Subiecte interesante din domeniul sănătății vă așteaptă între 13 și 16 iulie, la TVRi, de la ora 18:30: stimularea imunității, lupta împotriva cancerului și terapii inovatoare în bolile hematologice.
LUNI, 13 IULIE
STIMULAREA IMUNITĂȚII
Invitat: dr. ŞTEFAN STÂNGACIU, medic specialist medicină de familie, Preşedinte Societatea Română de Apiterapie, Preşedinte de Onoare Societatea Germană de Apiterapie
Schimbările climatice globale și cele sezoniere supun organismul la mari modificări la nivelul proceselor și mecanismelor de homeostazie. Uneori aceste schimbări solicită un consum mare de resurse interne și de energie care slăbesc organismul. Astfel, atacul microorganismelor este mai puternic, iar sistemul imunitar nu mai reușeste să facă față în lupta împotriva acestora. În perioadele de schimbări sezoniere, se recomandă întărirea imunității pe cale naturală, apelând la principiile active ale plantelor medicinale și la produsele apicole obținute de la cele mai valoroase insecte ale naturii – albinele. Propolisul stimulează imunitatea corpului. S-a dovedit că este un puternic antibacterian, antiviral și antifungic, un ajutor real în lupta cu acarienii. Din antichitate, grecii i-au dat denumirea de propolis care înseamnă „partea dinaintea cetăţii”. Fiecare tratament naturist este bine să fie administrat sub supravegherea specialistului deoarece există și contraindicații.
LUPTA ANTICANCER
Invitat: dr. CĂTĂLIN COSTOVICI, medic primar oncologie, Centrul Medical de Diagnostic, Tratament Ambulator și Medicină Preventivă al Academiei Române
În ciuda progreselor, cancerul în stadiu avansat reprezintă încă o problemă atât pentru pacienți, cât și pentru medici. În plus, pentru bolnavul de cancer, este o experiență înfricoșătoare cu multe necunoscute, nesiguranță și dificultăți. În prezent, se pune tot mai mult accent pe controlul aprofundat al simptomelor generate de orice tip de cancer, de monitorizarea și educarea celui afectat pentru a avea o viață mai bună și cât mai îndelungată în mijlocul celor dragi. Se acordă o atenție sporită echilibrului psihologic și spiritual al bolnavului și familiei. Educația omului în spiritul prevenției este primul pas și cel mai important în menținerea sănătății. Acest lucru se face prin adoptarea unui stil de viață optim, cu o alimentație sănătoasă, cu multă mișcare fizică, echilibrare psihică și evitarea factorilor de stres perturbatori.
Moderator: MĂRIUCA MIHĂILESCU
Redifuzare din 21 octombrie 2019
MARȚI, 14 IULIE
TERAPII INOVATOARE ÎN BOLILE HEMATOLOGICE
Invitat: prof. dr. ALINA TĂNASE, medic primar hematologie, Centrul de Transplant Medular, Institutul Clinic Fundeni, președintele Societății Române de Transplant Medular
În prezent, descoperirile științifice medicale, evoluția tehnologiilor terapeutice, duc la reconsiderarea cancerului de orice tip, ca boală ce poate fi ținută sub control. Cercetările în scopul tratamentelor anticancer avansează rapid și aduc o rază de speranță pacienților și medicilor. Tot mai mult se încearcă identificarea și ”interceptarea” cancerului încă din primele faze de instalare, înainte de se răspândi în organism. Au apărut teste de sânge specifice, tot mai evoluate, cu markeri tumorali bine definiți pe baza studiilor genetice și celulare, în primul rând imunologice.
INFECȚIILE RESPIRATORII
Invitat:. conf. univ. dr. GHEORGHE ENACHE, medic primar boli infecţioase
Deși tratamentele bolilor infecțioase, care în trecut creau adevărate epidemii cu mortalitate crescută în rândul copiilor mai ales, au avut un salt extraordinar, farmacologic și medical, în prezent, omenirea se confruntă din nou cu un număr extrem de mare de infecții bacteriene și virale, considerate nu de mult timp eradicate, precum gripa, difteria, rujeola, rubeola, pojarul. Timp de 150 de ani s-au făcut descoperiri științifice medicale care au dus la realizarea de antibiotice din ce în ce mai puternice, vaccinuri tot mai țintite, care au reușit să îmbunătățească viața întregii omeniri. Și totuși, există alerte serioase, pentru atenționarea populației, în apariția unui număr mare de cazuri de difterie, boală care, în România, a fost eradicată cu 40 de ani în urmă.
Moderator: ANA MARIA GHIUR
Redifuzare din 19 noiembrie 2019
MIERCURI, 15 IULIE
IMPORTANȚA NUTRIȚIEI PERSONALIZATE ÎN TRATAMENTUL CANCERULUI
Invitat: prof. dr. DORU PAUL, medic specialist oncologie, hematologie şi medicină internă, Cornell University, S.U.A
Lupta împotriva cancerului implică modalități diverse de tratare a acestei boli a secolului XXI, de la metode ancestrale, cum ar fi postul, la terapii inovatoare care folosesc tehnologii de ultimă oră. Cercetările au evidențiat rolul vital pentru sănătate al microbiomului, flora bacteriană de la nivelul sistemului digestiv, cu care organismul uman se află într-o strânsă simbioză. Studiile recente au arătat importanța microbiomului în răspunsul la noile terapii cum ar fi imunoterapia. La rândul lui, microbiomul este direct influențat de nutriție și modularea microbiomului prin alimentație personalizată poate îmbunătăți prognosticul pacienților cu cancer.
