loader
Foto

„Unirea Principatelor Române - 24 ianuarie 1859”

Cel de- al doilea episod din seria documentară „Unirile Românilor” , se difuzează la TVR Internațional vineri, 24 ianuarie, de la ora 10:00.

 

Realizatorii seriei Unirile Românilor au filmat „memoria” locurilor unde ni s-a înfăptuit istoria: de la Parisul și Istanbulul înfruntărilor diplomatice, la Iașiul și Bucureștiul unde națiunea a decis, de la Ruginoasa lui Cuza, la Focșaniul din care Milcovul a „dispărut”.

De-a lungul celor şase episoade, seria Unirile Românilor și-a propus să aducă relatări, biografii şi evenimente care au marcat destinul românilor în ultimii 100 de ani şi să ne ajute să nu uităm cine suntem şi care ne sunt rădăcinile. Pentru acest lucru, echipa TVR s-a deplasat în zeci de localităţi din ţară şi din străinătate - dorind să afle nu numai perspectiva istoricilor, dar şi pe cea a românilor care trăiesc în afara ţării. Astfel, filmările s-au desfăşurat pe întreg teritoriul României, în aproape toate locurile semnificative pentru Unire – dar şi în Franţa, Bulgaria, Ungaria, Austria, Germania, Ucraina, S.U.A., Republica Moldova.

Evenimentele din epoca Unirii Principatelor Române, tensionate și alambicate politic, sunt analizate în acest al doilea episod de o echipă de istorici formată din acad. Ioan - Aurel Pop, președintele Academiei Române, acad. Alexandru Zub, Lucian Boia, Irina Boulin - Ghica - responsabil cu strategia la Ministerul Culturii din Franța, Georgeta Penelea Filitti, Radu Portocală, Sorin Iftimi, Ion Bulei, Sorin Liviu Damean, Gheorghe Cliveti.

Unirile Românilor - un proiect TVR şi Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale

***

Coordonator proiect: Cristina Leorenţ

Producător: Radu Găină

Scenariul/comentariul: Radu Găină, Gabriel Rusu

Jurnalişti: Diana Gheorghiu, Ştefania Ţene

Director de imagine: Mihai Adrian Buzura

Editor imagine: Marius Șerban

Voice Over: Constantin Lupescu, Damian Oancea

***

Foto: documentar „Unirile Românilor”/TVR

2:00 Istorii ascunse (R)

*Începuturile farmaciei în Transilvania şi Banat (I)

În 1460, în Cronica lui Sigerius, apare o primă mențiune ce face referire la una dintre farmaciile mobile ale Transilvaniei. 30 de ani mai târziu de la acel moment, o chitanță aflată azi în arhivele Sibiului confirma existența unei prime farmacii în Transilvania. La Oravița, în județul Caraș-Severin, la mijlocul anilor 1700 este înființată prima farmacie montanistică de pe teritoriul actual al României

Realizator Cristina Băican

(Reluare)

2:30 Lumea şi noi (R)

*Aici e Radio Europa Liberă. La microfon Neculai Constantin Munteanu

Producător Mihaela Crăciun

(Reluare)
 
Tehnologii și tratamente inovatoare în cardiologie

Readucem în atenție povestea Dianei Brâncuș și a doctorului Ștefan Busnatu, medic școlit în România şi format în străinătate care a adus acasă ...

„Unirea Principatelor Române - 24 ianuarie 1859”

Cel de- al doilea episod din seria documentară „Unirile Românilor” , se difuzează la TVR Internațional vineri, 24 ianuarie, de la ora 10:00.

“România în lume” cu Teodora Brody și Ana Rubeli

“România în lume” cu Teodora Brody și Ana Rubeli

publicat: miercuri, 22 ianuarie 2025

Cu o activitate artistica remarcabilă, atât în țară cât și în străinătate, Teodora Brody este considerată una dintre cele mai valoroase voci ale ...

 

#tvri