loader
Foto

Galerie foto

SINCRON Revival, la DEDICAŢII LA TVR INTERNAŢIONAL

Oficial vorbind, SINCRON a fost probabil primul grup pop-rock din România cu audiență națională, având în persoana solistului, claviaturistului și compozitorului CORNEL FUGARU primul superstar.

 

Adriana Trandafir
DEDICAŢII LA TVR INTERNAŢIONAL

Repertorial, după preluările pieselor beat din epocă (care au adus trupei neplăceri culminând cu interzicerea din 1965), grupul a purces la reinterpretarea temelor folclorice românești în manieră pop-rock. În ultimii ani ‘60, în formație au fost cooptați muzicieni de renume, cu pregătire academică (ca şi liderul) între care frații Ștefan și Ion Berindei (instrumente de suflat) și basistul Mircea Tudoran.

În 1977, după mai multe schimbări de personal, Cornel Fugaru e nevoit să abandoneze trupa, păşind într-o carieră solistică, cu același succes.

În 2004, o primă idee de revenire la formația din tinerețe s-a bucurat de succes punctual – un super show la Sala Radio, filmat de TVR, ocazie cu care a fost lansată o carte biografică şi un cvadruplu CD Cornel Fugaru.

La începutul anului 2011, o nouă iniţiativă de a reforma formaţia îi aparţine lui Mircea Tudoran, revenit în România după 30 de ani. Din păcate, Cornel Fugaru nu mai poate să participe, muzicianul stingându-se la puţin timp.

Cunoscut pentru numeroasele colaborări pop-rock-jazz din anii ‘70 – ‘80, Mircea Tudoran a părăsit ţara în plin succes, preferând lumea liberă (Germania). Sub noul nume de scenă (transformat în renume) Michael Tudor a cules pe dată aplauzele publicului meloman din Suedia, Germania, Finlanda, mai nou Turcia (cu un Tribute ABBA). Iar timp de doi ani visul său de a reformula grupul Sincron în memoria prietenului dispărut s-a întrupat.

Astăzi discul SINCRON Revival – „In memoriam Cornel Fugaru” este deja înregistrat şi, mai mult, grupul cu acelaşi nume este gata să concerteze. Prin coincidenţă, printre melodiile reluate se află şi una dintre piesele de rezistenţă ale Mariei Tănase – „Văleleu”. Nici celelalte nu sunt departe de sufletul românului – „Suflecată pân’ la brâu”, „Morarul”, „Ana Lugojana”, „Hăulita de la Gorj”, „Alunelul”, „Pocnind din bici” şi „Mioriţa / Omagiu”.

Joi, 17 octombrie 2013, de la ora 21.10, sunteţi invitaţi să urmăriţi pe TVR Internaţional şi LIVE pe TVR+ prima ediţie a noului sezon al emisiunii DEDICAŢII LA TVR INTERNAŢIONAL.

3:00 Telejurnal (R)

*Ştiri

Prezintă Claudiu Lucaci şi Mihai Rădulescu

Producători: Diana Anghel şi Dorin Munteanu

Sport *Montaj

Meteo *Montaj

(Reluare)

3:55 Zi de zi cu părintele Constantin Necula (R)

Producător Victor Dochia

(Reluare)
 

"Iancu Jianu, zapciul", la TVR Internațional

publicat: vineri, 19 aprilie 2024

Sâmbătă, 20 aprilie, la TVR Internațional, de la ora 23.10, vedem primul film din seria Iancu Jianu, realizat în 1981.

Luni, 22 aprilie, de la ora 21:00, la TVR Internațional, vă invităm să urmăriți în direct o ediție "Avocatul dumneavoastră" despre probleme și ...

Dumitru Furdui, în spectacolul din Arhiva de Aur a TVR „Jurnalul unui nebun

Teatrul Naţional de Televiziune prezintă „Jurnalul unui nebun", de N. V. Gogol, miercuri, 24 aprilie, la TVR Cultural și duminică, 28 aprilie, la ...

 

#tvri