MITURI ȘI ADEVĂRURI DESPRE ANESTEZIE
Invitat: conf. dr. CARMEN ORBAN, medic primar anestezie și terapie intensivă
Înaintea intervențiilor chirurgicale, se utilizează substanțe cu efect narcotic de adormire și pierdere a senzațiilor și reacțiilor față de mediul înconjurător. La început se foloseau substanțele active din plantele medicinale și gazele specifice rezultate în urma proceselor chimice simple. De-a lungul evoluției umane, s-au descoperit și sintetizat o multitudine de produse farmacologice anesteziante și evoluția lor continuă și astăzi. În selecția lor, prioritare sunt protecția pacientului în fața efectelor secundare negative, revenirea la starea de echilibru în timp rapid, dar mai ales ca acesta să suporte actul chirurgical în condiții de securitate și confort optime. Anestezia se realizează cu anestezice și mijloace tehnice diverse, specifice fiecărui tip de intervenție, în funcție de vârsta pacientului și starea de sănătate la momentul operației.
Moderator: MĂRIUCA MIHĂILESCU
Redifuzare din 20 noiembrie 2019
JOI, 16 IULIE
CHIRURGIA INIMII. TRATAMENTE MINIM INVAZIVE ȘI ROBOTICE
Invitat: dr. LUCIAN DOROBANȚU, medic primar chirurgie cardiovasculară, coordonator Centru de Cardiomiopatie Hipertrofică Obstructivă
În fiecare zi, din oră în oră, un român moare de o boală a inimii. Încă de la vârste tinere, numărul cardiacilor este din ce în ce mai mare din cauza stilului de viață: stresul, alimentația nepotrivită… Apariția unei afecțiuni cardiace aduce după sine modificări la nivelul celorlalte organe și a psihicului bolnavului. Când se pune problema unei intervenții chirurgicale ca ultimă speranță de tratament, atunci pacienții suferă mult. De aceea ajung foarte târziu la medic sau refuză metode clasice de terapie, pentru că recuperarea fizică, în cazul chirurgiei clasice cu deschiderea cutiei toracice, este dureroasă, lungă și lentă. Este situația celor cu patologii ale miocardului, ale valvelor cardiace sau vaselor mari de sânge care vin și pleacă de la inimă. Pentru această categorie, metodele minim invazive și cele realizate cu ajutorul robotului Da Vinci, sunt preferate în intervențiile chirurgicale și au un impact major asupra comportamentului și psihicului pacientului.
CANCERUL TIROIDIAN
Invitat: dr. IONUȚ SANDU, medic specialist chirurgie endocrină, Institutul de Endocrinologie C. I. Parhon, membru Asociația Americană de Chirurgie Endocrină
Cancerul tiroidian poate fi asimptomatic și nu mai ţine cont de vârstă! Apare tot mai des la copii şi tineri. Poate fi anunțat de o răgușeala inexplicabilă, de o tuse care nu trece sau de creșterea în volum a gâtului. Printre cauzele care duc la apariţia acestor cancere la vârste mici se numără poluarea şi alimentaţia nepotrivită. Femeile dezvoltă mai frecvent noduli şi cancer de tiroidă în comparaţie cu bărbaţii. Persoanele expuse la iradieri repetate în copilarie au un risc mai mare de a dezvolta cancer tiroidian. Exista un tip de cancer de tiroidă care se poate transmite ereditar. Este important stadiul în care este depistată boala. Utile sunt si testele de sânge. Descoperită la timp şi tratată corect, se vindecă în majoritatea cazurilor.
Moderator: ANA MARIA GHIUR
Redifuzare din 26 noiembrie 2019
***
Producător: Monica Ancuța
Edițiile emisiunii sunt disponibile pe TVR+.
Ne găsiți și pe pagina de Facebook a emisiunii.
***
Partenerii emisiunii:
Hofigal rămâne una dintre cele mai puternice companii de produse naturale, cu capital sută la sută românesc. Fondată de regretatul cercetător Ștefan Manea, Hofigal continuă să lupte, alături de partenerii și colaboratorii săi, pentru semeni, cu aceeași dăruire și respect. Se spune că pe pământ sunt 1000 de boli, dar și 1001 plante care să ajute la tratarea acestora. Pentru mai multe informaţii, accesaţi siteul: www.hofigal.eu, pagina de Facebook sau adresa de mail: medici@hofigal.eu, unde o echipă de doctori vă stă la dispoziţie. tel.: 021.334.51.35/021.492.04.42.
Servicii integrate. Vizite puține. Timp câștigat! Clinicile Dentare Dr. Leahu - tratamente stomatologice personalizate pentru adulți și copii, în oricare dintre cele 4 locații din București. Toate dispun de aparatură medicală inovatoare și specialiști pregătiți să rezolve chiar și cele mai complicate probleme dentare. Sănătatea ta orală este în cele mai pricepute mâini! Ne găseşti pe www.cliniciledrleahu.ro şi la numărul de telefon 0374. 475. 555.
Pentru a ajuta cât mai mulţi oameni cu terapii noninvazive şi fără efecte secundare, Florica Munteanu împreună cu specialiştii ei de la Centrul German de Biorezonanţă şi Dermato-Cosmetică oferă informaţii telespectatorilor pe adresa: office@dermavital-med.ro sau pe Facebook. Număr de contact: 021.322.40.04.
Traian Săplăcan, specialist în creşterea şi îngrijirea plantelor, răspunde întrebărilor şi curiozităţilor dumneavoastră transmise la adresa: office@trias.ro sau pe https://www.florariatrias.ro/. Pagina de Facebook: https://www.facebook.com/florariatrias.ro . Telefon: (+4) 0751.136.412.