"M-am născut în afara României. Dar nu în afara Neamului Românesc!" (II)
duminică, 20 septembrie 2020
TVR Internațional vă invită să urmăriți a doua parte a interviului realizat de Aura Dobre cu Ion Popescu, fost vicepreședinte al Adunării Parlamentare a  Consiliului Europei și una dintre vocile cunoscute ale românilor din Ucraina.
anul scolar
Alte legături
La un pas de România

Prima parte a interviului.

Tatăl său a fost primar mai bine de 28 de ani în Pătrăuți și mama, timp de 45 de ani, profesoară de Matematică și de Lucru casnic tradițional la școala din sat. De la ei a învățat să fie român în Ucraina.

(w640) mormant

"Eu personal m-am născut în afara Statului român, dar nu și în afara Neamului Românesc! Deoarece acasă, cu părinții am vorbit din copilărie în limba română, în perioada sovietică am frecventat școala medie din sat cu predare în limba maternă. În sat s-au păstrat mai multe obiceiuri și tradiții - mai ales cele legate de Sfintele Sărbători de iarnă (Crăciunul, Sfântul Vasile - pe rit vechi, cu colinde, Malanci, Brâncoveni, Irozi, Căluți etc.), Hramul satului și alte sărbători tradiționale, iar în Biserica ortodoxă din sat întotdeauna au răsunat rugăciuni în limba română, iar cultul Sfântului Voievod Ștefan cel Mare nu a dispărut nici chiar pe timpul deportărilor staliniste...

(w640) transcarp

Mai greu este acum la orașe și în localitățile mixte, unde școala este doar ucraineană - acolo limba noastră mai dăinuiește pe alocuri doar în Bisericile unde s-a păstrat Sfânta Liturghie în limba română. În bisericile din care a fost treptat scoasă limba română, din păcate, în două-trei generații procesul de asimilare va deveni ireversibil. Așa cum li s-a întâmplat fraților noștri aromâni din Grecia, din Istria sau din regiunea Kirovograd - aveam sate cu multe nume românești - Pentescul, Florescul, ba chiar și Moldovan, de exemplu, în satul Costești din raionul Storojineț regiunea Cernăuți, unde la recensământ nu s-a declarat ca fiind “român” niciun localnic.

A fi român la tine acasă, dar dincolo de granițele Țării Mamă nu este o umilință sau rușine. Este o Onoare și o Obligație în fața strămoșilor, nepoților și întregului Neam, pentru că Bunul Dumnezeu așa ne-a dat Suflarea! Și fiecare dintre noi, unde nu s-ar afla, dacă este creștin, trebuie să conștientizeze acest lucru! Demonstrând că suntem binevoitori, muncitori, loiali faţă de Legea fundamentală a statului, dar suntem și mândri de Vatra unde ne-am născut și de Neamul din care facem parte. Având înaintași demni de urmat, nu renunțam nici la glie, nici la drepturile obținute cu mare greutate în timp de către fiii Neamului și cerem respectarea lor cu strictețe, mai ales că multe sunt consfințite chiar în Constituția Ucrainei.

