loader

Unirea Basarabiei cu România, episodul 4 din seria "Unirile Românilor"

TVR Internațional prezintă documentarul "Unirea Basarabiei cu România", al patrulea episod din seria "Unirile Românilor", sâmbătă, 17 noiembrie, ora 19.00.

 

Cunoaşte-ţi istoria, ca să ştii cine eşti!

În ianuarie 1918, Republica Democratică Moldovenească se rupe, din motive ideologice, de Rusia Sovietică. Corpurile Armatei Române, conduse de generalul Ernest Broşteanu, trec Prutul şi încep să cureţe Basarabia de bandele bolșevice înarmate, care bântuiau ilegal zona. Puterea Sovietică ignoră principiul autodeterminării, consideră acţiunea un act de agresiune, rupe relaţiile diplomatice cu România şi confiscă Tezaurul ţării noastre aflat la Moscova…se apropia 27 martie 1918.

Unirile Românilor, un proiect TVR şi Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale - sâmbătă, ora 19.00

(w882)

„Republica Democratică Moldovenească în hotarele ei dintre Prut, Nistru, Dunăre, Marea Neagră şi vechile graniţe cu Austria, ruptă de Rusia, acum o sută şi mai bine de ani, din trupul vechii Moldove, ( ...) se uneşte cu mama ei România”. Aceste vorbe au fost rostite, auzite şi sărbătorite la Chişinău, în Palatul care găzduia Sfatul Ţării, la 27 martie 1918. Li s-a răspuns de la Bucureşti, de către Regele Ferdinand: „Înfătuirea unui vis care de mult zăcea în inimile tuturor românilor de dincolo şi de dincoace de apele Prutului”. Unirea Basarabiei cu România se înfăptuise.

(w882)

Evenimentele tensionate care au premers „desființarea” Prutului ca graniță între țări surori, evenimente marcate de diplomaţia şi incursiunile agresive ale vecinilor, sunt analizate de istoricii acad. Ioan - Aurel Pop, președintele Academiei Române, Dorin Matei, Ion Varta, Gheorghe Cojocaru, Constantin Corneanu, Lucian Boia, Ion Găină, Petre Otu, Ionuț Nistor, Ioan Scurtu.

(w882)

Echipa TVR Internațional a căutat adevărul istoriei și în stânga Prutului, la Chișinău și Zaim, și în dreapta Prutului, la București, Iași și Bârnova.

Istoricul Unirii Basarabiei cu România, în premieră la TVR Internațional, sâmbătă, 17 noiembrie, ora 19.00

Coordonator proiect Cristina Leorenţ

Producător şi realizator Radu Găină

Scenariul/comentariul: Radu Găină, Gabriel Rusu

Jurnalişti: Diana Gheorghiu, Ştefania Ţene

Director de imagine Mihai Adrian Buzura

Editor imagine Marius Șerban

Voice Over: Constantin Lupescu, Damian Oancea

15:00 Tezaur folcloric

*Ediţie specială

Producător Roxana Pletea Popuşoi

15:45 Vorbeşte corect!

Producători şi realizatori: Radu Dănilă, Cristina Dănilă

 
”România în lume” – o ediție de sărbătoare la TVR Internațional în a doua zi de Crăciun

Nașterea Domnului este, prin excelență, o sărbătoare a familiei, a bucuriei de a fi împreună.

Trăiește magia Crăciunului, la TVR Internațional!

Trăiește magia Crăciunului, la TVR Internațional!

publicat: marţi, 24 decembrie 2024

Atmosferă de sărbătoare, transmisiuni speciale și spectacole de excepție, acestea sunt ingredientele care transformă programele de Crăciun ale ...

Filmul eveniment al anului, în premieră absolută pe micile ecrane la TVR 1!

Televiziunea Română oferă telespectatorilor un cadou cinematografic unic în luna decembrie: "Anul nou care n-a fost", un film regizat, scris și ...

 

#tvri