loader
Foto

Trei decenii de parohie românească la Madrid, joi la “Lumea şi noi”

Joi, 3 aprilie, de la ora 20.30, la TVR Internaţional, veţi descoperi povestea unui preot care este fratele tuturor românilor care îi trec pragul în biserica românească din Madrid.

 

Lumea şi noi

UPDATE: Ediția este disponibilă online pe TVR+

Când se afirmă despre astrul diurn că se află la zenit, înţelegem că Soarele este în crucea cerului. Printr-o asociere particulară, "crucea cerului" în care se găsesc de o bună bucată de vreme românii din diaspora spaniolă se află la Apus, în Vestul extrem al Europei.

În nuanţele limbajului diplomatic se spunea acum câţiva ani că cea mai importantă valenţă a relaţiei româno-hispanice este legată de faptul că fiecare ţară şi cultură reprezintă un hotar al Europei - Spania Vestul, România Răsăritul.

În capitala Spaniei, tradiţia prezenţei culturii şi credinţei românilor are o vechime remarcabilă. Există o parohie care a împlinit 30 ani. Părintele Teofil Moldovean este fratele tuturor românilor care îi trec pragul. Biserica din centrul Madridului este o emblemă care face cinste oamenilor şi modului de agregare a spiritualităţii noastre. În mod paradoxal am putea spune că vechea parohie madrilenă este un fel de “biserică mamă” pentru mult mai tânăra episcopie, cu care a promovat proiectul ridicării unei catedrale reprezentative pentru românii din Spania.

Episcopul Timotei al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei şi Portugaliei a materializat un lăcaş nou de rugăciune şi cultură românească. Viitoarea catedrală episcopală se aşează pe o tradiţie sănătoasă, unde românii sunt percepuţi prin valenţele autentice, iar copiii şi urmaşii copiilor generaţiilor de azi vor avea o răspântie românească în întâlnirea de sub crucea soarelui, doar că ceva mai la Apus faţă de ţara de obârşie.

***

Emisiunea poate fi urmărită și pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

23:15 PHOENIX. HAR/JAR

1:05 Profesioniştii... cu Eugenia Vodă

*Best of

Invitată Doina Cosman

Emisiune de Eugenia Vodă

 

"Iancu Jianu, zapciul", la TVR Internațional

publicat: vineri, 19 aprilie 2024

Sâmbătă, 20 aprilie, la TVR Internațional, de la ora 23.10, vedem primul film din seria Iancu Jianu, realizat în 1981.

Luni, 22 aprilie, de la ora 21:00, la TVR Internațional, vă invităm să urmăriți în direct o ediție "Avocatul dumneavoastră" despre probleme și ...

Dumitru Furdui, în spectacolul din Arhiva de Aur a TVR „Jurnalul unui nebun

Teatrul Naţional de Televiziune prezintă „Jurnalul unui nebun", de N. V. Gogol, miercuri, 24 aprilie, la TVR Cultural și duminică, 28 aprilie, la ...

 

#tvri