(w640) discutii

În 1996 eu am avut fericita ocazie să fiu unul dintre coautorii Constituției Ucrainei, în care au fost fixate mai multe norme, care ne permit să luptăm pentru Supraviețuirea noastră ca Neam: în art. 9 am prevăzut că acordurile internaționale semnate și ratificate de către Ucraina sunt parte componentă a legislației naționale, art. 10 ne garantează folosirea și dezvoltarea limbii materne în toate sferele sociale, art. 11 - dreptul la păstrarea și dezvoltarea specificului etno-cultural, art. 22 - nepermiterea îngustării volumului și formelor drepturilor și libertăților existente la adoptarea noilor legi sau amendamentelor la legile în vigoare, art. 24 nu permite înlesniri sau restricții din orice motiv, inclusiv etnic, lingvistic sau confesional, art. 53 garantează dreptul la învățământ în limba maternă în instituțiile comunale și de stat, art. 119 garanteză realizarea de către stat a programelor de dezvoltare național-culturală în locurile viețuirii tradiționale a minorităților și popoarelor băștinașe, art. 132 garanteză că reforma administrativ-teritorială trebuie să țină cont de factorii istorici… geografici, demografici... etnici și tradițiile culturale etc., iar art. 8 cere ca toate actele normativ-legislative să corespundă prevederilor constituționale, iar normele constituționale sunt norme de acțiune directă! Practic toate legile, mai ales cele discriminatorii trebuie urgent aduse în concordanță cu cerințele Constituției. Pentru a păstra Identitatea, Tradiția și Limba trebuie să luptăm doar pe cale Constituțională. Altfel, în condițiile noastre și a conflictului armat din estul țării, putem fi catalogați ca separatiști. Ori, împotriva cerințelor de a fi respectate normele Constituției în mod oficial nimeni nu are dreptul să riposteze. În ciuda realităților create, mai ales în ultimi 5-6 ani, există șansa de a supraviețui etnic. Singura cale de supraviețuire ca Neam, Credință și Limbă este calea luptei politice în strictă concordanță cu normele Constituției, folosind și instrumentele dreptului internațional. Alte variante sunt sau utopie sau redirecționarea conștientă pe o cale ce poate duce nu spre mântuire, ci spre pierzanie. Și, Dă-ne, Doamne, tuturor mai multă clarviziune, cumpătare și insistență!”

(w640) romani

Comunitatea de români din Ucraina este azi pusă în situația de a lupta zilnic pentru drepturile ei. În astfel de momente este așteptat un ajutor substanțial din partea României, Patria istorică.

„Prin naștere, Bunul Dumnezeu ne-a înzestrat pe noi, românii autohtoni din jurul României (rămași ca un segment al Neamului Românesc în afara statului român), cu două dimensiuni egale ca valoare: Naționalitatea (apartenența etnică) și Cetățenia (apartenența statală). Cei mai mulți dintre noi, cei din Ucraina, din Nordul Bucovinei, Ținutul Herței, Nordul Maramureșului, destul de mulți din Nordul și Sudul Basarabiei, dar și din alte părți, ne considerăm români, cetățeni ai Ucrainei. Noi suntem cetățeni loiali față de Constituția Ucrainei, o respectăm, dar cerem ca și reprezentanții statului să o respecte cu strictețe. Dar, în același timp, ne mândrim că suntem români, dorind să ne menținem specificul nostru cultural și lingvistic prin păstrarea tradițiilor, obiceiurilor, sistemului de educație în limba maternă și prin credința strămoșească, lucruri garantate, cum spuneam de Constituția Ucrainei. Și, dacă ambele aspirații coincid, suntem gata să construim în ambele direcții, consolidând Poporul Ucrainei, care este format din cetățenii tuturor naționalităților (cum este specificat în Constituția țării), dar contribuind, în același timp, la coagularea Neamului Românesc pe tot spațiul etnoarealului românofon, indiferent de frontierile statului.

Pentru noi, România este ceva mai mult decât Statul Român, cu toate firmele lui birocratice. Pentru noi România este întreg Neamul Românesc! Iar Neamul Românesc, împreună cu Sufletul creștin și Drepturile noastre firești, reflectate în Constituția Ucrainei, alături de Părinți, Familie și Prieteni, ocupă aproape tot spațiul bun din Inima noastră.

Fiind membru al Adunării parlamentare a Consiliului Europei din partea Ucrainei (1996-2002, 2006-2014), șef al delegației Ucrainei în APCE și vicepreședinte al AP a Consiliului Europei (2010-2012, 2014) alături de apărarea constantă a intereselor Ucrainei, de mai multe ori am abordat și problemele respectării drepturilor fraților noștri de neam, cerând asigurarea păstrării tradițiilor, dezvoltării culturii și folosirii limbii materne în toate sferele sociale (inclusiv în învățământ) în locurile viețuirii lor tradiționale - ale aromânilor din Albania, Grecia și Nordul Macedoniei, ale istroromânilor din Croația sau ale fraților din Valea Timocului.

