Prima ediţie a emisiunii DEDICAŢII LA TVR INTERNAŢIONAL porneşte în forţă cu două subiecte tari: centenarul Maria Tănase şi povestea trupei SINCRON şi a primului superstar românesc, Cornel Fugaru.
Joi, 17 octombrie 2013, de la ora 21.10, sunteţi invitaţi să urmăriţi pe TVR Internaţional şi LIVE pe TVR+ prima ediţie a noului sezon al emisiunii DEDICAŢII LA TVR INTERNAŢIONAL.
În anul în care se împlinesc 100 de ani de la naştere, Maria Tănase este omagiată pe măsura realizărilor sale din totuşi prea scurta-i viaţă. Nu numai ca neîntrecuta cântăreaţă a folclorului românesc, ci şi ca un adevărat „brand de ţară”! Pentru că, dacă emisiunea noastră îşi propune să găsească melodiile care au promovat România în lume, Maria Tănase este artista care a reprezentat ţara la nivel internaţional!
Încă din 1934, când a fost angajată de Teatrul „Cărăbuş”, a început să înregistreze, însă primele melodii care au impus-o cu adevărat s-au numit „Cine iubeşte şi lasă” şi „M-am jurat de mii de ori” din 1936, cântate sub supravegherea celor doi mari folclorişti, Constantin Brăiloiu şi Harry Brauner.
După încă doi ani debuta la radio, cântând pe viu la emisiunea „Ora satului” („Șapte săptămâni din post”, „Ce-i mai dulce ca alvița”, „Mărie și Mărioară”)... Tot în 1938, la încheierea cursurilor de vară ale Universității populare de la Vălenii de Munte, Nicolae Iorga o supranumea Pasărea măiastră. În același an se angajează la Teatrul „Alhambra”, acolo lansând cu mare succes cântecele „Mi-am pus busuioc în păr” (în stil popular) dar și „Habar n-ai tu” (ambele compuse de cel mai mare compozitor de muzică uşoară românească, Ion Vasilescu), ulterior înregistrate.
În aprilie 1939, Maria Tănase „rupe gura târgului”... New York, la Expoziţia Universală, cântând alături de orchestra lui Grigoraş Dinicu şi de naistul Fănică Luca. Un moment important şi în emisiunea noastră! Acasă, în anul următor, discurile cântăreţei sunt distruse de Garda de Fier. În schimb, în 1941, în timpul unui turneu în Turcia, preşedintele turc o numeşte oficial Cetăţean de Onoare!
După război, cântăreaţa onorează cu prezenţa sa cele mai mari scene ale ţării, culminând cu al patrulea Festival Mondial al Tineretului şi Studenţilor (Bucureşti, 1953), unde a lansat „Dragi mi-s cântecele mele” şi „Aseară vântul bătea”. Iar dacă vorbim nu de o melodie, ci de o artistă pentru România, discul scos de Electrecord şi de casa franceză „Le Chant du Monde” incluzând şi melodii în limba franceză a fost distins în 1965 cu „Grand prix du disque” de Academia „Charles Cros” din Paris.
Cântăreaţa a fost „înnobilată” în România cu cele mai mari premii, între care Premiul de Stat (1955) şi titlul suprem de Artist emerit (1957). Maria Tănase a abordat cântece din toate părţile României, iar dispariţia ei, în 1963, a îndurerat o ţară întreagă. Emisiunea noastră încearcă să redea o mică parte din amintirile de peste decenii, ca şi ecourile până în zilele noastre, pentru a arăta încă o dată că Maria Tănase trăieşte!
Miercuri veţi afla pe noul site al TVR Internaţional detalii despre cel de-al doilea subiect al primei ediţii din noul sezon al emisiunii DEDICAŢII LA TVR INTERNAŢIONAL, şi anume trupa SINCRON şi Cornel Fugaru.