loader
Foto

Vizită regală în Irlanda

Sâmbătă, 19 iulie, la „Ora Regelui”, vom călători, împreună cu Familia Regală, în Irlanda.  Vom afla ce îi atrage pe mulți români la capătul de Vest al Europei, ce îi face mândri de țara lor și ce învață de la poporul căruia i s-au alăturat.

 

Ora Regelui

(w882) Vizită re

Deși structurată în mai multe primiri de către înalte personalități politice, academice ori militare, cea de a patra vizită externă din acest an a Familiei Regale a avut o puternică notă emoțională. Românii de pe ambele maluri ale Prutului, reuniți într-o comunitate vorbitoare a aceleiași limbi și purtătoare a acelorași tradiții, au venit la toate întâlnirile cu sentimentul firesc pe care îl au zi de zi, în țara de adopție, că aparțin unui singur neam.

(w882) Vizită re

”Am călătorit prin toată Europa pentru a vă ajuta și pentru a sprijini intrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană, pe cât putem. Cred că și aici există susținere precum și ajutor concret, în virtutea relațiilor care s-au stabilit deja în marea dumneavoastră comunitate”, a declarat Majestatea Sa Margareta.

(w882) Vizită re

Custodele Coroanei și Principele Radu au dedicat prima zi întâlnirii cu diplomații români și moldoveni acreditați de cele două țări surori la Dublin și cu membrii comunităților. ”Majestatea Sa și Alteța Sa Regală au consolidat și au extins lucrarea Regelui Mihai”, a precizat ambasadorul român, domnul Laurențiu Ștefan. ”În acest an, sărbătorim 35 de ani de relații bilaterale stabilite imediat după Revoluție, în aprilie 1990. Comunitatea românilor din Irlanda este o comunitate mare și importantă, peste 100.000 de oameni. Dacă îi adăugăm și pe cei din Republica Moldova cu cetățenie română, ajungem cam la 120.000”, a completat Excelența Sa.

(w882) Vizită re

Creșterea substanțială a comunității românești o plasează pe locul al treilea în rândul comunităților din Irlanda, după cele din Polonia și Marea Britanie, limba română devenind statistic a doua limbă străină vorbită in familie, după cea poloneză.

(w882) Vizită re

”În aceste vremuri foarte grele pe care le trăim, pot părea cuvinte  demodate, dar solidaritatea, coeziunea, a fi împreună contează mult pentru noi, ceea ce ne aduce speranță pentru viitor”, a mai spus Majestatea Sa Margareta românilor și moldovenilor care au primit Familia Regală așa cum știu din strămoși. ”Mă simt mai puternică aflându-mă aici, alături de voi toți, și simțind prietenia și căldura voastră”, a întărit Majestatea Sa.

(w882) Vizită re

La Trinity College, cea mai importantă universitate din Irlanda, oaspeții au aflat că unii dintre ambițioșii absolvenți sunt chiar români. Instituția de învățământ a fost fondată în anul 1592 și, cu un aer misterios, de poveste, atrage mulți turiști care se amestecă printre studenții săi.

(w882) Vizită re

Irlanda este membră a Uniunii Europene din 1973, membră fondatoare a Consiliului Europei și a Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD) și se situează pe locul al doilea în ceea ce privește PIB-ul pe cap de locuitor. Republica Irlanda și Organizația Tratatului Atlanticului de Nord au o relație oficială din 1999, când țara s-a alăturat ca membru al programului Parteneriatul NATO pentru Pace și s-a înscris la Consiliul Parteneriatului Euro-Atlantic al NATO. Despre chestiunile administrative, economice și de orientare statală a irlandezilor, Familia Regală română a aflat la Parlament, precum și la Ministerul Afacerilor Externe.

(w882) Vizită re

Cum nicio vizită regală externă nu e lipsită de componenta militară, Majestatea Sa și Principele Radu, însoțiți de prorectorul Universității Naționale de Apărare ”Carol I”, de reprezentantul României la Dublin și de atașatul militar al Ambasadei, au făcut cunoștință cu sistemul de învățământ militar irlandez.

(w882) Vizită re

Centrul de Antrenament al Forțelor de Apărare din Republica Irlanda este, de fapt, o tabără militară complexă, având un colegiu în care irlandezii învață și se antrenează pentru infanterie, aviație și marină deopotrivă sau urmează cursuri de management superior și de instruire pentru misiuni multinaționale, desfășurate în cadrul operațiunilor Națiunilor Unite.

(w882) Vizită re

Stat cu un istoric proces de emigrare, Irlanda are o diasporă mare și puternică, mândră să își promoveze cultura în lume. Se estimează că, în prezent, peste 80 de milioane de irlandezi trăiesc în afara țării, fiind astfel un exemplu pentru românii care își caută norocul dincolo de granițe, dar care au purtat cu ei dorința de a-și păstra identitatea națională, lingvistică și culturală.

