loader
Foto

Galerie foto

Românii din diaspora în Săptămâna Mare

De luni, 14 aprilie, până vineri, 18 aprilie, de la ora 20.30, la TVR Internațional v-a așteptat o serie de ediții speciale “Lumea și noi”, dedicate demersurilor spirituale românești de peste hotare.

 

Lumea şi noi

TVR Internaţional vă invită să descoperiţi ipostaze ale spiritualităţii creştine româneşti aflate de-a lungul şi de-a latul Europei într-un maraton de 5 episoade realizate, pentru „Lumea şi noi”, de Elena Dinu şi Titi Dincă  (foto).

  • Sintagme misionare , luni 14 aprilie

Misionarismul este o vocaţie. După 1990, Bisericile din România, atât cea ortodoxă cât şi cea catolică, au acordat o mare atenţie comunităţilor româneşti din diaspora.

În aceste condiţii au fost înfiinţate parohii,episcopii şi mitropolii sau unii preoţi au fost împuterniciţi pentru derularea unor activităţi punctuale de ordin spiritual în afara graniţelor României.

Există şi valențe mai puţin cunoscute ale misionarismului. Despre ele, în ediţia de luni, 14 aprilie.

  • Est-Vest...altarul Est , marţi 15 aprilie

Ediţia este disponibilă online pe TVR+

Munchen este un punct de referinţă pe harta Europei în ceea ce înseamnă articularea unor demersuri spirituale româneşti.

Prin tradiţie oraşul este perceput ca fost sediu al postului de radio Europa liberă şi ca atare drept tribună de promovare a unui set de valori orientate spre libertate, toleranţa, intercooperare etnică şi culturale.

În urmă cu 20 ani în Munchen se înfiinţa prima Mitropolie pentru românii ortodocşi din Occident.  Pe măsură ce anii au trecut, comunităţile româneşti s-au mărit şi românii s-au aşezat în Bavaria, nevoile spirituale ale acestora au crescut. Pe larg, despre asta, marţi, 15 aprilie.

  • Români în crucea Alpilor, miercuri 16 aprilie

Ediţia este disponibilă online pe TVR+

Comunitatea românilor din Salzburg are o istorie aparte legată mai ales de imigraţia din raţiuni politice dinaintea anilor '90. Pe măsură ce au venit noi români în zonă s-au conturat nevoi punctuale dintre care necesitatea unei biserici a fost o prioritate.

Salzburg este unul dintre puţinele spaţii europene în care există o biserică românească din lemn construită pe baza proiectului unui arhitect austriac. Ce înseamnă aceasta, din diverse puncte de vedere, aflaţi miercuri, 16 aprilie, la TVR Internaţional.

  • Îngerii de la răscruce, joi 17 aprilie

Ediţia este disponibilă online pe TVR+

Comunitatea românilor reuniţi în jurul parohiei ortodoxe române din Paris (Franţa) s-au bucurat de două aniversări importante.

Aflat încă în plin proces de restaurare, acest monument a împlinit de curând 640 ani de la punerea pietrei de temelie şi s-au aniversat 130 ani de la achiziţionarea bisericii Sf. Arhangheli Mihai şi Gavriil de către Guvernul României. Aflaţi detalii despre aceste evenimente în ediţia din 17 aprilie.

  • Apusul la zenit, vineri 18 aprilie

Ediţia este disponibilă online pe TVR+

În capitala Spaniei tradiţia prezenţei culturii şi credinţei românilor are o vechime remarcabilă. Există o parohie care a împlinit 30 ani, iar părintele Teofil Moldovan este fratele tuturor romanilor care îi trec pragul.

Biserica românilor din centrul Madridului este o emblemă care face cinste oamenilor şi modului de agregare a spiritualităţii noastre. Detalii despre aceasta şi despre preoţii români din Spania, vineri, 18 aprilie, la “Lumea şi noi”.

***

Emisiunea poate fi urmărită și pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

5:00 Antidot la uitare (R)

*Edmond Deda

Realizator Irina Ifrimache

(Reluare)

5:30 Nocturne (R)

Invitată Cerasela Iosifescu

Moderator şi realizator Marina Constantinescu

Regia artistica Aurel Badea

Producător Oana Cucuruzeanu

(Reluare)
 
România - hub universitar important în domeniul învăţământului medical

La  emisiunea cu titlul inspirat din Constituţie, „Articolul VII" - Românii din străinătate, s-a discutat despre deficitul de personal din ...

 Cercetarea medicală poate ajuta omul să trăiască mai bine

Marți, 23 aprilie, în direct de la ora 19:00, la TVR Internațional, v-am așteptat la o nouă ediție "Un doctor pentru dumneavoastră".

„Iancu Jianu, Haiducul

Sâmbătă, 27 aprilie, de la ora 23:30, la TVR Internațional revedem filmul de aventuri „Iancu Jianu, Haiducul", producție România, 1981.

 

#tvri