loader

TRENUL CAMPIONILOR în Maramureşul istoric, la Reportajele TVRi

Sâmbătă, 17 octombrie, de la ora 20.30, la TVR Internaţional debutează o serie de reportaje filmate de-a lungul unui amplu program care a reunit valori naţionale şi ale diasporei noastre la Vişeu de Sus.

 

Reportajele TVR Internaţional

Primul episod este disponibil online pe TVR+.

Al doilea episod este disponibil online pe TVR+.

Al treilea episod este disponibil online pe TVR+.

Al patrulea episod este disponibil online pe TVR+.

Al cincilea episod este disponibil online pe TVR+

În această vară, localitatea Vișeu de Sus a fost gazda unui amplu proiect aflat, în 2015, la a doua sa ediție.

Micuțul oraș din Maramureșul istoric a reușit să adune nume importante din domeniul sportului, culturii, artei și educației, precum și reprezentanți ai diasporei noastre.

(w882) Trenul cam

Programul “Trenul campionilor” își propune valorificarea și promovarea potențialului local și includerea Maramureșului istoric într-un circuit european de valori.

Această idee generoasă aparține unui fiul al locului, Vasile Tomoiagă, campion mondial şi vice-campion olimpic la canotaj, stabilit de peste două decenii în zona metropolitană pariziană.

(w882) Trenul cam

Proiectul desfășurat pe parcursul unei săptămâni a fost organizat de Primăria și Consiliul Local din Vișeu de Sus, Centrul Cultural-Social Vișeu de Sus și Asociația "Vasile Tomoiagă", cu sprijinul Consiliului Judetean Maramureș.

Clubul "Entro", clubul antreprenorilor români din Franța, a susținut această inițiativă care promovează imaginea României prin intermediului valorilor Maramureșului.

(w882) Trenul cam

La buna desfășurare a evenimentelor estivale au contribuit și Liga Studenților Români din Străinătate și Asociaţia “Croissy sans Frontières” din Franța.

Această inițiativă benefică a pornit de la un proiect de cooperare descentralizată dintre orașele înfrățite Vișeu de Sus şi Croissy sur Seine, parteneriat demarat în 2013, tot din inițiativa lui Vasile Tomoiagă.

De două ori pe an sunt organizate întâlniri între cele două comunități, una la Croissy sur Seine și alta la Vișeu de Sus.

(w882) Trenul cam

Programul de la Vișeu de Sus s-a concretizat prin angrenarea unor activități complexe: întreceri sportive și drumeții în natură, vizite la obiective turistice și istorice, film, expoziții de fotografie și artă, conferințe, întruniri și seminarii, spectacole folclorice, recitaluri actoricești.

(w882) Trenul cam

Ambițiosul demers maramureșean s-a împlinit printr-o nouă ediție a Taberei Internaționale de Pictură “Impresionism pe Valea Vaserului”, prin competiția sportivă “Crosul Vaserului” şi printr-o călătorie cu Mocăniţa, ultimul tren pe cale ferată cu ecartament îngust din Europa, aflat în exploatare forestieră.

Fotografii de Sandrino Gavriloaia

Producător/realizator: Sandrino Gavriloaia

Director de imagine: Andrei Coruț

Sunet: Sergiu Istrate

***

Emisiunea poate fi urmărită și pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

3:55 Drag de România mea!

*Invitaţi: Daria şi Raris Crişan, Ionuţ Fulea, Viorel Pop, Luminiţa Anghel, Ovidiu Komornyik

Prezintă Paul Surugiu-Fuego

Jurnalişti: Adina Toderaşcu, Andreea Baciu

​Producător Codruţa Prunariu

(Reluare)

5:30 România face bine

România face bine prezintă o serie de reportaje despre oameni care cred în destinul României și care luptă pentru o țară prosperă, dezvoltată și civilizată. Emisiunea prezentată de Irina Luca, vă aduce în fiecare ediţie oameni, locuri și povești fabuloase. Realizatorii emisiunii vă dezvăluie o Românie străbătută la pas și vă invită să răspundeți la întrebarea:

România face bine? Privită prin prisma agitației cotidiene, am spune că nu.

Dar văzută de aproape, ascultată în tihnă, pare că da.

*Cea mai mica școală din România

Are 12 metri pătrați, patru copii și un dascăl cu suflet mare. Așa ar putea fi descrisă cea mai mică școală din România, care se află într-un vârf de munte din inima Maramureșului. Desi curentul electric a ajuns si la Cornățea de câțiva ani, nu s-a gasit nimeni care sa îl branseze la scoala. Pentru ei, invatatoarea vine pe jos in fiecare zi, 14 kilometri.

*Miracolul Alexia

Alexia Tudose are un certificat de naştere şi unul de... renaştere. Adolescenta implicată într-un grav accident de circulaţie în decembrie 2022, cand ambele braţe i-au fost amputate, are acum o viaţă aproape normală.

*Preotul Damaschin-Salvatorul de suflete

Ultimul reportaj este despre un om care și-a dedicat viața binelui. Este în slujba Lui Dumnezeu și a schimbat viețile a mii de copii și familii. Vorbim despre părintele Dan Damaschin, cel care a transformat Iașul în polul faptelor bune.

Prezentator Irina Luca

Producător Maria Cristina Ţilică

(Reluare)
 
Forumul Național de Neurologie

Forumul Național de Neurologie

publicat: vineri, 04 iulie 2025

Forumul Național de Neurologie a reunit profesioniști din România și din străinătate pentru schimb de expertiză și accelerarea implementării ...

Exclusiv în România: Bucureşti, când morţii vorbesc

În București descoperim împreună povești inedite, dar și locuri și istorii inedite. Bunăoară, ce ați zice de o vizită la cimitirul Bellu?

România face bine: Cea mai mica școală din România

România face bine prezintă o serie de reportaje despre oameni care cred în destinul României și care luptă pentru o țară prosperă, dezvoltată și ...

 

#tvri