(w882) Vizită re

Biserica Ortodoxă Română din Dublin cu hramurile Sfântului Mare Mucenic Gheorghe și Sfântului Columba, din Irlanda, s-a umplut ca în zi de sărbătoare. Acolo se întâlnesc românii la slujbă, își duc copiii la școala de duminică și tot la biserica lor au venit să cunoască Familia Regală, îmbrăcați cu cele mai dragi straie de port popular.

Surprinzătoarea călătorie în Irlanda în care vă conduc Camelia Csiki,  realizatoarea emisiunii ”Ora Regelui”, și Claudiu Petringenaru, directorul de imagine, e o infuzie de energie, de emoție și de încântare. Știam că irlandezii sunt foarte primitori, dar nu m-am așteptat să fie o integrare a comunității românești cu adevărat perfectă”, a afirmat Alteța Sa Regală Principele Radu.

„Ora Regelui” se vede la TVR 1 sâmbătă, 19 iulie 2025, începând cu ora 13.00, iar la TVR Internațional, în aceeași zi, de la ora 15.00. TVR Moldova difuzează ediţia joi, 24 iulie 2025, ora 16.00.

Director de imagine: Claudiu Petringenaru

Editor de imagine: Nicolaie Cernat

Producător: Lidia Voicu

Realizator: Camelia Csiki

Sursa foto: romaniaregala.ro

 

15:10 Exclusiv în România

*Bucureşti, istorii rafinate

In acest episod „Exclusiv in Romania” continuam calatoria noastra prin Bucurestiul interbelic si nu numai.

Probabil că toți bucureștenii-și nu numai ei-au auzit, mai în glumă, mai în serios, despre Mița Biciclista. Ce este adevăr și ce este doar o legendă in povestea sa putem afla vizitând casa care i-a aparținut, în apropiere de Piața Amzei.

Iar clădirea-monument istoric are de oferit mult mai mult decât propria poveste, prin expozițiile inedite pe care le găzduiește.

Vă invităm la o călătorie în timp prin sălile ei! Și nu, destinația nu e cea interbelică, la care v-ați putea aștepta.

Călătoria noastră prin Bucureşti continua şi ajungem pe cel mai şarmant bulevard din capitală-Calea Victoriei unde, aproape la tot pasul, putem admira clădiri din secolul trecut, cu arhitectură deosebită. Câteva dintre ele au fost proiectate de renumitul arhitect francez Paul Gauttereau, un apropiat al regelui Carol I-primul om de stat care a început un amplu proces de modernizare a României. Astăzi pătrundem în cea mai frumoasă bibliotecă universitară din Europa: Biblioteca Centrală Universitară Carol I-o bijuterie arhitectonică a cărei poveste impresionantă vă invit s-o aflați chiar acum.

Muzeul Abandonului este un muzeu-forum digital și participativ, care își propune să cartografieze cultura abandonului și să ofere o narațiune istorică a fenomenului abandonului și instituționalizării copiilor în România. Este un loc de întâlnire între publicul larg și comunitatea invizibilă a copiilor abandonați din România, un spațiu sigur unde această traumă colectivă poate începe procesul de vindecare.

Se estimează că la începutul anilor ‘90, țările ex-comuniste aveau în grijă peste jumătate de milion de copii abandonați. În România se vorbea despre aproape 100.000 de copii abandonați în grija statului-atâția copii se aflau oficial în 1989 în registrele caselor de copii. În realitate, numărul lor era mult mai mare.

Muzeul Abandonului a fost înființat în 2021, cu misiunea de a scoate la lumină o imensă rană ce influențează profund felul în care România arată astăzi.

Prezentator Cristian Tabără

Producători: Cristian Tabără şi Marin Găbudean

(Reluare)

16:00 Care pe care

Singurul quiz show din România dedicat limbii române, un format dinamic și educativ, care îmbină competiția cu distracția. 4 concurenţi se întrec în 5 runde ce aduc în prim plan cele mai întâlnite greșeli gramaticale, capcanele în care cad jurnaliștii, ”influencerii”, cântăreții, oamenii obişnuiţi etc. Format Marius Toder (Media Factory)

Prezentator Ruxandra Gheorghe Negrea

Producător Elena Ştirbescu

 
Vizită regală în Irlanda

Vizită regală în Irlanda

publicat: sâmbătă, 12 iulie 2025

Sâmbătă, 19 iulie, la „Ora Regelui”, vom călători, împreună cu Familia Regală, în Irlanda.  Vom afla ce îi atrage pe mulți români la capătul de ...

Medici pentru România - Întoarcerea care vindecă: dr. Andreea Tătar

Rând pe rând, profesioniști cu ani de experiență în spitale de prestigiu din străinătate, au decis că Acasă e mai bine și pot face o diferență. ...

Tainele covoarelor autentice basarabene

Tainele covoarelor autentice basarabene

publicat: vineri, 11 iulie 2025

Arta scoarţelor din Basarabia este plină de enigme, mesaje încifrate prin fire, forme inedite de manifestare artistică şi valoare spirituală. C ...

 

#tvri