loader
Foto

„Un doctor pentru dumneavoastră”: cum să trăim mult și bine

Printre subiectele edițiilor din săptămâna 11-14 mai se numără: implantologia orală, diabetul, endometrioza, îmbunătățirea respirației nazale, boala hemoroidală, infecțiile renale bacteriene. Le puteți revedea la TVR Internațional, de la ora 18:30.

 

Măriuca Mihăilescu
Ana Maria Ghiur

LUNI, 11 MAI

MITURI ȘI ADEVĂRURI ÎN IMPLANTOLOGIA ORALĂ

Invitat: dr. IONUŢ LEAHU, medic stomatolog, competenţă în implantologie orală, Clinicile dr. Leahu

În prezent, un număr tot mai mare de tineri se confruntă cu afecțiuni dentare, de la gingivite până la paradontoză. Factorii sunt variați: de la predispoziția genetică, alimentația nepotrivită și fumatul, până la insuficienta igienă orală generată de lipsa timpului, neglijență și necunoaștere. O educație precară în ceea ce privește îngrijirea danturii duce la comportamente incorecte și decizii care au efect final pierderea dinților și instalarea unor boli grave în organism. Din păcate, lipsa de informare a generat, de-a lungul timpului, multe mituri privind metodele de rezolvare a bolilor dentare, iar după dezvoltarea implantologiei dentare, lista acestora a crescut și mai mult.

(w882) diabet

DIABETUL, O BOALĂ CARE POATE FI PREVENITĂ

Invitat:  Acad. Constantin Ionescu-Tîrgoviște, medic primar diabet, nutriție și boli metabolice, Institutul de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice „N. Paulescu”, preşedintele Asociaţiei Medicale Române.

Diabetul pune mari probleme sănătății și este un factor de apariție a altor boli cronice grave. O ediție în care vorbim despre metabolismul insulinic, despre contribuția lui Nicolae Paulescu la progresul medicinei mondiale prin descoperirea insulinei, dar mai ales despre cum putem preveni apariția diabetului.

Moderator: MĂRIUCA MIHĂILESCU

(w882) respiratie

MARȚI, 12 MAI

METODE DE ÎMBUNĂTĂȚIRE A RESPIRAȚIEI NAZALE

Invitat: dr. GEORGE MINCU, medic primar ORL, competenţă în Chirurgie Endoscopică, Chirurgie Laser şi Somnologie

Acesta recomandă metode de îmbunătățire a respirației nazale și oferă amănunte despre: septoplastie, turbinoreducție (micșorarea cornetelor nazale), rinoplastie funcțională (intervenție chirurgicală prin care se rezolvă într-o singură operație atât obstrucția nazală, cât și neplăcerile legate de aspectul exterior al nasului în fizionomie).

(w882) endometrio

TRATAMENTE INOVATOARE PENTRU ENDOMETRIOZĂ

Invitat: Prof. Dr. ELVIRA BRĂTILĂ, medic primar obstetrică-ginecologie, Spitalul Clinic de Obstretică și Ginecologie „Prof. Dr. Panait Sârbu“ din Bucureşti, membru fondator al Societăţii de Endometrioză şi Fertilitate Est-Europeană şi preşedintele Societăţii Române de Uroginecologie

Civilizația actuală se confruntă cu o multitudine de boli care nu se exprimă într-un mod zgomotos, de aceea le numim tăcute. O mare parte dintre ele prezintă manifestări complicate, greu de diagnosticat, pentru că se ascund în spatele altor afecțiuni, indicându-le pe acelea. O astfel de boală este și endometrioza, o creștere patologică a endometrului. Endometrul este mucoasa care tapetează uterul și care, în cazul acestei boli, migrează în afara cavității uterine, în locuri în care nu ar trebui să existe, cum ar fi cavitatea abdominală, plămâni și chiar în creier. Această creștere este, de multe ori, la rate foarte mari de multiplicare și plasează boala pe lista cancerelor. Nu are efectele dezastruoase ale acestora, poate fi tratată, dar are riscuri de recidivă. Există multiple teorii privind cauzele și factorii care favorizează apariția și instalarea bolii.

