La începutul anilor 1930, de la Episcopia Greco-Catolică din Lugoj este expediată o scrisoare către Congregația pentru Bisericile Orientale, un for cu sediul la Roma. În epistolă sunt descrise întâmplări fără precedent.
Raportul conținea însemnări despre Rafila Găluț, din Bocsig, județul Arad. Era o tânără ce reprezenta, la acel moment, semnele stigmatizării.
În 1934, la Bocsig se reunesc două comisii: una formată din preoți, cealaltă din medici. Ambele trebuiau să ofere un punct de vedere asupra unui fenomen mai puțin obișnuit: apariția stigmatelor pe trupul Rafilei Găluț.
În acest moment, cazul este analizat la Vatican de forurile care stabilesc nivelul de pioșenie al unei persoane decedate, propuse spre beatificare.
Conferențiar universitar dr. Claudiu T. Arieșan, din cadrul Facultății de Litere, Istorie și Teologie a Universității de Vest, Timișoara - “Cazul unei stigmatizate din Banat nu avea cum să tracă neobservat, așa că era un motiv de interes; pentru greco-catolici de mândrie, de speranță și pentru ceilalți, cercetători științifici sau amatori, un pretext pentru a relua o discuție foarte veche, foarte specioasă și uneori foarte dificilă”.
Până în urmă cu aproape un deceniu, povestea stigmatelor Rafilei Găluț era cunoscută în cercuri destul de restrânse la Bocsig, localitatea în care se născuse și în comunitatea greco-catolică. Alexandru Mesian, episcopul greco-catolic din Lugoj, este cel care se hotărăște să întocmească dosarul, să-l trimită la Vatican și să propună beatificarea Rafilei Găluț.
Așadar, echipa emisiunii a ajuns la Arad, pentru a descoperi istorii ascunse.
***
Urmăriți „Istorii ascunse”, luni, 16 decembrie, de la ora 16:00, la TVR Internațional.
Realizator Cristina Băican
Credit foto: capturi din emisiune