loader
Foto

Galerie foto

Un nou sezon "La un pas de România"

Din 13 octombrie, puteţi urmări noile episoade ale emisiunii dedicate comunităților istorice de români din jurul țării. În fiecare sâmbătă de la 14:30 și în reluare joia de la ora 21:00.

 

La un pas de România

”Cine suntem noi?” se întreabă românii din Bulgaria, dar și bulgarii din România.

Noul sezon al emisiunii ”La un pas de România” începe cu o serie de reportaje filmate în Bulgaria, mai precis în satele românești de pe Valea Timocului, dar și în Dobrogea în două dintre satele în care mai trăiesc bulgari. Primul episod care se va difuza sâmbătă, 13 octombrie, începând cu ora 14:30.

Pământul tracilor de demult păstrează în el poveștile spuse și transmise din generație în generație. Toate cele ce le știu le-au prins din zbor de la baba sau de la moșul lor, bunici destoinici, aprigi în a-și păstra tradițiile, credința și obiceiurile. Istoricii vechi și cei ai lumii moderne au încercat să-i înghesuie în termeni de valahi sau vlahi, gândiți ca aparținători ai unor Valahii străvechi răspîndite prin toți Balcanii. Încăpățânați și neduși cu hoardele slave ce-i doreau asimilați, românii timoceni din Bulgaria se pun de-a curmezișul timpului, râzând, precum tracii de altă dată, în fața necazurilor sau a morții.

La fel ca românii timoceni ai Bulgariei, la câteva sute de kilometri mai la est, în Dobrogea românească, mai trăiesc azi câteva sute de bulgari, rămași din neamul celor care acum mai bine de 1200 de ani au ajuns în pământurile dintre Dunăre și Mare mânați de viața grea sau de stăpânii vremurilor de atunci. Doar în două sate dobrogene mai trăiesc azi bulgari. În Luca și Vișina. Ultimul dintre ele are numele schimbat de comuniști, care doreau, astfel, să uite de turcii care au stăpânit Dobrogea câteva secole.

Din toate amintirile, împletite cu zâmbete sau cu lacrimi… șterse discret să nu fie văzute de camera de filmat, a rămas bucuria de a veni dintr-un neam, care din diferite pricini ale istoriei, ale oamenilor sau ale vremurilor și-a risipit fiii dincolo de granițele recunoscute tacit. Că apartenența la cultura, tradiția, obiceiurile și limba strămoșească… e acolo… în suflet, păstrată cu grijă, în lada de zestre a sufletului.

 

Echipa tv:

lectura: Constantin Lupescu, ilustrația muzicală: Cătălin Grigore, maestru de sunet: George Craioveanu, sunet: Marius Stanciu, editor imagine: Delia Oniga, imagine: Rudolf Szilagyi, realizator și producător: Aura Dobre

Emisiunea poate fi urmărită online, la ora difuzării, pe TVR+.

19:00 Cursa prin istorie (R)

Prezintă Adriana Irimescu

Realizatorşi producător Anca Berlogea

(Reluare)

20:00 Telejurnal

*Ştiri

Prezintă Alina Stancu, Eugen Rusu

Producători: Anamaria Panait şi Diana Anghel

Transmisiune directă

*Sport (montaj)

*Meteo (montaj)

 
Ambasadori culturali ai României în lume

Ambasadori culturali ai României în lume

publicat: joi, 09 mai 2024

Ediția ”A doua Românie” de joi, 9 mai, vă prilejuiește întâlnirea cu pianistul Cristian Niculescu, directorul Institutului Cultural Român de la ...

TVR: programe dedicate alegerilor locale şi europarlamentare

Televiziunea Publică difuzează aproximativ 15.000 de minute de emisiuni de promovare şi dezbateri electorale pe 10 posturi din portofoliu.  

Echipa un "Un doctor pentru dumneavoastră" v-a invitat să urmăriţi miercuri, 8 mai, la TVR Internațional, de la ora 11:00, o ediţie în care am ...

 

#tvri