(w640) drepturi
În apărarea drepturilor noastre în Consiliul Europei

Am prezentat și situația românilor din Ucraina, demonstrând că românii, alături de alte neamuri, au fost persecutați și deportați în perioada stalinistă... Și am făcut-o conștient, sincer și din tot sufletul, fără să aștept vreo recunoștință.

Dar am fost plăcut surprins în 2002, când deja eram pentru prima dată șomer din motive politice (2002-2006), să fiu invitat la Consulatul General al Românei la Cernăuți pentru a mi se înmâna un ordin, conferit încă prin 2000 de către Președintele României, Emil Constantinescu, pentru eforturile și activitatea... neobosită îndreptate spre apărarea identității comunităților românești din Ucraina și pentru promovarea intereselor acestor minorități atât pe plan intern, cât și internațional (așa era scris în diploma însoțitoare), înmânând-mi-se Ordinul Național al României “Serviciul Credincios” în gradul de Comandor.

În 2006 am fost ales “Cetățean de Onoare” al localității românești din drepta Tisei, Apșa de Mijloc, Raionul Teceu, din regiunea Transcarpatică, iar în 2010 - “Cetățean de Onoare” al satului nord-bucovinean Pătrăuții de Jos, raionul Storojineț, din regiunea Cernăuți.

De la tribuna parlamentară şi în cadrul comisiei pentru problemele drepturilor omului, minorităților naționale și relaţiilor interetnice de sute de ori am semnalat existența problemelor, venind și cu propuneri constructive. Pentru activitatea legislativă la nivel național și eforturile depuse în armonizarea legislației Ucrainei cu standardele europene am fost decorat și de către statul ucrainean: în 1997 cu Ordinul „Pentru merite” (gradul III), în 2010 cu ordinul „Pentru merite” (gradul II), apoi cu Diploma Radei Supreme a Ucrainei pentru „Merite deosebite în fața Poporului Ucrainean” în anul 2012 - cea mai mare distincție parlamentară. Iar pentru activitatea în susținerea credinței strămoșești am fost menționat și cu 4 ordine creștine din partea Bisericii ortodoxe canonice.”

Ce ar trebui să facă România pentru românii din comunitățile istorice din jurul țării?

„Exact ceea ce fac mai multe state din Uniunea Europenă pentru menținerea și dezvoltarea specificului etno-cultural și lingvistic al consângenilor rămași în afara frontierilor statelor naționale. Ceeea ce face Germania pentru cetățenii germanofoni din Polonia, Danemarca, Cehia ș.a. Ce face Ungaria pentru maghiarii din Ucraina, România, Serbia, Croația, Slovenia, Slovacia și chiar din Austria. Ce face Ucraina pentru ucrainenii din afara frontierelor, în conformitate cu art.12 al Constituției Ucrainei și în baza acordurilor bi- și multilaterale (Convenția-cadru privind drepturile minorităților naționale, Carta europeană a limbilor minoritare sau regionale, Recomandarea 1201 a Consilului Europei etc.).

Oficialitățile române, în baza art. 7 al Constituției României, în primul rând ar trebui să atragă atenția la păstrarea specificului etno-cultural în zonele locuirii tradiționale a consângenilor prin asigurarea existenței și dezvoltării sistemului de educație și învățământ de toate gradele în limba maternă, prin susținerea bisericilor tradiționale în care serviciul divin se oficiază în limba română, a colectivelor de dansuri autentice și cântece populare, muzeelor etnografice, bibliotecilor... - și mai ales a celor de la sate.

România ar trebui să găsească modalități și pârghii legale pentru realizarea unor emisiuni și programe de popularizare a obiceiurilor și tradițiilor populare, a istoriei Neamului din toată zona Carpato-Balcanică.

