loader
Foto

Galerie foto

Un european la Luxemburg: Răzvan-Petru Radu, marţi, la „Lumea şi noi”

Din 3 mai, timp de o lună, ne vom întâlni în fiecare marţi cu românii din Luxemburg. În primul episod l-am cunoscut pe Răzvan-Petru Radu, românul care proiectează portalul unic pentru publicaţiile şi legislaţia UE. De la ora 21:00, la TVRi.

 

Lumea şi noi

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Ce poate lega două ţări aparent atât de diferite precum România şi Marele Ducat de Luxemburg? Legăturile istorice datează din secolul al XII–lea când o parte din populaţia germanică ce a colonizat centrul Transilvaniei îşi avea obârşia în regiunea Luxemburg. Mărturie este asemănarea dintre dialectul vorbit de saşii din zona Sibiului şi limba luxemburgheză.

(w882) luxemburg

În 2007, Sibiu a devenit Capitală Culturală Europeană alături de Luxemburg şi cu susţinerea Marelui Ducat. Legăturile de rudenie dintre casa regală de România şi casa de Luxemburg au stat la baza relaţiilor diplomatice stabilite între cele două state, în urmă cu 106 ani. Marele Ducat a susţinut România în atingerea celor două aspiraţii majore: intrarea în NATO şi în Uniunea Europeană. În 2007, când Marele Ducat deţinea Preşedinţia UE, s-a semnat, la Luxemburg, Tratatului de aderare a României la Uniune.

Luxemburg, alături de Strasbourg şi Bruxelles, este una dintre capitalele Uniunii Europene. Mulţi dintre românii care muncesc în Marele Ducat sunt funcţionari europeni. În ediţia de astăzi îl vom cunoaşte  pe românul care construieşte portalulul unic pentru publicaţiile şi legislaţia Uniunii Europene: Răzvan-Petru Radu.

(w882) Răzvan-Pe

Începând cu 3 mai, timp de o lună, în fiecare marţi, TVR Internaţional şi „Lumea şi noi” vă prilejuieşte întâlnirea cu românii din Luxemburg, într-un serial realizat de Raluca Tudor şi filmat de Ovidiu Cristescu.

Urmăriţi emisiunea LIVE pe TVR+

***

Emisiunea poate fi urmărită pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicaţiile TVR+ pentru IOS și Android!


14:00 Telejurnal

*Ştiri

Prezintă: Claudiu Lucaci şi Mihai Rădulescu

Producători: Diana Anghel şi Dorin Munteanu

Transmisiune directă

Sport *Montaj

Meteo *Montaj

14:30 Info Diaspora (R)

*Informații utile pe următoarele teme:

Efectul Schengen asupra pieţei forţei de muncă din România

Ce drepturi de pensie au românii din străinatate

Îngrijiri medicale planificate în altă ţară a UE

Contractul de întreţinere

Jurnalist Răzvan Petrişor

Producător Aura Iosif

(Reluare)
 

"Iancu Jianu, zapciul", la TVR Internațional

publicat: vineri, 19 aprilie 2024

Sâmbătă, 20 aprilie, la TVR Internațional, de la ora 23.10, vedem primul film din seria Iancu Jianu, realizat în 1981.

Luni, 22 aprilie, de la ora 21:00, la TVR Internațional, vă invităm să urmăriți în direct o ediție "Avocatul dumneavoastră" despre probleme și ...

Dumitru Furdui, în spectacolul din Arhiva de Aur a TVR „Jurnalul unui nebun

Teatrul Naţional de Televiziune prezintă „Jurnalul unui nebun", de N. V. Gogol, miercuri, 24 aprilie, la TVR Cultural și duminică, 28 aprilie, la ...

 

#tvri