loader
Foto

Sărbătoarea Învierii la TVR Moldova

Datini şi ritualuri ce însoţesc sărbătorile pascale, artă şi muzică religioasă, slujbe, pelerinaje, documentare dedicate martirilor creştini şi dialoguri cu oameni ai Bisericii. Le veţi descoperi pe toate la TVR Moldova.

 

În Vinerea Mare, de la ora 17:50, TVR Moldova vă propune „O altfel de Înviere”. În emisiunea „Zestrea românilor”, ce se transmite de la ora 18:10, aflăm despre datini, obiceiuri şi superstiţii legate de sărbătoarea Paştelui. Ora 18:30 vine cu un documentar despre semnificaţia Săptămânii Mari şi a Învierii. Facem un pelerinaj în „cetatea rugăciunii”, acolo unde timpul stă în loc şi istoria vorbeşte din fiecare colţ de piatră despre vrednicia înaintaşilor. La Mănăstirea Putna se adună credincioşi din toată ţara pentru a căuta pacea sufletului şi a-l regăsi pe Domnul.

De cele mai multe ori, treziţi de cine ştie ce din transa cotidianului, realizăm că viaţa este ceva trecător. Nu dăm imprtanţă prea mare timpului şi uităm să ne mulţumim cu faptul că am mai trăit să -vedem un apus de soare. Documentarul „Aştept să învieze” vă invită la reflecţie. De la ora 19:30.

Cum dintr-un program dedicat sărbătorilor pascale nu poate lipsi o emisiune despre arta religioasă, la ora 19:50 începe emisiunea „Capodopere”. Episodul 5 are ca subiect Icoana ferecată Buna Vestire. Icoana datează din a doua jumătate a secolului al XVIII-lea, iar ferecătura din prima jumătate a secolului al XIX-lea. Pictura este executată în tempera pe lemn, iar ferecătura este din metal argintat, ciocănit, gravat, cizelat, parţial aurit. Face parte din colecţia Patriarhiei Române. Provenienţă: Mânăstirea Antim. Invitat este părintele arhimandrit Irineu Dogaru de la Biserica Cotroceni.

Documentarul „7 cuvinte”, programat pentru ora 21:00, este dedicat părintelui Gheorghe Calciu. Naşterea la Mahmudia, în inima Deltei Dunării, i-a oferit şansa de a trăi o viaţă frumoasă şi tihnită în paradisul apelor. Ar fi putut trăi împăcat alături de familia numeroasă, în mijlocul unei comunităţi animate de marile sărbători, strânsă în jurul preotului şi al bisericii. Dar nu a fost să fie aşa…Alegerile tinereţii aveau să îi imprime un drum cu totul nou. În 1948, pe când era student la Medicină, este arestat şi începe lunga peregrinare prin închisorile comuniste, unde este supus atrocităţilor inimaginabile şi tratamentelor abominabile celebre în lumea detenţiei politice din România.

„În vremea aceea” este o frescă muzicală sacră pentru cor bărbătesc, soliști și pian (orchestră) de pr. Ioan Popescu Runcu (1901-1975). Interpretează Corala bărbătească “Armonia”. La ora 22:50, TVR Moldova transmite acest oratoriu.

În Sâmbăta Paştelui, Cristian Tabără şi echipa de la “Exclusiv în România”, vă invită în Maramureş, începând cu ora 18:20. Descoperim aici Biserica din Deal din Ieud, aflată în patrimoniul mondial UNESCO. Moş Pupăză, meşter renumit în zonă vorbeşte despre secretul porţilor maramureşene, vedem cum se ţes covoare şi pregătim masa de Paşte, în stil tradiţional, la Botiza.

Începem o “Călătorie de suflet în Ţara Sfântă” pentru a vedea locurile încărcate de istorie prin intermediul unui documentar ce se va transmite de la ora 19:00.

