necula
  Producător Victor Dochia
 • 21:00
  Avocatul dumneavoastră
  *21 ani *Contractul, lege a părţilor Invitat: Dan Laurenţiu Stoicescu, avocat Rubrica INFO *Informaţii utile despre contractul de închiriere comercială în Franţa Invitată: avocat Diana Dauphin Lazăr Moderator Angela Avram Jurnalist Aura Iosif Producător Angela Avram (redifuzare)
 • 22:30
  România 9!
  Moderator Ionuţ Cristache Jurnalist Oana Cucuruzeanu Producător Livia Şerban Iancu
 • 23:30
  Câştigă România!
  Prezintă Virgil Ianţu Regia artistică Larry Maronesse Producător Diana Pascal O producţie TVR2 şi Zucchero Media
 • 00:30
  #NuExistaNuSePoate!
  *cu Andreea Marin O oră de motivaţie şi inspiraţie în compania oamenilor care reuşesc în viaţă fiindcă pentru ei nu există nu se poate Director de imagine Vlad Tănase Regia artistica Aurel Badea Producător tv Diana Pascal (redifuzare)
 • 01:30
  Generaţia Fit
  *În cadrul programului vor fi oferite antrenamente de fitness şi gimnastică autorizate pentru începători şi avansaţi, coordonate de către profesori autorizati, sfaturi ale unor medici nutriţionişti şi o reţetă sănătoasă pentru sportivi şi publicul larg! Gazde: antrenori Diana Preda şi Gabriel Toncean Producător: Ştefan Stănescu Coproducție TVR-FRCF
 • 02:00
  Un doctor pentru dumneavoastră
  *13 ani *Obezitatea, bolile cardiovasculare şi pâinea noastra cea de toate zilele Invitat: din Italia, dr. Gheorghe Cerin, medic primar cardiolog, dr. în ştiinţe medicale, responsabilul Unităţii de Medicină Internă-Cardiologie, Clinica San Gaudenzio, Novara, preşedintele Asociaţiei Medicilor Români din Italia, membru al Societăţii Europene de Cardiologie Stilul nostru actual de hrană, ca şi cel de viaţă, stau la baza kilogramelor în plus, kilograme care pot determina un exces ponderal, ca şi obezitate, uneori severă. Pentru persoanele trecute de vârsta de 45-50 de ani, excesul de kilograme se va însoţi întotdeauna de creşterea tensiunii arteriale, a colesterolului, glicemiei şi a trigliceridelor, elemente care prevestesc apariţia ulterioară a diabetului de tip 2, a accidentelor vasculare cerebrale, steatozei hepatice sau, pentru cei mai în vârstă, a Alzheimerului. Vă propunem așadar o abordare deschisă privind modul corect de hrană şi de schimbare a obişnuinţelor alimentare, adeseori nepotrivite cu nivelul de activitate fizică pe care o desfăşurăm zilnic. Vom analiza în detaliu rolul carbohidraţilor în hrana noastră şi mai ales rolul acestora în producerea obezităţii, obezitate care este de fapt cauza majoră a unor boli cronice precum cele cardiovasculare, dar şi unele forme de cancer. Moderator Măriuca Mihăilescu Realizator Cristina Anton Producător Monica Ancuţa
 • 03:00
  Telejurnal
  *Ştiri *Tema zilei Prezintă: Dorina Florea, Radu Andrei Tudor Producători: Eva Matei,Cristian Petru Sport *Montaj Meteo *Montaj
 • 03:50
  Zi de zi cu părintele Constantin Necula
  Producător Victor Dochia
 • 04:00
  Avocatul dumneavoastră
  *21 ani *Contractul, lege a părţilor Invitat: Dan Laurenţiu Stoicescu, avocat Rubrica INFO *Informaţii utile despre contractul de închiriere comercială în Franţa Invitată: avocat Diana Dauphin Lazăr Moderator Angela Avram Jurnalist Aura Iosif Producător Angela Avram