Și, nu în ultimul rând, să asigure dreptul pentru românii din jurul Românei de a se angaja fără restricții în Țara mamă (deoarece majoritatea care pleacă din comunitățile istorice la muncă în Occident și își iau copiii cu ei, nu se mai întorc).

(w640) cern

Este necesară amplificarea legăturilor transfrontaliere mai strânse prin înrudirea comunităților mai dezvoltate din România cu localitățile românofone din jurul ei pentru asistență financiar-economică, dezvoltarea infrastructurii, logisticii, susținerea grădinițelor, școlilor și căminelor culturale în care încă se mai aude limba lui Eminescu.

Și în mod obligatoriu, România trebuie să se folosească de toate mijloacele la nivel internațional ca să dispară frontierele dintre statele în care locuiesc românii la „vatra lor strămoșească” prin ajutorarea statelor (care încă nu fac parte din Comunitatea Europeană) să adere cât mai repede posibil la Uniunea Europeană, stimulând, în paralel, ca aceste state să-și îndeplinească fără întârziere toate angajamentele față de structurile europene, inclusiv în ceea ce privește asigurarea și protejarea minorităților tradiționale autohtone, aducând propriul exemplu de asigurare garantată la reprezentare politică în Parlament, instruire în limba maternă, inscripționare bilingvă, asigurarea nestingherită a funcționarii mass-media etc.

Iar minoritățile tradiționale din jurul frontierelor să devină nu instrumente de manipulare la nivel de jocuri politice interne sau de conjunctură geopolitică, ci vârfuri de lance în armonizarea relațiilor interstatale, iar principiul european Unitate în diversitate să aibă continuitate în principiul uman Trăiește, dezvoltă-te, dar nu-i împiedica și pe alții să trăiască! Doar așa au de câștigat toți - și relațiile interstatale și minoritățile autohtone. Și așa să ne ajute Bunul DUMNEZEU!”

