loader
Foto

Un portret în două tușe, miercuri și joi la “Lumea și noi”

Miercuri și joi, 6-7 mai, de la ora 20.30, la TVR Internațional v-am pregătit un reportaj în două părți despre artista-catalizator Rodica Costianu.

 

Lumea şi noi

Provenită dintr-o familie cu rigori militare - cu un prieten, și apoi viitor soț militar de carieră - după ce a urmat liceul de arte plastice din Galați, a făcut mai întâi Dreptul, și, urmându-și soțul, a lucrat la Casa de copii din Făgăraș.

Aici i-a învățat pe micuții lipsiți de căldura unei familii, să deseneze, să picteze și să facă icoane pe sticlă, în binecunoscuta tradiție a Țării Făgărașului. Iar banii obținuți pe aceste icoane au ajutat la ridicarea unei noi clădiri pentru Casa Copilului.

Dragostea pentru Artă, pentru grafică și pictură a fost însă mai mare, și a făcut-o să urmeze Institutul de Arte Plastice din Cluj. În 2010, cu un curaj la limita inconștienței, a plecat cu fetița ei de 10 ani, la Paris, fără a cunoaște pe nimeni acolo. S-a lovit de nepăsarea galeriilor de artă și a caselor de licitații.

Aici fondează Asociația Pariziană a Artiștilor Români, și încearcă prin această asociație să-I ajute pe tinerii artiști români, de la Paris, și mai apoi din întreaga Franță.

(w882) Rodica Cos

Îl cunoaște pe Steve, un designer de reputație mondială, care, în urma unui accident, este în scaun cu rotile, și îi leagă o frumoasă poveste de dragoste. Se mută împreună la Dreux, un orășel aflat la vreo 80 de km de Paris. Aici intră în legătură cu asociația Terre d’Artistes, aceștia îi deschid o expoziție în sediul asociației.

Cu câțiva artiști din Dreux organizează un schimb cu artiștii din Galați. În iulie 2014, 5 artiști francezi au petrecut câteva zile la Galați, lucrând mozaic, ceramică, sticlă, ceea ce nu se mai lucrează astăzi la Galați. La începutul lui octombrie 2014, 7 artiști gălățeni au participat la activitățile organizate de Terre d’Artistes, la a zecea aniversare, în timpul Târgului de toamnă de la Dreux, târg ce se organizează în fiecare an cu ocazia zilei sfântului Denis.

***

Miercuri, 6 mai, în primul episod aţi aflat povestea Rodicăi Costianu, catalizator al locurilor pe unde trece, cu imagini de la vizita francezilor în România – iulie 2014, și mai ales cu imagini de la Dreux, 4 și 5 octombrie 2014, tema târgului annual de Saint Denis fiind tradițiile medievale ale orașului Dreux.

(w882) Rodica Cos

O explozie de culoare, de muzică, de dansuri medievael, și atelierele artiștilor francezi, alături de cei străini invitați din România, Burkina Fasso, Polonia, Georgia, Maroc.

Ediţia este disponibilă online pe TVR+

În partea a doua, difuzată joi, 7 mai, o vedem pe Rodica în apartamentul ei și al lui Steve, aflat chiar lânga piața central din Dreux. Ea ne reface drumul parcurs de la Liceul de Arte Plastice din Galați, până la momentul hotărârii de a pleca la Paris. Ne prezintă lucrările ei de grafică, și tablourile, ne vorbește despre fata ei de 15 ani, Elena, aflată atunci într-un schimb cu altă școală, din Germania, dar și despre expoziția colectivă de la Paris, unde expune chiar în acele zile, alături de alți artiști, francezi și…români! Artiștii gălățeni aflați la Dreux, spun fiecare, câteva cuvinte despre Rodica.

Este o poveste fără de sfârșit, pentru că ea continuă, în luna iunie 2015, când va reveni la Galați cu artiștii polonezi, pentru că între timp, a participat la Expoziția anuală de Artă Modernă, de la Grand Palais, lucru remarcabil, a avut o expoziție la Brașov, și în martie 2015, după 20 de ani, a deschis o expoziție de grafică la Muzeul de Arte Vizuale din Galați.

Ediţia este disponibilă online pe TVR+

“Sunt atât de mică, și totuși îndrăznesc să am vise mari”, spune ea, cu energie pozitivă, debordantă și molipsitoare.

Un portret de Dan Paul Ionescu!

Un nou sezon "Lumea şi noi", din 6 octombrie! Fii mândru de românii pe care ţi-i prezintă TVR Internaţional!

***

Emisiunea poate fi urmărită și pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

22:00 Gala umorului

Prezintă: Mirela Zeţa şi Dragoş Huluba

Jurnalist Iulia Ioanitoaia

Producător Cosmin Dumitru

23:15 Dragii nostri aflati despre noi

Filmul documentar este o proiecție casnica și socio-culturala a omului din Romania anilor 80, eliberata de contextul politic. E un mijloc de teleportare, o capsula a timpului prin care spectatorul este purtat intr-o perioada nu foarte indepartata, dar totuși atat de diferita fața de cea de azi, urmarind viața obișnuita, cotidiana, a romanilor de atunci. Cel mai mult ne dorim sa starnim interesul generațiilor care nu știu aproape nimic despre acea perioada, tineri care n-au mai mult de 25 de ani.

Realizator Ana Preda

Producator Diana Dumitru

 
Contractul de asigurare și contractul de întreținere

Luni, 29 aprilie, de la ora 21:00, TVR Internațional transmite o nouă ediție ”Avocatul dumneavoastră”.

România - hub universitar important în domeniul învăţământului medical | VIDEO

La  emisiunea cu titlul inspirat din Constituţie, „Articolul VII" - Românii din străinătate, s-a discutat despre deficitul de personal din ...

Ediţie specială

În Vinerea Mare, 3 mai, de la ora 21.00, TVR Internaţional difuzează o ediţie specială a emisiunii " Terasa urbană" , în care artistul Kyrie ...

 

#tvri