Conceptul de artă urbană în București vizează o multitudine de intervenții care definesc atmosfera orașului: de la piedestaluri masive care comemorează figuri istorice din diverse epoci (ante și postdecembriste), elemente decorative ce stilizează fațadele clădirilor și până la graffiti-ul inserat spontan, cel mai adesea voce a artivismului politic.
În acest prim episod cu care redeschidem seria Istoriilor orașului, am ales să examinăm arta urbană prin lentila tranziției din anii 90 – cu reușitele și eșecurile sale, punând accentul pe noul curent postmodernist pe care artiști precum Paul Neagu sau Ioan Nemțoi l-au infuzat în instalațiile lor adresate spaiului public.
Vom urmări o serie de lucrări realizate de Ioan Nemțoi, din diferite perioade, inclusiv cele aflate încă în stadiul de proiectare, iar invitații noștri, istorici de artă, arhitecți și tineri urbaniști, le vor discuta din perspectiva logicii intervenției acestui tip de artă în spațiul urban.
Urmăriți prima parte a documentarului „Istoriile orașului. Arta spațiului urban” difuzată de TVR Internațional miercuri, 9 aprilie, de la ora 13:30.
***
Realizatori: Andrei Măgălie, Lucia Zamfir
Producătoare: Raluca Bibiri
Sursa foto: capturădin emisiune