Interviu realizat de Aura Dobre

 • 21:00
  Avocatul dumneavoastră
  *21 ani *Contractul, lege a părţilor Invitat: Dan Laurenţiu Stoicescu, avocat Rubrica INFO *Informaţii utile despre contractul de închiriere comercială în Franţa Invitată: avocat Diana Dauphin Lazăr Moderator Angela Avram Jurnalist Aura Iosif Producător Angela Avram (redifuzare)
 • 22:30
  România 9!
  Moderator Ionuţ Cristache Jurnalist Oana Cucuruzeanu Producător Livia Şerban Iancu
 • 23:30
  Câştigă România!
  Prezintă Virgil Ianţu Regia artistică Larry Maronesse Producător Diana Pascal O producţie TVR2 şi Zucchero Media
 • 00:30
  #NuExistaNuSePoate!
  *cu Andreea Marin O oră de motivaţie şi inspiraţie în compania oamenilor care reuşesc în viaţă fiindcă pentru ei nu există nu se poate Director de imagine Vlad Tănase Regia artistica Aurel Badea Producător tv Diana Pascal (redifuzare)
 • 01:30
  Generaţia Fit
  *În cadrul programului vor fi oferite antrenamente de fitness şi gimnastică autorizate pentru începători şi avansaţi, coordonate de către profesori autorizati, sfaturi ale unor medici nutriţionişti şi o reţetă sănătoasă pentru sportivi şi publicul larg! Gazde: antrenori Diana Preda şi Gabriel Toncean Producător: Ştefan Stănescu Coproducție TVR-FRCF
 • 02:00
  Un doctor pentru dumneavoastră
  *13 ani *Obezitatea, bolile cardiovasculare şi pâinea noastra cea de toate zilele Invitat: din Italia, dr. Gheorghe Cerin, medic primar cardiolog, dr. în ştiinţe medicale, responsabilul Unităţii de Medicină Internă-Cardiologie, Clinica San Gaudenzio, Novara, preşedintele Asociaţiei Medicilor Români din Italia, membru al Societăţii Europene de Cardiologie Stilul nostru actual de hrană, ca şi cel de viaţă, stau la baza kilogramelor în plus, kilograme care pot determina un exces ponderal, ca şi obezitate, uneori severă. Pentru persoanele trecute de vârsta de 45-50 de ani, excesul de kilograme se va însoţi întotdeauna de creşterea tensiunii arteriale, a colesterolului, glicemiei şi a trigliceridelor, elemente care prevestesc apariţia ulterioară a diabetului de tip 2, a accidentelor vasculare cerebrale, steatozei hepatice sau, pentru cei mai în vârstă, a Alzheimerului. Vă propunem așadar o abordare deschisă privind modul corect de hrană şi de schimbare a obişnuinţelor alimentare, adeseori nepotrivite cu nivelul de activitate fizică pe care o desfăşurăm zilnic. Vom analiza în detaliu rolul carbohidraţilor în hrana noastră şi mai ales rolul acestora în producerea obezităţii, obezitate care este de fapt cauza majoră a unor boli cronice precum cele cardiovasculare, dar şi unele forme de cancer. Moderator Măriuca Mihăilescu Realizator Cristina Anton Producător Monica Ancuţa
 • 03:00
  Telejurnal
  *Ştiri *Tema zilei Prezintă: Dorina Florea, Radu Andrei Tudor Producători: Eva Matei,Cristian Petru Sport *Montaj Meteo *Montaj
 • 03:50
  Zi de zi cu părintele Constantin Necula
  Producător Victor Dochia
 • 04:00
  Avocatul dumneavoastră
  *21 ani *Contractul, lege a părţilor Invitat: Dan Laurenţiu Stoicescu, avocat Rubrica INFO *Informaţii utile despre contractul de închiriere comercială în Franţa Invitată: avocat Diana Dauphin Lazăr Moderator Angela Avram Jurnalist Aura Iosif Producător Angela Avram
 • 05:30
  România 9!
  Moderator Ionuţ Cristache Jurnalist Oana Cucuruzeanu Producător Livia Şerban Iancu
 • 06:20
  Cooltura
  Prezintă Mirela Nagâţ Producător Anca Lăzărescu
 • 06:50
  Imnul României
 • 06:55
  Cu capu-n zori
