loader
Foto

Rockul se întoarce de peste mări şi ţări: Rezident Ex şi Marius Luca

Din Germania şi din Canada, realizatorul Doru Ionescu a  adus vineri, 22 mai, două poveşti cu... cântec.  La TVRi ați aflat ce-au mai făcut muzicienii români din Rezident Ex şi din O.N.E.

 

Lumea şi noi

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

În urmă cu doi ani, emisiunea „Lumea şi Noi” găzduia un prim reportaj cu grupul german Rezident Ex, compus în marea lui majoritate din instrumentişti şi solişti români. După un debut de mare succes, neaşteptat nici de componenţii săi, formaţia s-a regrupat la Hamburg şi în această primăvară a început relansarea, prin câteva înregistrări, un videoclip şi – mai cu seamă – un miniturneu în România!

Aşadar, după cinci ani de la fondare, Rezident Ex a revenit cu doi români din diaspora - Tavi Iepan (chitarist şi compozitor stabilit la Hamburg) şi basistul Christian Podratzky din Berlin - plus trei germani: chitaristul Matthias Lange (Metallium), bateristul Mark Cross (Helloween, Kingdom Come) şi producătorul Thomas Schrodey, balanţa fiind echilibrată de singurul rezident în România, noul solist Sebastian Simonis. Ca şi la început, atât vechile cât şi noile compoziţii sunt cântate în limba română.

Motivul este simplu: singura ţintă a formaţiei o reprezintă scenele din România, deşi toţi străinii membri sunt convinşi că ar putea cânta şi în restul Europei. Pe de altă parte, aderenţa lor la conceptul 100% românesc se datorează deopotrivă valorii colegilor români, a pieselor scrise în principal de Tavi şi, nu în ultimul rând, stilului inedit cu o anumită influenţă carpatică care personalizează trupa. Iar această rubrică a ediţiei este în fapt povestea primului concert. Scopul? „Noi să fim noi”, cum spune titlul primului videoclip. Cum? În limba română. Dar rock!

A doua rubrică a emisiunii are în vizor un alt rocker dispărut în anii ’80 de pe scenele româneşti, deşi fusese în culmea gloriei aici, pe ruta Compact (la începuturi) – Metropol (momentul celui de-al treilea disc LP) – Metrock (trupa proprie cu care n-a apucat să cânte mai mult de un an). Filmat iniţial în 2012, când îşi reactualizase trioul O.N.E., Marius Luca promitea să facă mai mult decât atât – să reia în primul rând piese din repertoriul de aur al rockului românesc.

În plus, în toamnă el a înregistrat două discuri (dintre care unul în limba română) pe care le-a adus şi în România, iar în această primăvară a debutat concertistic cu dreptul într-un concert la Montreal, organizat de ziarul „Zig Zag român canadian”! În emisiune, deocamdată o avanpremieră la concertul filmat, pe care sperăm să-l programăm într-o nouă ediţie „Lumea şi Noi”!

Un reportaj de Doru Ionescu.

Un nou sezon "Lumea şi noi", din 6 octombrie! Fii mândru de românii pe care ţi-i prezintă TVR Internaţional!

***

Emisiunea poate fi urmărită și pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

7:00 În Slujba Binelui

La 30 de ani de când Mitropolia Basarabiei şi-a reluat misiunea spirituală, observăm strădania preoţilor de pe ambele maluri ale Prutului-adevăraţi promotori ai valorilor şi spiritului românesc-de a face misiune în parohiile din Republica Moldova.

Moderator si producator Tatiana Slivca

(redifuzare)

7:30 Vivi Art

Vivi Art este o emisiune de divertisment, cu impact educativ, destinată atât copiilor, cât și părinților. Gazda proiectului este Vivien Rusu, o fetiţă talentată, curioasă din fire, care îşi propune să îi descopere pe copiii talentati din Republica Moldova. Domeniile explorate sunt diverse: gastronomie, teatru, muzică, sport, dans, astronomie, hipism, călătorie, vlogging, etc. Emisiunea, filmată în manieră home video, este interesantă, veselă şi educativă.

Moderator Vivien Rusu

Producător Natalia Catan

 
Contractul de asigurare și contractul de întreținere

Luni, 29 aprilie, de la ora 21:00, TVR Internațional transmite o nouă ediție ”Avocatul dumneavoastră”.

România - hub universitar important în domeniul învăţământului medical | VIDEO

La  emisiunea cu titlul inspirat din Constituţie, „Articolul VII" - Românii din străinătate, s-a discutat despre deficitul de personal din ...

Ediţie specială

În Vinerea Mare, 3 mai, de la ora 21.00, TVR Internaţional difuzează o ediţie specială a emisiunii " Terasa urbană" , în care artistul Kyrie ...

 

#tvri