Miercuri, 30 iulie, de la ora 20.30, la TVR Internaţional puteţi revedea povestea românilor din Valdemoro, un orăşel din Spania, la “Lumea şi noi”.
Ediția este disponibilă online pe TVR+
Valdemoro este un oraş mic din apropierea capitalei Spaniei care poate fi uşor confundat cu un cartier madrilen.
În traducere liberă Valdemoro ar însemna valea în care s-au stabilit maurii în timpul stăpânirii musulmane.
Secole la rând numărul locuitorilor a oscilat între 2.000 şi 4.000, un prim recensământ fiind iniţiat în anul 1530.
O veritabilă explozie demografică a avut loc după 2001, când numărul celor care sunt stabili în Valdemoro s-a mărit în doar 6 ani, de la 31.000, la 53.000 de locuitori.
A crescut şi rata natalităţii, ajungând la 19%. De asemenea, raportul imigranţilor a avut o linie ascendentă, de la 2,5%, la 11% din totalul populaţiei locale. Dintre aceştia, foarte mulţi sunt români care s-au aşezat aici pentru un trai mai bun.
Dacă în urmă cu câţiva ani, mulţi dintre conaţionali veniseră în Spania cu gândul de a se întoarce în ţară după ce reuşesc să facă economii, iată că optica s-a schimbat în ultimul timp.
Multe cupluri tinere au copii care merg la şcoală în Valdemoro şi se gândesc deja la viitorul acestora în Spania. Alţii şi-au găsit locuri de muncă stabile şi sunt respectaţi în comunitate.
Mergând pe străzile din oraş, trecând prin pieţe sau magazine şi chiar zăbovind pentru cină la vreo terasă, graiul românesc este omniprezent.
Parohia din Valdemoro este locul în care se regăsesc, duminică de duminică şi la marile sărbători, românii cu toate cele ale lor: port popular, mâncăruri tradiţionale româneşti, obiceiuri şi amintiri purtate în desagă către un "Eldorado" inedit al celui de-al douăzecelea veac.
Preotul Dorin Sas a reuşit să polarizeze eforturile comunităţii atât pentru o viaţă spirituală autentic ortodoxă, cât şi pentru o afirmare continuă a identităţii naţionale.
Nu este uşor să pleci din ţară, nu este simplu să-i laşi în urmă pe cei dragi, nu este confortabil să porneşti la zero, lăsând pe tărâmul natal slujba, locuinţa confortabilă şi un posibil viitor fără mari greutăţi.
Există însă preoţi care ştiu că misiunea creştină nu se poate împlini fără sacrificii. Parohul din "Valea Maurilor" a simţit că împlinirea unui rod al vârstei sale poate exista doar prin slujirea semenilor aflaţi departe de România, într-o nouă "VALE A ROMÂNILOR".
***
Emisiunea poate fi urmărită și pe TVR+, pe tabletă sau mobil.
Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!