  *Show matinal Partea I *Ştiri *Meteo *Horoscop *Cooking live în studio *Trafic *Showbiz *Style & Beauty *Parenting *Casa & gradina *Sănătate *Real life Prezintă: Liza Sabău şi Gabriel Fereşteanu Prezentatori ştiri: Andra Soceanu şi Daniel Coman Echipa: Alexandra Mădălina Manole-Horoscop, Bianca Patrichi-Meteo & Mişcare, chef Angie Cobut-Cooking, Irina Mohora-Parenting, Beauty, Fashion, Dorin Chioţea-Reportaje Real Life Jurnalist Horaţiu Rusu Producător Augusta Lazarov Petrescu Transmisiune directă
 • 07:45
  Diasporadar
  Producător Raluca Tudor
 • 07:55
  Cu capu-n zori
  *Show matinal Partea a II-a Prezintă: Liza Sabău şi Gabriel Fereşteanu Prezentatori ştiri: Andra Soceanu şi Daniel Coman Echipa: Alexandra Mădălina Manole-Horoscop, Bianca Patrichi-Meteo & Mişcare, chef Angie Cobut-Cooking, Irina Mohora-Parenting, Beauty, Fashion, Dorin Chioţea-Reportaje Real Life Jurnalist Horaţiu Rusu Producător Augusta Lazarov Petrescu Transmisiune directă
 • 08:45
  Discover Romania
  *Tezaur de carte româneasca la Biblioteca Congresului American Realizator Cecilia Melinescu Producători Cecilia Melinescu şi Diana Ilica
 • 09:00
  Matinalii
  *Partea a III-a Transmisiune directă
 • 10:00
  Telejurnal regional
  *TVR Craiova Transmisiune directă
 • 10:35
  România… în bucate
  *TVR Timişoara *Sarea în bucate *Iepure cu sos vânătoresc şi găluşte nemţeşti ca la Lugoj Emisiune realizată de TVR Timişoara Producător Veronica Mihoc Jurnalist Cătălin Blebea Producător Cristina Petrina Murgu (redifuzare)
 • 11:00
  Un doctor pentru dumneavoastră
  *13 ani *Obezitatea, bolile cardiovasculare şi pâinea noastra cea de toate zilele Invitat: din Italia, dr. Gheorghe Cerin, medic primar cardiolog, dr. în ştiinţe medicale, responsabilul Unităţii de Medicină Internă-Cardiologie, Clinica San Gaudenzio, Novara, preşedintele Asociaţiei Medicilor Români din Italia, membru al Societăţii Europene de Cardiologie Stilul nostru actual de hrană, ca şi cel de viaţă, stau la baza kilogramelor în plus, kilograme care pot determina un exces ponderal, ca şi obezitate, uneori severă. Pentru persoanele trecute de vârsta de 45-50 de ani, excesul de kilograme se va însoţi întotdeauna de creşterea tensiunii arteriale, a colesterolului, glicemiei şi a trigliceridelor, elemente care prevestesc apariţia ulterioară a diabetului de tip 2, a accidentelor vasculare cerebrale, steatozei hepatice sau, pentru cei mai în vârstă, a Alzheimerului. Vă propunem așadar o abordare deschisă privind modul corect de hrană şi de schimbare a obişnuinţelor alimentare, adeseori nepotrivite cu nivelul de activitate fizică pe care o desfăşurăm zilnic. Vom analiza în detaliu rolul carbohidraţilor în hrana noastră şi mai ales rolul acestora în producerea obezităţii, obezitate care este de fapt cauza majoră a unor boli cronice precum cele cardiovasculare, dar şi unele forme de cancer. Moderator Măriuca Mihăilescu Realizator Cristina Anton Producător Monica Ancuţa
 • 12:00
  Fraţi de viţă
  *Ediţia 14 Producător Cătălin Heson
 • 12:30
  Avocatul dumneavoastră
  *21 ani *Contractul, lege a părţilor Invitat: Dan Laurenţiu Stoicescu, avocat Rubrica INFO *Informaţii utile despre contractul de închiriere comercială în Franţa Invitată: avocat Diana Dauphin Lazăr Moderator Angela Avram Jurnalist Aura Iosif Producător Angela Avram
 • 14:00
  Telejurnal
  Prezintă: Loredana Iordache, Alina Stancu Translator mimico gestual Laura Ioana Producători: Anamaria Panait, Violeta Iorgulescu Transmisiune directă ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ Sport *Montaj Meteo *Montaj
 • 14:50
  Vorbeşte corect!
  Jurnalist Iulia Ioaniţoaia Producători şi realizatori: Radu Dănilă şi Cristina Dănilă (redifuzare)
