loader
Foto

Galerie foto

Ricky şi Elvin Dandel, vineri la “Lumea şi noi”

Vineri, 21 august, de la ora 20.30, la TVR Internaţional, aţi revăzut o poveste cu cântec din Munchen,  în care predăm ştafeta de la tată la fiu.

 

Lumea şi noi

Cantautorul Ricky Dandel a fost pe scene, la Sibiu, încă din 1967. Cantonat stilistic în zona pop-rock, în deceniul următor era deja cunoscut în toată ţara, graţie numeroaselor concerte şi difuzări radio-TV. În 1970 a făcut valuri şi în străinătate, atunci când s-a calificat – prin corespondenţă – în finala unui mare concurs german. Dar n-a putut participa, din motive de viză.

(w882) Ricky Dand
Ricky Dandel, fotografie oficială Electrecord, 1971

În 1982, în urma unui turneu în Cehoslovacia, este invitat la un festival-concurs internaţional, la Cavan (Irlanda), unde este premiat. La întoarcere, în Germania un impresar îi propune să se oprească acolo, pentru o carieră internaţională. De astă dată, Ricky nu şi-a dat el însuşi viză, gândindu-se la fiul său din ţară, născut de câteva luni. Însă în 1989, o dată ce puştiul a crescut, s-a hotărât să rămână în Germania. După doar jumătate de an, a putut să-şi recupereze toată familia, imediat după Revoluţie.

(w882) Ricky Dand
Ricky Dandel în 1983

La Munchen, cum se va vedea şi în emisiune, şi-a continuat cariera, lansând acolo unul dintre primele CD-uri germane, fondând mai târziu o casă de producţie şi aşa mai departe. Dar n-a mai fost de ajuns, pentru că în ecuaţie intrase şi fiul – Elvin – care începuse să cânte la pian şi cu vocea încă din fragedă copilărie. Ştafeta a fost transmisă cu succes, dar nu numai în muzică.

(w882) Die Deutsc
Die Deutsche Schlagerparade- Ricky Dandel & Thomas  Brennicke 1991

Păstrând strânsă legătura cu România şi cu Sibiul natal, Ricky se afla întâmplător în TVR în plină selecţie pentru prezentatorii “Cerbului de Aur” (prima ediţie a reluării, din 1992). Profesor de engleză şi intim al scenei, acesta a fost invitat pentru o probă şi a devenit portavocea festivalului renăscut. În 2008 a fost rândul lui Elvin să fie chemat pentru aceeaşi misiune la Braşov.

(w882) Ricky ÅŸi
Ricky şi Elvin Dandel

Şi cum completarea reciprocă a tatălui şi a fiului (devenit senior într-ale muzicii, cu trupă proprie, compoziţii, discuri şi tot dichisul) se întâmpla din ce în ce mai des în studioul de acasă, au făcut un pas în doi şi pe scene. Mai întâi la Munchen, iar în 2007 şi 2013 în două concerte extraordinare la Sibiu. Restul e de poveste... cu cântec, una în care tradiţionalul conflict între generaţii nu există (dacă scopul final este muzica de calitate, indiferent de gen).

Un reportaj de Doru Ionescu!

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

***

Emisiunea poate fi urmărită și pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

0:00 Drumul lui Leşe

Realizator şi moderator Grigore Leşe​

Jurnalist senior Sandrino Gavriloaia

Producător Sînziana Miloşoiu

1:00 România literară TV

*In memoriam Nicolae Manolescu

Producător Bianca Sărăţeanu

(redifuzare)

 
„Iancu Jianu, Haiducul

Sâmbătă, 27 aprilie, de la ora 23:30, la TVR Internațional revedem filmul de aventuri „Iancu Jianu, Haiducul", producție România, 1981.

Internaţionalizarea firmelor româneşti

Internaţionalizarea firmelor româneşti

publicat: marţi, 23 aprilie 2024

Marți, 23 aprilie, de la ora 21:00, v-am invitat să urmăriți în direct la TVR Internațional o nouă ediție ”Investiți în România!”.

 Cercetarea medicală poate ajuta omul să trăiască mai bine

Marți, 23 aprilie, în direct de la ora 19:00, la TVR Internațional, vă așteptăm la o nouă ediție "Un doctor pentru dumneavoastră".

 

#tvri