loader

România trăiește la Düsseldorf

Timp de 3 zile, metropola germană a fost locul de întâlnire şi de sărbătoare pentru diaspora românească. Au fost organizate concerte, expoziţii, conferinţe şi târguri, iar emisiunea „Actualitatea TVRi” v-a adus, sâmbătă, o relatare de la faţa locului.

 

Actualitatea TVRi

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Timp de trei zile, Asociația culturală ATHENEUM a făcut ca Düsseldorf să pară un oraș românesc. Elita diasporei românești din Landul Renania de Nord-Westfalia a sărbătorit momente importante ale istoriei, artei și culturii noastre: 150 de ani de la fondarea Coroanei Românei, 140 de ani de la nașterea lui Constantin Brâncuși și 115 de ani de la compunerea Rapsodiei Române.



În organizarea acestei inițiative private s-au implicat 60 de artiști, personalităţi ale vieţii publice, dar şi numeroase instituții din România și Germania. Proiectul asociației germano-române a fost susținut de Ministerul Afacerilor Externe, Departamentul Românilor de Pretutindeni, Institutul Cultural Român, Ambasada României la Berlin, Consulatul General din Bonn, Autoritatea Națională pentru Turism. Partenerii germani au fost Primăria și Directoratul pentru Cultură din Düsseldorf, Muzeele Goethe și Benrath, Deutsche Oper am Rhein (adică, Opera din Düsseldorf), Centrul Cultural Ehrenhof din cadrul Kunstpalast (Palatul Artelor), așezămintele Bohler, asociația sașilor din Koln.

La reușita acestei sărbători românești de pe malurile Rinului au contribuit: Muzeul Satului din București, meșteri populari, formația ”Trei parale”, Asociația ”Copii buni pentru Europa” din Brașov, ICR Berlin, muzicieni și balerine de la Opera din Timișoara, artiștii români ai Operei din Düsseldorf, colecția de costume de inspirație populară ”Zestrea”.

Pe parcursul câtorva zile, în diverse puncte culturale și istorice din Düsseldorf, au avut loc concerte, spectacole și conferințe, s-au organizat lansări de carte, expoziții de costume și obiecte populare, s-au făcut prezentări de modă, s-au promovat produse, tradiții, meșteșuguri și instituții românești. În paralel, acest fundal cultural-aniversar a oferit prilejul unor întâlniri politice și economice la nivel înalt între reprezentanţii celor două ţări.

Celebrând Anul Regal și importanța faptului că Principele Carol a plecat chiar din Düsseldorf spre a deveni Domnul și, apoi, primul Rege al nostru, Casa Regală a României a stat alături de evenimentele româno-germane, prin prezența ASR Principele Radu, a orchestrei Camerata Regală, precum și a unor furnizori ai Casei Regale.

Reportajul „România trăiește la Düsseldorf” este difuzat pe TVR Internaţional (sâmbătă, 15 octombrie, ora 21:00 şi luni, 17 octombrie, ora 13:00), TVR HD (duminică, 16 octombrie, ora 00:00 şi luni, 17 octombrie, ora 22:30) şi pe TVR+.

 

Realizator: Sandrino Gavriloaia

Imaginea: Andrei Coruț, Eugen Demetercă

Montajul: Dragoș Smărăndescu, Cristiana Dragomir

Foto: Sandrino Gavriloaia

20:55 Drag de România mea!

*Invitaţi: Daria şi Raris Crişan, Ionuţ Fulea, Viorel Pop, Luminiţa Anghel, Ovidiu Komornyik

Prezintă Paul Surugiu-Fuego

Jurnalişti: Adina Toderaşcu, Andreea Baciu

​Producător Codruţa Prunariu

22:30 A şaptea obsesie

*Warboy

Realizator şi producător Claudia Duca

 
Forumul Național de Neurologie

Forumul Național de Neurologie

publicat: vineri, 04 iulie 2025

Forumul Național de Neurologie a reunit profesioniști din România și din străinătate pentru schimb de expertiză și accelerarea implementării ...

Exclusiv în România: Bucureşti, când morţii vorbesc

În București descoperim împreună povești inedite, dar și locuri și istorii inedite. Bunăoară, ce ați zice de o vizită la cimitirul Bellu?

România face bine: Cea mai mica școală din România

România face bine prezintă o serie de reportaje despre oameni care cred în destinul României și care luptă pentru o țară prosperă, dezvoltată și ...

 

#tvri