Moderator: ANA MARIA GHIUR

MIERCURI, 13 MAI

Invitați: Acad. IOANEL SINESCU, medic primar urologie, șeful Centrului de Urologie, Nefrologie și Transplant Renal din cadrul Institutului Clinic Fundeni, dr. ADRIAN STĂNESCU, medic primar geriatrie și gerontologie, specializare în psihoterapie geriatrică și ozonoterapie

(w882) rinichi

INFECȚIILE RENALE BACTERIENE

Deși medicina a evoluat foarte mult în capacitatea de investigare, diagnostic și tratament, alături de produsele farmacologice, atacul bacteriilor asupra organismului nu poate fi combătut complet din cauza rezistenței acestora la antibiotice și a creșterii variabilității genetice a tipurilor de bacterii. Rinichiul are rol important în menținerea sănătății corpului și este unul dintre cele mai afectate organe de infecțiile bacteriene. Frecvența infecțiilor renale este foarte mare, iar complicațiile apărute ca urmare a neglijenței, indiferenței și absenței tratamentului corespunzător, sunt extrem de periculoase și pot duce la pierderea rinichiului.

(w882) imbatranir

CUM SĂ TRĂIM MULT ȘI BINE?

”Îmbătrânirea este un proces fiziologic. Orice materie este distrusă într-un final de entropie. Cel mai important este să avem un confort bun atât timp cât traim, să ne simțim bine în pielea noastră și mai ales să nu fim o povară pentru generația care vine după noi, declara gerontologul Adrian Stănescu, autorul cărții ”Hai să trăim mult și bine”. Îmbătrânirea poate fi întarziată printr-un mod de gândire pozitiv, prin adoptarea unui stil de viața sănătos, cu o alimentație adecvată, prin apelarea la metode variate de regenerare și recuperare precum exercițiile fizice, terapiile ocupaționale sau terapii convenționale de succes.

Moderator: MĂRIUCA MIHĂILESCU

JOI, 14 MAI

BOALA HEMOROIDALĂ

Invitat: dr. ADRIAN GHENEA, medic primar chirurgie generală, specialist în endoscopie digestivă, laparoscopie și proctologie

Ca urmare a sedentarismului, a lipsei de mișcare și a unei alimentații nepotrivite, în ultimele decenii, populația umană se confruntă cu o frecvență din ce în ce mai mare a bolii hemoroidale. Aceasta este o inflamație și dilatare a vaselor de sânge de la nivelul rectului și anusului, care se exprimă prin apariția renumiților hemoroizi, pernulețele vasculare care blochează orificiul anal și eliminarea materiilor fecale. Fenomenul este similar cu apariția varicelor de la nivelul membrelor inferioare. De obicei, hemoroizii se formează odată cu înaintarea în vârstă, din cauza scăderii rezistenței peretelui venos și pierderii fermității țesutului din zona respectivă. În instalarea bolii mai pot fi implicate și cauze genetice, bolile cardiovasculare, tratamentele medicamentoase, alimentația bogată în grăsimi, proteine și săracă în fibre, excesul de condimente, obezitatea, fumatul, sarcina.

(w882) artroza

TRATAMENTE INOVATIVE ÎN ARTROZĂ

Invitat: dr. VASILE DRUȚĂ, medic primar ortopedie - traumatologie, Spitalul Clinic de Urgență Floreasca, membru al Societății Europene de Vertebrologică.

Din nefericire, organismul uman suferă procese degenerative la nivelul întregului organism pe măsură ce înaintează în vârstă, ca urmare a proceselor de apoptoză, moartea celulară, a deficiențelor de minerale și vitamine, a dezechilibrelor endocrino-metabolice, a depunerilor de substanțe toxice și de formare a radicalilor liberi. Procesele degenerative care afectează cartilajul, acel țesut cartilaginos, bogat în colagen, care îmbracă oasele la capetele de articulare, pentru înlesnirea alunecării suprafețelor articulare și amortizarea șocurilor la frecare, produc boala artrozică. De obicei se instalează la nivelul articulațiilor, cmai ales a celor mai frecvent supuse mișcării și eforturilor de mișcare, cum sunt cele ale genunchiului și se produce gonartroza, a șoldurilor – coxartroza, a coloanei vertebrale – spondiloartroza și ale degetelor de la mâini și picioare. Artroza este cea mai frecventă boală a articulațiilor care poate aparea încă de la vârsta de 30 de ani și care afectează mai mult femeile decât bărbații.

Moderator: ANA MARIA GHIUR

***

Edițiile emisiunii sunt disponibile pe TVR+.

Ne găsiți și pe pagina de Facebook a emisiunii.