Ora 21:00 ne întâmpină cu documentarul dedicat părintelui Arsenie Boca, omul lui Dumnezeu. Filmul, regizat de Nicolae Mărgineanu, ni-l înfăţişează pe “Sfântul Ardealului” - o personalitate unică, ce atrăgea ca un magnet oameni din toate categoriile sociale. Om de cultură şi filosof al ştiinţelor şi religiei, preotul Arsenie Boca era neclintit în credinţa că Dumnezeu se află la cârma lumii.

La ora 22:25 urmărim un concert de pricesne – “Din suflet de creştin”, la ora 23:00 se transmite “Ecce via-Aceasta este Calea!” şi la ora 23:45 începe Slujba de Înviere cu o transmisiune directă de la Mănăstirea Prislop. Iuliana Tudor ne invită „La masa de Paşti”, de la ora 00:50.

Duminica Paştelui începe cu o ediţie specială a emisiunii “Universul credinţei” (de la ora 7:30) în care vom afla despre semnificaţia Săptămânii Mari de la stareţul Mănăstirii Comana, arhim. Mihail Muscariu, vom descoperi manifestările de Florii de la Muzeul Satului, vom admira o expoziţie de icoane şi vom asculta cîteva vorbe de duh legate de taina Învierii de la pr. Vasile Gavrilă şi pr. Constantin Coman. Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române va transmite credincioşilor mesajul său cu prilejul sărbătorilor pascale.

La ora 11:00 este programat documentarul realizat de regizorul Tudor Chirilă “Ultima prescură”. Filmul se centrează pe idea păstrării tradiţiilor arhaice, mai cu seamă pe ritualul coacerii prescurilor pentru sărbătoarea Învierii Domnului.

În emisiunea “Zestrea românilor”, de la ora 12:00, vizităm satele tradiţionale din ţinuturile Bucovinei, Vrancei şi Dornelor pentru a lua parte la pregătirile de Paşte. Aflăm că ouăle roşii sunt de două feluri: merişoare (cele care sunt prezente pe masa de Paşte) şi ouăle „muncite” adică încondeiate…care nu se ciocnesc şi nu se mănâncă niciodată, pentru că în credinţa oamenilor ele reprezintă chinurile îndurate de Iisus Cristos. Ele se dăruiesc celor dragi şi se păstrează la icoană.

La ora 19:30, Studioul Teritorial Iaşi ne propune „Tradiţii fără frontiere de Paşte”. O nouă ediţie a emisiunii „Capodopere” ne prezintă icoana împărătească Maica Domnului cu Pruncul de la Biserica ’’Sf. Gheorghe’’ din Mogoşoaia, ce datează din primul sfert al secolului al XVIII-lea. Invitat este părintele arhimandrit Irineu Dogaru, de la Biserica Cotroceni.

Luni, 13 aprilie, la ora 08:00, facem o altă incursiune în istoria icoanelor şi ne amintim semnificaţiile crucii. În această ediţie a emisiunii “Picătura de cultură” descoperim icoanele din Ardeal. Studioul teritorial Iaşi ne recomandă să urmărim Simfonia a doua „Învierea” de Gustav Mahler, de la ora 14:30.

Tema ediţiei de luni a emisiunii “Drumul lui Leşe” este sărbătoarea. Invitat este teologul şi eseistul Mihai Neamţu. Sărbătoarea este un timp împrumutat timpului, este expresia unei lumi mitice de dinaintea istoriei, civilizaţiei, legilor şi obiceiurilor. Este purtătoare de speranţă. Sărbătoarea permite acea comuniune periodică dintre om şi divinitate. De la ora 19:00, Grigore Leşe ne dă întâlnire şi pe TVR Moldova. Încheiem ziua cu un “Pelerinaj de suflet în Ţara Sfântă”, propus de Studioul Teritorial Iaşi, de la ora 22:45.

