loader
Foto

Galerie foto

Un jam session cu Cristina Puia, la TVR Internațional

În ediția de sâmbătă, 9 noiembrie, a emisiunii «Lumea şi noi» ați putut urmări încă O poveste… cu cântec!

 

Lumea şi noi

Ediția din 9 noiembrie a emisiunii “LUMEA ŞI NOI / O poveste... cu cântec!” este disponibilă pe TVR +

Cristina Puia era elevă la vioară, în Satu Mare, când a auzit întâia dată o chitară. Şi vrăjită a fost, indiferent ce i-a zis profa mai apoi, că-şi strică degetele şi aşa mai departe. Ba a şi vândut-o la un moment dat, ca să-şi ia un efect de chitară. Electrică! Peste nişte decenii, a trebuit să cumpere altă vioară, că aşa i-au cerut italienii să-i sune melodiile rock - mai etno, mai româneşte.

Până atunci, au fost ceva trupe locale, apoi una mai ţeapănă la Cluj; dar când a primit la căminul studenţesc un telefon de la un grup de fete în formare, a fost cu primul tren la Bucureşti. Iar la întâia repetiţie cu Secret o aştepta la uşă nimeni altul decât Nuţu Olteanu, că auzise de la fete de ea. A ieşit de-un jam session pe care nu l-a uitat după 23 de ani.

(w500) Portret re

Secret au apărut în România imediat după Revoluţie, când încă se mai cânta rock. Au scos un disc heavy metal, că aşa era voga, dar când au început turneele în străinătate, fetele s-au mai domolit. Franţa, Elveţia, Germania, Turcia... s-au oprit în Italia, luni întregi în fiecare an.

Premiul pentru Revelaţie Rock Internaţională, apariţiile la Rai Uno şi contractul discografic cu CNI au ridicat ştacheta pentru un repertoriu nou. Discul al doilea a mers foarte bine, iar într-un târziu a fost adus şi în România, după valurile „Omului bun” numit Mircea Rusu. Deja Cristina reînvăţase vioara, dar... lăutăreşte.

N-a mai durat însă mult şi fetele au obosit tot aşteptând marele boom. După spargerea găştii, Cristina a cântat cu AB4, generaţia următoare de rockeri alternativi, i-a ajutat şi prin Italia, dar au obosit ei. Iar ea s-a trezit cu soţul său, Ruggero Bob Ruggieri, că lasă catedra universitară şi învaţă chitara bas. N-a trecut mult timp şi au pus şi de un grup, Stasi, care are înregistrate până acum două discuri.

(w500) Grupul Sec
Secret cu Claudia

(w500) Secret cu
Secret cu Mariana

Cu Tony Esposito ori fraţii Kostabi a mai cântat în diverse ocazii, uneori pentru comunitatea românească. Îndurerată de boala tatălui său a pus la cale şi un ONG care strângea fonduri pentru spitalele oncologice. La diversele concerte i-a dus în peninsulă şi pe Direcţia 5, şi pe El Negro...

Apoi criminalitatea din Italia a stopat bunul mers al lucrurilor. Cei doi soţi au fondat atunci școala Madville, care oferă cursuri pentru învățarea tuturor instrumentelor dintr-o trupă pop-rock sau laboratoare prin școli și licee (concertul unei clase a III-a, cu un fragment în emisiune, este edificator). În rest… luaţi ediţia ca pe un manifest rock al unui muzician român din diaspora. Sau al unui realizator TVR care în 1990 a cântat și el într-un jam session cu Cristina, pe care n-a uitat-o după 23 de ani. (Un text de Doru Ionescu)

Puteţi urmări aici întrega filmare STASI  - "Flip"


***

Emisiunea “LUMEA ŞI NOI / O poveste... cu cântec!” poate fi urmărită sâmbătă, 9 noiembrie, de la ora 20.30, la TVR Internațional și LIVE pe TVR+.

Reluările sunt programate pe 11 noiembrie la ora 7.30 și la ora 14.00.

1:05 Profesioniştii... cu Eugenia Vodă

*Best of

Invitată Doina Cosman

Emisiune de Eugenia Vodă

2:00 Antidot la uitare (R)

*Edmond Deda

Realizator Irina Ifrimache

(Reluare)
 

"Iancu Jianu, zapciul", la TVR Internațional

publicat: vineri, 19 aprilie 2024

Sâmbătă, 20 aprilie, la TVR Internațional, de la ora 23.10, vedem primul film din seria Iancu Jianu, realizat în 1981.

Luni, 22 aprilie, de la ora 21:00, la TVR Internațional, vă invităm să urmăriți în direct o ediție "Avocatul dumneavoastră" despre probleme și ...

Dumitru Furdui, în spectacolul din Arhiva de Aur a TVR „Jurnalul unui nebun

Teatrul Naţional de Televiziune prezintă „Jurnalul unui nebun", de N. V. Gogol, miercuri, 24 aprilie, la TVR Cultural și duminică, 28 aprilie, la ...

 

#tvri