loader
Foto

Galerie foto

Româncele puternice din Cordoba, joi la “Lumea şi noi”

Joi, 26 noiembrie, de la ora 20.30, la TVR Internaţional am descoperit împreună povestea unor asociaţii de români din Andaluzia.

 

Lumea şi noi

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Povestea de astăzi este despre patru femei puternice. Despre voluntariat, asociații de români, comunitate, muncă, programe,  părinți rămași în România și integrarea într-o societate de la care tot timpul mai ai ceva de învățat.

Cordoba, unul dintre cele mai frumoase orașe ale Spaniei, a devenit casă pentru mai mult de 12.000 de români.

Gabriela Stan (foto stânga) spune ca a învățat de la spanioli solidaritatea și voluntariatul. Astfel că, la trei ani după ce a ajuns în Spania, a înființat Asociația Hispano-Română Traian. Sunt sprijiniți de Guvernul Andaluziei și de Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindenide la Ministerul Afacerilor Externe.

(w500) Gabriela S

Ștefanica Gheablău, translator judiciar de română spaniolă, vorbește despre mentalități și despre felul în care sunt priviți străinii în Spania.

Cristina Vasilescu își amintește că, la început, nimeni nu voia sa o angajeze când auzea că vine din România. Au trecut mai mult de 10 ani și felul în care sunt priviți românii s-a schimbat.

Iar Ramona Jianu Guțu, absolventă de filologie în România, explică nevoia de a te adapta permanent și povestește despre munca de fiecare zi. Este mediator intercultural la Crucea Rosie și ajută români și persoane de alte naționalități.

Realizator: Irina Luca (foto dreapta)

Director de imagine: Doru Iacovescu

***

Emisiunea poate fi urmărită și pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

0:10 Istorii cu tâlc

*Iurie Matei: “Am înţelepciunea de a avea răbdare şi a munci”

Sentimentul de singurătate l-a făcut să devină artist, iar calitatea de a fi foarte muncitor l-a ajutat în acest parcurs. Sunt confesiunile artistului plastic Iurie Matei, invitat la ISTORII CU TÂLC. Pictorul a mai vorbit despre copilărie, părinţi, familie, mentori, relaţia cu fratele mai mare, poetul Valeriu Matei, revenirea din Olanda și artiştii tineri de azi.

Moderator Anatol Guzic

Producător Adriana Goraş

1:10 Ediţie limitată

Prezintă Marius Constantinescu

Producător Bianca Sărăţeanu

 

"Iancu Jianu, zapciul", la TVR Internațional

publicat: vineri, 19 aprilie 2024

Sâmbătă, 20 aprilie, la TVR Internațional, de la ora 23.10, vedem primul film din seria Iancu Jianu, realizat în 1981.

"A doua Românie", cu Sînziana Mircea

publicat: joi, 18 aprilie 2024

Joi, 18 aprilie, de la ora 21:00, la "A doua Românie", pe TVR Internațional, v-am invitat să urmăriţi un amplu interviu cu Sînziana Mircea, ...

Maria Cîrneci, aniversată la „Petrecere... cu cântec!”, pe TVR 1

Iuliana Tudor ne invită să sărbătorim cei 45 de ani de cântec ai artistei împreună cu Mioara Velicu, Ionuţ Fulea, Cornelia şi Lupu Rednic, precum ...

 

#tvri