loader
Foto

Galerie foto

România din Ismail

La TVRi, în ediţia de joi, 17 mai, ora 21:00, a emisiunii “La un pas de România”, aţi putut afla despre proiectele şi programele de învăţare şi de perfecţionare în limba română pentru studenţii din regiunea Odessa.

 

La un pas de România

Din decembrie 2016 în Ismail este deschis Centrul de Informare al României(CIR). Înfiinţat în baza protocolului semnat între MAE şi Universitatea Umanistă de Stat din Ismail, Centrul de Informare al României este primul centru de acest fel din cadrul universităţii ucrainene.

Aflat în imediata apropiere a Catedrei de Limba română a universităţii, CIR a fost realizat din bugetul DRPP, devenit ulterior Ministerul Românilor de Pretutindeni, şi  are scopul declarat  de a facilita accesul, în regim gratuit, la proiectele şi programele de perfecţionare în limba română, punând la dispoziţia mediului universitar informaţii despre România şi Uniunea Europeană.

Aici se predau și cursuri de limba română pentru  începători, susținute de cadre didactice de la Catedra de Limba și Literatura Română.

(w882)

În ultimii ani, Universiatea ”Dunărea de Jos” din Galați a încheiat acorduri de colaborare cu Universitatea Umanistă de Stat din Ismail. În urma acestor parteneriate, studenți din Regiunea Odessa pot studia în România și profesori de la universitatea ucraineană le predau studenților de la Galați.

(w882)

În prezent este în desfășurare un proiect prin care studenți de la Universiatea din Ismail urmează în paralel cursuri de licență la Galați. Anul pregătitor pentru cei care nu vorbesc bine sau deloc limba română se face și la Ismail, în cadrul Centrului de Informare al României și la Universitatea ”Dunărea de Jos” din Galați.

Acest episod este ultimul din seria celor nouă dedicate românilor din Ucraina.

(w882)

Echipa emisiunii:

Imagine: Rudolf Szilagyi, sunet: Marius Stanciu, lectura: Constantin Lupescu, ilustrație muzicală: Cătălin Grigore, post procesare sunet: George Craioveanu, montaj: Delia Oniga.

Realizator: Aura Dobre

***

Emisiunea poate fi urmărită şi online pe TVR+.

6:20 Regatul Sălbatic

Producător Mihai Enea

6:55 Imnul României

 
„Fraţii Jderi”, în topul celor mai vizionate filme românești

TVR Internațional programează sâmbătă, 11 mai, de la ora 23:30, „Frații Jderi” (România, 1974), după romanul omonim al lui Mihail Sadoveanu. ...

Reindustrializarea României, un proiect necesar

Reindustrializarea României, un proiect necesar

publicat: miercuri, 08 mai 2024

Miercuri, 8 mai, de la ora 12:00, și sâmbătă, 11 mai, de la ora 5:55, la TVR Internațional, vă invităm să revedeți o ediție "Investiţi în ...

Hipertensiunea arterială, principala cauză de deces la nivel mondial

Marți, 7 mai, de la ora 11:00, la TVR Internațional, am revăzut o  ediție "Un doctor pentru dumneavoastră" despre hipertensiunea arterială, ...

 

#tvri