11:00 Un doctor pentru dumneavoastră (R)

*Doctori fără de arginți

Invitați: dr. Adriana Mihalaș, medic primar medicină de familie, secretar general al Colegiului Medicilor din București și PCuv. Protosinghel Alexandru Moroșan, director al Departamentului Farmaceutic Arimateea din cadrul Sectorului de Asistență Socială și Medicală al Arhiepiscopiei Sucevei

”Facem și noi un bine?” este întrebarea închisă cu care, dr. Adriana Mihalaș, a deschis multe uși pentru semeni aflați în dificulate. Invitații noștri pun mare preț pe educația medicală cu valorificarea și conștientizarea sănătății. În anul omagial 2024, dedicat pastorației și îngrijirii bolnavilor, au demarat cursuri de prim ajutor, activități de instruire a personalului medical dedicat slujirii aproapelui și nu numai. Învățăm că atitudinea face diferența și fiecare dintre noi poate schimba ceva în jur!

Se alătură discuției: din Marea Britanie, lector dr. Tudor Toma, medic pneumolog, cetățean de onoare comuna Vama, Gura Humorului

De mai bine de 13 ani vine în Vama, localitatatea bunicilor, unde atrage profesioniști de top din țară și străinătate și face workshop de pneumologie cu ecograf, aparate de bronhoscopie de unică folosință pe care le aduce cu generozitate, pentru a-i învăța pe cursanți tot ce este nou în lume, în domeniul lui. Ideea ca Gura Humorului să devină stațiune balneoclimaterică de recuperare cardiorespiratorie îi aparține. Fiecare român, indiferent unde l-a purtat destinul, poate face ceva pentru locurile natale și pentru România!

* Tratamente stomatologice moderne

Invitat: dr. Luisa Caragea, medic stomatolog, competenţă în implantologie, coordonator echipă medicală

Stomatologul are un rol important în zâmbetul nostru, iar stomatologia modernă se poate mândri cu progrese considerabile. Lipsa accesului la tratamente conduce, de obicei, spre reabilitări orale totale. Pentru a vă bucura din nou de dinți ficși în 24 de ore și de o mușcătură corectă mult timp, dar mai ales, pentru evitarea complicațiilor, e important să știți că implanturile necesită îngrijiri deosebite! Cavitatea bucală este ușa spre sănătatea generală, motiv pentru care, este vital să avem grijă de ea! Prin controale periodice la interval de 6 luni, putem preveni afecțiuni stomatologice, dar, mai ales pierderea danturii care poate afecta sănătatea organismului și calitatea vieții.

Moderator Ana Maria Ghiur

Documentarist Giorgiana Şuşurincă

Jurnalist Lucian Băbeanu

Producător Monica Ancuţa

(Reluare)

12:00 Avocatul dumneavoastră (R)

Contractul de asigurare şi contractul de întreţinere

Invitat Dan Laurenţiu Stoicescu, avocat

Dicţionar: Servicii medicale acoperite de asigurarea opţională de sănătate a CNAS

Invitată Cristina Călinoiu, purtator de cuvânt CNAS

Info: Delegarea exercitării autorităţii părinteşti în ipoteza specială a părinţilor plecaţi la muncă în străinătate

Invitată Ioana Livescu, avocat

Moderator Angela Avram

Jurnalist Aura Iosif

Producător Angela Avram

(Reluare)
 
Hipertensiunea arterială, principala cauză de deces la nivel mondial

Marți, 7 mai, de la ora 11:00, la TVR Internațional, revedem o  ediție "Un doctor pentru dumneavoastră" despre hipertensiunea arterială, Caravana ...

Reindustrializarea României, un proiect necesar

Reindustrializarea României, un proiect necesar

publicat: marţi, 07 mai 2024

Miercuri, 8 mai, de la ora 12:00, și sâmbătă, 11 mai, de la ora 5:55, la TVR Internațional, vă invităm să revedeți o ediție "Investiţi în ...

Echipa emisiunii „Tradiții” vă invită la o ediție cu gânduri alese, povețe spirituale, cântece pascale și secrete din bucătăria gospodinelor, ...

 

#tvri