Luni, 3 iulie, de la ora 19:00, pe TVR Internațional și TVR+, revedem o ediție de colecție la ”Un doctor pentru dumneavoastră” .
De peste 15 ani, medici români apreciați în țară și în străinătate construiesc punți pentru sănătate, dezbat teme de actualitate şi răspund întrebărilor dumneavoastră.
* Lecții învățate din lupta cu SARS-CoV-2
Invitat: dr. Adrian Marinescu, medic primar boli infecțioase, directorul medical al Institutului de Boli Infecțioase Matei Balș din București
Mulți nu cred în Covid deși infecția cu coronavirus încă există. O luptă purtată de medici în linia întâi în paralel cu un război informațional care, uneori, a făcut mai mult rău decât virusul în sine. Mulți am făcut Covid și faptul că lumea s-a vaccinat a condus către o memorie imună, s-au redus mortalitatea și infecțiile grave. Invitatul nostru este convins că ”piatra de temelie pentru prevenție a fost reprezentată întotdeauna de vaccinare, nu doar în pandemie." Respectarea măsurilor de protecție, cum ar fi de exemplu spălarea corectă a mâinilor, evitarea locurilor aglomerate, consultarea medicului de familie înainte de a aglomera spitalele de boli infecțioase rămân recomandări extrem de importante. Rămâne o întrebare: omenirea se mai poate confrunta cu o altă variantă agresivă a virusului SARS-CoV-2?
* Tuberculoza, provocare endemică la nivel mondial
Invitat: din Marea Britanie, lector dr. Tudor Toma, medic pneumolog, voluntar ”Rețeaua de solidaritate”
Invitatul nostru conferențiază la nivel internațional pe tema tratamentelor endoscopice. Are doctorat în bronhoscopie intervențională și a descris, pentru prima dată în lume, un tratament endoscopic minim-invaziv pentru pacienții cu emfizem, mai exact reducerea volumelor pulmonare pe cale endoscopică. Este unul dintre primii voluntari din Rețeaua de Solidaritate – inițiativă transfrontalieră ce reunește medici și cercetători români din țară și din diaspora, care întrețin un schimb permanent de informații medicale. Vom afla care sunt țările fruntașe la decese provocate de Covid și tuberculoză și ce diferențe există între Anglia și România în aceste direcții.
* Tuberculoza se vindecă!
Invitat: dr. Beatrice Mahler, medic primar pneumologie, manager Institutul de Pneumologie ”Marius Nasta”, București
România ocupã primul loc în Uniunea Europeanã în ceea ce privește numãrul bolnavilor de tuberculozã și înregistrează o creștere a numărului de cazuri în 2022 față de 2021. De Ziua Mondială de Luptă Împotriva Tuberculozei, Institutul de Pneumoftiziologie “Marius Nasta”, București, instituție medicală cu tradiție în depistarea și tratarea bolilor pulmonare și în implementarea strategiei naționale de supraveghere și control al tuberculozei, a anunțat rezultatele din Caravanele de depistare activă a tuberculozei.
Moderator Ana Maria Ghiur
Jurnalist tv Lucian Băbeanu
Producător tv Monica Ancuța
La TVR Internațional, în direct, luni şi marţi, împreună pentru sănătate!
***
Vă reamintim că așteptăm opiniile și sugestiile pe pagina noastră de Facebook.
Puteți urmări edițiile emisiunii și pe TVR+