loader

Un nou sezon "La un pas de România"

Din 13 octombrie, puteţi urmări noile episoade ale emisiunii dedicate comunităților istorice de români din jurul țării. În fiecare sâmbătă de la 14:30 și în reluare joia de la ora 21:00.

 

La un pas de România

”Cine suntem noi?” se întreabă românii din Bulgaria, dar și bulgarii din România.

Noul sezon al emisiunii ”La un pas de România” începe cu o serie de reportaje filmate în Bulgaria, mai precis în satele românești de pe Valea Timocului, dar și în Dobrogea în două dintre satele în care mai trăiesc bulgari. Primul episod care se va difuza sâmbătă, 13 octombrie, începând cu ora 14:30.

Pământul tracilor de demult păstrează în el poveștile spuse și transmise din generație în generație. Toate cele ce le știu le-au prins din zbor de la baba sau de la moșul lor, bunici destoinici, aprigi în a-și păstra tradițiile, credința și obiceiurile. Istoricii vechi și cei ai lumii moderne au încercat să-i înghesuie în termeni de valahi sau vlahi, gândiți ca aparținători ai unor Valahii străvechi răspîndite prin toți Balcanii. Încăpățânați și neduși cu hoardele slave ce-i doreau asimilați, românii timoceni din Bulgaria se pun de-a curmezișul timpului, râzând, precum tracii de altă dată, în fața necazurilor sau a morții.

La fel ca românii timoceni ai Bulgariei, la câteva sute de kilometri mai la est, în Dobrogea românească, mai trăiesc azi câteva sute de bulgari, rămași din neamul celor care acum mai bine de 1200 de ani au ajuns în pământurile dintre Dunăre și Mare mânați de viața grea sau de stăpânii vremurilor de atunci. Doar în două sate dobrogene mai trăiesc azi bulgari. În Luca și Vișina. Ultimul dintre ele are numele schimbat de comuniști, care doreau, astfel, să uite de turcii care au stăpânit Dobrogea câteva secole.

Din toate amintirile, împletite cu zâmbete sau cu lacrimi… șterse discret să nu fie văzute de camera de filmat, a rămas bucuria de a veni dintr-un neam, care din diferite pricini ale istoriei, ale oamenilor sau ale vremurilor și-a risipit fiii dincolo de granițele recunoscute tacit. Că apartenența la cultura, tradiția, obiceiurile și limba strămoșească… e acolo… în suflet, păstrată cu grijă, în lada de zestre a sufletului.

 

Echipa tv:

lectura: Constantin Lupescu, ilustrația muzicală: Cătălin Grigore, maestru de sunet: George Craioveanu, sunet: Marius Stanciu, editor imagine: Delia Oniga, imagine: Rudolf Szilagyi, realizator și producător: Aura Dobre

Emisiunea poate fi urmărită online, la ora difuzării, pe TVR+.

13:00 Tezaur folcloric

*Tezaure în Tezaur folcloric... Gheorghe Porumbel (I)

Participă: Gheorghe Porumbel-manager al Ansamblului Artistic Profesionist Doina Gorjului din Târgu Jiu, orchestra, corpul de balet şi soliştii acestui colectiv artistic: Claudia Torop, Victoriţa Lăcătuşu, Ileana Lăceanu, Roberta Crintea, Alexandra Bleaje, Georgiana Bârsac, Andra Matei Şi Ion Drăgan.

Prezintă Gheorghiţa Nicolae

Producător Roxana Pletea Popuşoi

14:00 Telejurnal

*Ştiri *

Prezintă: Claudiu Lucaci şi Mihai Rădulescu

Producători: Diana Anghel şi Dorin Munteanu

Transmisiune directă

 
 Tratamentul diabetului zaharat

Tratamentul diabetului zaharat

publicat: vineri, 09 mai 2025

Diabetul este o afecțiune caracterizată de creșterea nivelului de glucoză din sânge. Pentru persoanele care au diabet, stilul de viață și ...

Teodora Groza - inteligenţa concurenţei

Teodora Groza - inteligenţa concurenţei

publicat: joi, 08 mai 2025

Teodora Groza unul dintre acele nume romanești care au intrat deja în elita mondială. Deși foarte tânără, este licențiată în drept, absolventă ...

Drumuri aproape: Lugoj

Drumuri aproape: Lugoj

publicat: miercuri, 07 mai 2025

Lugojul e nod rutier și feroviar, dar mai e, privit din altă perspectivă, un nod cultural și istoric de mare importanță, atât în vremea ...

 

#tvri