 • 15:00
  Reţeaua de idoli
  *Mircea Bravo Redactor Mariana Cernăianu Realizator Irina Păcurariu (redifuzare)
 • 16:00
  Memorialul Durerii - o istorie care nu se învaţă la şcoală
  *O istorie care nu se învaţă la şcoală Figuri legendare ale rezistenţei Iani-Ionel Cotan din Cail Dere Între trădare şi fuga în pădure, la numai 20 de ani, Ionel Cotan a ales să rămână demn. I-a însoţit pe fraţii Fudulea şi a luptat până la capăt alături de ei. Ura securităţii l-a urmărit în închisoarea de la Gherla unde a murit în urma torturilor la care a fost supus. Redactor Doina Teodoru Producător Alexandru Munteanu Realizator Lucia Hossu Longin (redifuzare)
 • 17:00
  Femei de 10, bărbaţi de 10
  *Prima parte Invitaţii: Adrian Daminescu Marius Parno -este un om de afaceri din Zalău şi de 13 ani lucrează la diferite proiecte cu finanţare europeană. A absolvit trei facultăţi şi în prezent luptă pentru dezvoltarea comunităţilor de rromi. Însă, până să ajungă în acest punct al vieţii sale, Marius s-a confruntat cu multe greutăţi peste care a trecut cu ajutorul lui Dumnezeu. Paula Seling şi Ovidiu Cernăuţeanu Petrică şi Georgiana Pană -povestea relaţiei tată-fiică Prezintă Marina Almăşan Co-prezentator Costin Teodorescu Producător Marina Almăşan Jurnalişti: Elena Cristescu, Liana Damian, Laura Demeter Coproducţie TVR-SC CONTERA MEDIA SRL (redifuzare)
 • 18:00
  Femei de 10, bărbaţi de 10
  *Partea a II-a Invitaţii: Marcel Pavel Cristi Brancu, Oana Turcu şi Tudor Brancu-Turcu -o familie de nota 10 Nico Maria Radu şi Horia Moculescu ne vor spune povestea cântecului “Dorul” de Aurelian Andreescu Marcel Pavel, Nico, Paula şi Ovi, Maria Radu şi Adrian Daminescu vor cânta melodia “Dorul” Prezintă Marina Almăşan Co-prezentator Costin Teodorescu Producător Marina Almăşan Jurnalişti: Elena Cristescu, Liana Damian, Laura Demeter Coproducţie TVR-SC CONTERA MEDIA SRL (redifuzare)
 • 19:00
  Un doctor pentru dumneavoastră
  *13 ani *Beneficiile medicinei energo-informaţionale Invitat: psiholog Florica Munteanu, specialist în medicină integrativă, DermaVital Sănătatea corpului nostru depinde de alegerile noastre. Frica, atacurile de panică afecteză negativ întreg organismul. Mulţi oameni apelează la medicina alternativă, la terapii energo-informaţionale pentru echilibrări emoționale, reglarea imunităţii şi a metabolismului. Durerea e privită ca un strigat al ţesutului pentru a fi detoxifiat. Impulsul bioenergetic dat mezenchimului duce la refacerea acidului hialuronic. Se pune în mişcare sistemul de autovindecare iar fenomenul de distrugere este întrerupt. Paleta simptomelor unui pacient cronic este harta psihostructurii lui dereglate. O ediţie în care aflăm care sunt beneficiile medicinei energo-informationale pentru sănătatea corpului nostru. Prin telefon, din Germania: prof. univ. dr. Honoris Causa HORIA SÎRBU, şef Catedra Chirurgie Toracică a Universităţii ”Friedrich Alexander” Erlangen-Nürnberg, şeful Departamentului de Chirurgie Toracică a Spitalului Universitar Erlangen Una dintre personalităţile româneşti recunoscute la nivel internaţional. A ajutat şi a promovat medici români talentaţi în străinătate, a ţinut în permanenţă legătura cu România, locul în care visează mereu să revină. Moderator Irina Mohora Realizator Cristina Anton Producător Monica Ancuţa (redifuzare)
 • 20:00
  Telejurnal
  *Ştiri *Tema zilei Prezintă: Dorina Florea, Radu Andrei Tudor Producători: Eva Matei,Cristian Petru Transmisiune directă *Sport *Meteo
 • 20:50
  Zi de zi cu părintele Constantin Necula
  Producător Victor Dochia
 • 21:00
