loader
Foto

(P) Un nou mormânt de faraon a fost descoperit în Egipt: cel al lui Tutmes al II-lea

În premieră după mai bine de un secol, a fost identificat un alt mormânt al unui faraon din Egiptul Antic. Descoperirea care îl vizează pe Tutmes al II-lea este prima de o asemenea importanță după cea a sarcofagului lui Tutankhamon, găsit în noiembrie 1922. Mormântul faraonului Tutmes al II-lea este ultimul dintre mormintele regale dispărute din a XVIII-a dinastie egipteană, care a domnit mai bine de două secole, aproximativ între anii 1550 î.Hr. și 1292 î.Hr., notează CBS News.

 

Autoritățile egiptene subliniază că acest eveniment este unul major pentru arheologie, cu importanță legată direct de istoria Egiptului. Mohamed Ismail Khaled, secretarul general al Consiliului Suprem al Antichităților din Egipt, a explicat că noua descoperire este una dintre cele mai relevante din ultimele decenii. "Este pentru prima dată când accesorii funerare aparținând lui Tutmes al II-lea au fost identificate, în muzeele din întreaga lume neexistând astfel de obiecte", a declarat oficialul de stat.

Mormântul lui Tutmes al II-lea, afectat de trecerea vremii

Deși vechii egipteni făceau totul posibil pentru a închide ermetic mormintele faraonilor astfel încât să le ferească de hoți și în așa fel încât să conserve toate elementele (sarcofag, mumie și bogății) în ciuda factorilor de mediu, se pare că incinta unde a fost ascuns inițial trupul fostului conducător nu a avut parte de protecția sperată. Mormântul nu se afla într-o stare deloc bună, considerându-se că a fost inundat la scurt timp după moartea faraonului, cu circa 3500 de ani în urmă.

Conform oficialilor care au prezentat descoperirea istorică, stricăciunile determinate de apă au provocat un grad sever de deteriorare, ceea ce a cauzat pierderea unei mari părți din conținutul original, despre care se crede că a fost relocat în vremuri străvechi. De altfel, mumia faraonului Tutmes al II-lea a fost descoperită în secolul al XIX-lea, nu departe de un alt sit arheologic cunoscut sub numele de Cachette Deir el-Bahari. Se crede că a fost mutată acolo pentru a fi ferită de jefuitorii de morminte. Această mumie este expusă în prezent, alături de cele ale altor membri ai familiei regale, în cadrul Muzeului Național al Civilizației Egiptene din Cairo.

Tutmes al II-lea a fost un faraon din dinastia a XVIII-a a Egiptului Antic și a domnit din 1493/1494 î.Hr. până la decesul său din anul 1479 î.Hr., arată datele istorice. A fost fiul faraonului Tutmes I și tatăl lui Tutmes al III-lea, un conducător foarte important al statului, considerat un Napoleon al Antichității.

Echipele de arheologi care au cercetat zona mormântului recent descoperit au restaurat porțiuni din tencuiala căzută, ornată cu modele elaborate, inclusiv inscripții albastre, elemente cu stele galbene și părți ale unui text religios. Formatul mormântului este unul clasic, dar în mod deosebit are un al doilea coridor față de modelul standard.

Egiptul Antic, o lume a misterelor fascinante

Oamenii moderni, la mii de ani distanță de acele vremuri, continuă să fie foarte interesați de Egiptul Antic, în condițiile în care acest subiect ascunde în continuare numeroase mistere care așteaptă să fie descoperite. Iată cum, după 102 ani de la ultima mare descoperire a unui mormânt de faraon, unul nou a fost identificat de arheologi.

În industria de divertisment, fascinația pentru tot ceea ce ține de vechii egipteni este ușor de observat în literatură, cinematografie și în categoria jocurilor video. Adesea se întâmplă ca unele cărți de profil să fie ecranizate, rezultând filme de succes, așa cum s-a întâmplat cu romanul Faraon al scriitorului Bolesław Prus, în urma căruia a rezultat filmul cu același nume regizat de Jerzy Kawalerowicz și lansat în anul 1966.

Un capitol aparte în lumea divertismentului online cu tematica Egiptului Antic este cel cu jocuri de cazino online, unde există numeroase sloturi video care abordează vremurile în care faraonii conduceau uimitoarea civilizație din jurul fluviului Nil. Printre cele mai noi jocuri de pacanele casino cu tematică egipteană se remarcă Glory of Egypt (2022) de la Endorphina și Heart of Cleopatra (2024) de la Pragmatic Play.

Chiar la începutul anului 2025, pe 8 ianurie, a devenit public jocul video Builders of Egypt, disponibil inclusiv pe platforma Steam. Jucătorii pot observa nașterea civilizației egiptene antice, dar și căderea Regatului Ptolemaic și moartea Cleopatrei. În astfel de jocuri video, elementele ficționale se împletesc cu cele reale, documentate istoric.

 

Sursa foto canva.com.

20:00 Telejurnal

*Ştiri * Meteo

Prezintă: Claudiu Lucaci şi Mihai Rădulescu

Producători: Diana Anghel şi Dorin Munteanu

Transmisiune directă

20:55 Zi de zi cu părintele Constantin Necula

Producător Victor Dochia

 
Sâmbăta tăcerii: TVR dedică o zi memoriei Papei Francisc | VIDEO

TVR a transmis Funeraliile Papei Francisc în direct şi fără pauze publicitare. Totodată, Televiziunea Publică difuzează o serie de programe ...

Natura - medicina viitorului

Natura - medicina viitorului

publicat: joi, 24 aprilie 2025

Plantele au fost, sunt și vor rămâne o sursă de energie prețioasă prin care omul vibrează cu natura și cu universul din care face parte. În ...

Info Diaspora: Achiziția unui imobil nou

Info Diaspora: Achiziția unui imobil nou

publicat: joi, 24 aprilie 2025

Angela Avram și invitații ei, Ovidiu Șerban, avocat, şi Radu Berevoianu, notar, le propun celor interesați de achiziționarea unui imobil nou - ...

 

#tvri