Surse foto: dcdental.ro, medstar2000.r0, sanatatenonstop.ro, gralmedical.ro, medicinaromaneasca.info, bzi.ro, medicinepark.ro
***
Partenerii emisiunii:

(w100) HofigalHofigal rămâne una dintre cele mai puternice companii de produse naturale, cu capital sută la sută românesc. Fondată de regretatul cercetător Ștefan Manea, Hofigal continuă să lupte, alături de partenerii și colaboratorii săi, pentru semeni, cu aceeași dăruire și respect. Se spune că pe pământ sunt 1000 de boli, dar și 1001 plante care să ajute la tratarea acestora.  Pentru mai multe informaţii, accesaţi siteul: www.hofigal.eu, pagina de Facebook sau adresa de mail: medici@hofigal.eu, unde o echipă de doctori vă stă la dispoziţie. Tel.: 021.334.51.35/021.492.04.42.

(w100) Dermavital Pentru a ajuta cât mai mulţi oameni cu terapii noninvazive şi fără efecte secundare, Florica Munteanu împreună cu specialiştii ei de la Centrul German de Biorezonanţă şi Dermato-Cosmetică oferă informaţii telespectatorilor pe adresa: office@dermavital-med.ro sau pe Facebook. Număr de contact: 021.322.40.04.

Servicii integrate. Vizite puține. Timp câștigat! Clinicile Dentare Dr. Leahu - tratamente stomatologice personalizate pentru adulți și copii, în oricare dintre cele 4 locații din București. Toate dispun de aparatură medicală inovatoare și specialiști pregătiți să rezolve chiar și cele mai complicate probleme dentare. Sănătatea ta orală este în cele mai pricepute mâini! Ne găseşti pe www.cliniciledrleahu.ro şi la numărul de telefon 0374. 475. 555.

(w100) FlorariaTraian Săplăcan, specialist în creşterea şi îngrijirea plantelor, răspunde întrebărilor şi curiozităţilor dumneavoastră transmise la adresa: office@trias.ro sau pe https://www.florariatrias.ro/. Pagina de Facebook: https://www.facebook.com/florariatrias.ro. Telefon: (+4) 0751.136.412.

 

 

 

 

 

 

21:00 Investiţi în România!

* Internaţionalizarea firmelor româneşti

Invitati: Maria Grapini-membru al Parlamentului European, Lucian Rotar-investitor, antreprenor în serie Franţa şi România, Ambasador Repatriot în Franţa, Radu Hanga-preşedinte Bursa de Valori Bucureşti, Cosmin Mălureanu-investitor, antreprenor companie de e-learning, Cristian Tudor-investitor, antreprenor companie agricultură

Moderator Cristina Leorenţ

Grafică Laurenţiu Năstase

Documentarist & Poster Maker Giorgiana Şuşurincă

Jurnalişti tv: Ana Maria Ghiur, Roxana Segneanu şi Răzvan Onesa

Realizator Cristina Leorenţ

Producător Raluca Amzăr

Transmisiune directă

22:00 Destine ca-n filme

* Florin Georgescu-"Tenorul cu dor de țară"

Cel mai cunoscut tenor român înainte de ’89, Florin Georgescu, ar fi putut să fie în galeria mondială a celor mai apreciate voci lirice, alături de José Carreras și Placido Domingo. În 1990, elita americană l-a adoptat și i-a oferit concerte în cele mai prestigioase săli de peste ocean. Dar el a preferat mereu să se întoarcă, mânat de dor de familie, prieteni, satul natal, de acolo de unde a plecat când nu își putea permite decât o singură pereche de teniși.

Prezintă Iuliana Marciuc

Redactor Dana Ilie

Realizator Doru Ionescu

Producător Iuliana Marciuc

 
„Iancu Jianu, Haiducul

Sâmbătă, 27 aprilie, de la ora 23:30, la TVR Internațional revedem filmul de aventuri „Iancu Jianu, Haiducul", producție România, 1981.

Internaţionalizarea firmelor româneşti

Internaţionalizarea firmelor româneşti

publicat: marţi, 23 aprilie 2024

Marți, 23 aprilie, de la ora 21:00, vă invităm să urmăriți în direct la TVR Internațional o nouă ediție ”Investiți în România!”.

 Cercetarea medicală poate ajuta omul să trăiască mai bine

Marți, 23 aprilie, în direct de la ora 19:00, la TVR Internațional, vă așteptăm la o nouă ediție "Un doctor pentru dumneavoastră".

 

#tvri