loader
Foto

Galerie foto

„Torna, torna, fratre!” – povestea aromânilor, spusă de ei înşisi

Joi, 13 octombrie, de la 22:00, revedeţi la TVR Internaţional documentarul despre aromânii Balcanilor, realizat de jurnalistul TVR Marian Voicu.

 

Ce înseamnă identitatea pentru noi? Cât contează limba, cultura, religia sau sângele? Ce se întâmplă cu cei care nu mai vorbesc limba poporului din care fac parte şi nu îşi cunosc istoria? Într-o singură generaţie, aromâna ar putea dispărea, conform UNESCO. Cum şi când moare o limbă sau un dialect? Sunt câteva întrebări la care realizatorul documentarului Torna, torna, fratre! a încercat să afle un răspuns. Luni, 5 octombrie, de la ora 18.45, telespectatorii TVR 1 şi TVR+ au putut urmări povestea aromânilor spusă de ei înşişi.

Aromânitatea este o lume veche, care se stinge încet. Dialectul este vorbit rar în Balcani şi doar de vârstnici. Documentarul realizat de jurnalistul Marian Voicu este un portret al unei lumi pierdute, un mozaic de locuri şi personaje, o „autopsie” a identităţii aromânilor. Este, în acelaşi timp, o incursiune pe urmele fraţilor Manakia, pionierii cinematografiei în Balcani, aromânii revendicaţi de toate popoarele din zonă.

Aromânii, în numar de 350.000 - 1.000.000, trăiesc în Albania, Grecia, Macedonia, Serbia, Bulgaria şi România. Ei sunt numiţi vlahi, rumeri, rămânji, makidonji, armânji, etc. de cei din jur. Dar cum se numesc ei înşişi? Cine cred ei sunt ei? Ce limbă cred ei că vorbesc?

Pentru documentarul Torna, torna, fratre!, filmările au fost realizate în Albania (Moscopole, Korcea), Macedonia (Krusevo, Bitola) şi Grecia (Sirako, Avdella, Pirivoli).

Imagine: Ovidiu Mărginean

Editor imagine: Liviu Moldovan, Vlad Murariu

Postprocesare sunet: Răzvan Ionescu

Cu participarea extraordinară a actorului Ion Caramitru

Realizator: Marian Voicu

Documentarul este disponibil online pe TVR+

 

7:30 Vivi Art (R)

Vivi Art este o emisiune de divertisment, cu impact educativ, destinată atât copiilor, cât și părinților. Gazda proiectului este Vivien Rusu, o fetiţă talentată, curioasă din fire, care îşi propune să îi descopere pe copiii talentati din Republica Moldova. Domeniile explorate sunt diverse: gastronomie, teatru, muzică, sport, dans, astronomie, hipism, călătorie, vlogging, etc. Emisiunea, filmată în manieră home video, este interesantă, veselă şi educativă. Moderator Vivien Rusu

Producător Natalia Catan

(Reluare)

8:00 Weekend matinal

* Matinal (I)

Prezintă Maria Smarandache şi Nadine Vlădescu

Producători: Raluca Neagu şi Horaţiu Rusu

Inregistrare

Sport *Montaj

Meteo *Montaj

 
„Fraţii Jderi”, în topul celor mai vizionate filme românești

TVR Internațional programează sâmbătă, 11 mai, de la ora 23:30, „Frații Jderi” (România, 1974), după romanul omonim al lui Mihail Sadoveanu. ...

TVR: programe dedicate alegerilor locale şi europarlamentare

Televiziunea Publică difuzează aproximativ 15.000 de minute de emisiuni de promovare şi dezbateri electorale pe 10 posturi din portofoliu.  

Abordarea modernă a sarcinii

Abordarea modernă a sarcinii

publicat: vineri, 10 mai 2024

În ediția de luni, 13 mai, a emisiunii ”Un doctor pentru dumneavoastră” aflați despre pregătirea sarcinii, etapele-cheie în monitorizarea ...

 

#tvri