loader
Foto

„Lumina din oameni” - Nu te întrista, creştine!

De Înviere, pașii sufletului fiecărui creștin se întorc către Dumnezeul știut din cămara inimii. Cu teamă, cu speranță, cu dragoste și cu credință, că într-un fel, Dumnezeul, uneori uitat sau chiar părăsit, ne va primii cu brațele deschise, iertând asemenea unui tată risipirile fiilor amestecați cu lumea.

 

În Săptămâna Mare, TVR Internațional a încercat să aducă aproape de suflet cuvinte de învățatura ale conducătorilor Mitropoliilor și Episcopiilor Ortodoxe  Române din străinătate, împletite cu doruri și cu rugăciuni ascunse în versurile pricesnelor ilustrate cu imagini din comunitatile istorice din jurul României.

Românii care au plecat în lumea largă în căutarea unei vieți mai bune simt din ce în ce mai mult dorul de țară. Viața grea, problemele care apar atunci când ajungi să trăiești într-o altă țară, să te adaptezi unei alte mentalități și culturi, te însigurează și atunci cei mai mulți dintre români caută drumul spre biserică. Tocmai de aceea în ultimii ani s-au costruit și amenajat zeci de lăcașuri de cult în care se țin cu regularitate slujbe în limba română.

Cu toate acestea, de sărbătorile mari de peste an se simte și mai mult dorul de țară. De Paști, parcă mai mult decât oricând lipsește ceva din aerul de acasă amestecat cu miros de tămâie și de busuioc, împletite cu miroul cald al lumânărilor din ceara albinelor din satul bunicilor…

Din îndepărtata Australie am primit un mesaj de bucurie și ocrotire duhovnicească de la PS Episcopul Mihail, păstorul Episcopiei Ortodoxe Române a Australiei și Noii Zeelande.

Preasființia sa este primul epsicop ortodox pentru românii ajunși „la capătul Pământului”, Episcopia fiind înființată în 2007. De atunci au fost organizate mai multe parohii, în zonele în care grupurile de români erau mai compacte, iar intenția Episcopiei este de a avea preoți români în fiecare biserică, așa încât credincioșii să nu mai fie nevoiți să străbată sute de kilometri pentru a putea participa la slujbă. Azi sunt 30 de parohii și o mănăstire în toată Episcopia, iar aceste lăcașuri de cult sunt practic centrul comunităților.

Distanța mare de țară nu i-a făcut pe românii din Australia sau Noua Zeelandă să-și uite tradițiile, mai ales de sărbători.

Nici pentru românii din jurul României nu este ușor, de aceea cu gandul la ei am reușit să strângem, ajutați de soprana Cristina Dan și de baritonul Yura Tiple, un mănunchi de pricesne pe care le-am ilustrat cu imagini din bisericile, mânăstirile și localitățile în care trăiesc români la un pas de România.

Am dedicat acest demers jurnalistic preoților, parohiilor și mânăstirilor românești din jurul României și din lumea largă. Cei care reușesc, prin jertfa personală să țină aprinsă flacăra credinței și a României din suflet.

Urmăriți această ediție, redifuzată de TVR Internațional, marți, 15 aprilie, de la ora 17:50.

***

Echipa tv: Raluca Tudor, Sandrino Gavriloaia, Vasile Munteanu, Nicoleta Georgescu, Aura Dobre

Sursa foto: captură din emisiune

11:30 Vis sau realitate?

*Invitati Tibi Uşeriu (I)

Prezintă Sebastian Felix Topescu

Producător Luiza Caravasile

(Reluare)

12:00 Tu votezi România!

*Promovare electorală alegeri prezidenţiale Producător Emilia Rădina
 
Explorări culturale: „Ultima Generație” – Povestea unui debut teatral și a unei reflecții asupra umanității

Echipa TVR Cultural a filmat la sfârșitul anului trecut making of-ul spectacolului "Ultima generație" montat la Teatru National " Radu Stanca din ...

Exclusiv în România: Tradiții de Paște în Bihor

Deoarece în acest an Paștele este sărbătorit la aceeași dată de toate religiile creștine, mergem în cel mai mai multiconfesional oraș din ...

Pe cărări de țară: de Paşti la Polovragi

Pe cărări de țară: de Paşti la Polovragi

publicat: duminică, 20 aprilie 2025

În această ediție specială de Paşti descoperim frumusețile Olteniei de sub Munte, vă prezentăm locuri de basm, încărcate de istorie și legende, ...

 

#tvri