  Investiţi în România!
  *19 ani *Investiţiile în turism dezvoltă Judeţul Buzău Invitaţi: Petre Emanoil Neagu-preşedinte Consiliul Judeţean Buzău, Constantin Toma-primar Buzău, prof. univ. dr. Silviu Neguţ-Academia de Studii Economice din Bucureşti, preot Costel Vînătoru-iconom stavrofor Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei, Thorsten Kirschner-consultant proiecte de dezvoltare internaţională şi turism Asociaţia TravelBuzau şi Răzvan Onesa-jurnalist Moderator Octavian Jora Jurnalişti tv: Roxana Segneanu şi Răzvan Onesa Editor coordonator Cristina Leorenţ Producător Raluca Amzăr (redifuzare)
 • 22:30
  România 9!
  Moderator Ionuţ Cristache Jurnalist Oana Cucuruzeanu Producător Livia Şerban Iancu
 • 23:30
  Câştigă România!
  Prezintă Virgil Ianţu Regia artistică Larry Maronesse Producător Diana Pascal O producţie TVR2 şi Zucchero Media
 • 00:30
  #NuExistaNuSePoate!
  *cu Andreea Marin O oră de motivaţie şi inspiraţie în compania oamenilor care reuşesc în viaţă fiindcă pentru ei nu există nu se poate Director de imagine Vlad Tănase Regia artistica Aurel Badea Producător tv Diana Pascal (redifuzare)
 • 01:30
  MotorVlog
  Prezentatori: Mihai Alexandrescu, Andrei Barbu, Marius Băcilă Redactor Cristina Moiseiu Rădulescu O producţie RL Global Activ Services S.R.L (redifuzare)
 • 02:00
  Un doctor pentru dumneavoastră
  *13 ani *Beneficiile medicinei energo-informaţionale Invitat: psiholog Florica Munteanu, specialist în medicină integrativă, DermaVital Sănătatea corpului nostru depinde de alegerile noastre. Frica, atacurile de panică afecteză negativ întreg organismul. Mulţi oameni apelează la medicina alternativă, la terapii energo-informaţionale pentru echilibrări emoționale, reglarea imunităţii şi a metabolismului. Durerea e privită ca un strigat al ţesutului pentru a fi detoxifiat. Impulsul bioenergetic dat mezenchimului duce la refacerea acidului hialuronic. Se pune în mişcare sistemul de autovindecare iar fenomenul de distrugere este întrerupt. Paleta simptomelor unui pacient cronic este harta psihostructurii lui dereglate. O ediţie în care aflăm care sunt beneficiile medicinei energo-informationale pentru sănătatea corpului nostru. Prin telefon, din Germania: prof. univ. dr. Honoris Causa HORIA SÎRBU, şef Catedra Chirurgie Toracică a Universităţii ”Friedrich Alexander” Erlangen-Nürnberg, şeful Departamentului de Chirurgie Toracică a Spitalului Universitar Erlangen Una dintre personalităţile româneşti recunoscute la nivel internaţional. A ajutat şi a promovat medici români talentaţi în străinătate, a ţinut în permanenţă legătura cu România, locul în care visează mereu să revină. Moderator Irina Mohora Realizator Cristina Anton Producător Monica Ancuţa
 • 03:00
  Telejurnal
  *Ştiri *Tema zilei Prezintă: Dorina Florea, Radu Andrei Tudor Producători: Eva Matei,Cristian Petru Sport *Montaj Meteo *Montaj
 • 03:50
  Zi de zi cu părintele Constantin Necula
  Producător Victor Dochia
 • 04:00
  Investiţi în România!
  *19 ani *Investiţiile în turism dezvoltă Judeţul Buzău Invitaţi: Petre Emanoil Neagu-preşedinte Consiliul Judeţean Buzău, Constantin Toma-primar Buzău, prof. univ. dr. Silviu Neguţ-Academia de Studii Economice din Bucureşti, preot Costel Vînătoru-iconom stavrofor Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei, Thorsten Kirschner-consultant proiecte de dezvoltare internaţională şi turism Asociaţia TravelBuzau şi Răzvan Onesa-jurnalist Moderator Octavian Jora Jurnalişti tv: Roxana Segneanu şi Răzvan Onesa Editor coordonator Cristina Leorenţ Producător Raluca Amzăr