loader

„Râdeţi ca-n viaţă” sau cum era tinereţea în anii socialismului

Filmul „Râdeţi ca-n viaţă”, de Andrei Blaier, este programat la TVR Internaţional duminică, 17 mai, de la ora 22:00.

 

Filmul românesc la TVRi

Andrei Blaier a semnat şi scenariul, şi regia acestui film din 1983. Din distribuţie fac parte Gheorghe Dinică, Ilarion Ciobanu, Oana Pellea, Stelian Nistor, Violeta Andrei, Alexandru Repan.

În ton cu directivele culturale din socialism, normele morale ale personajelor trebuiau să “rimeze” cu tot ce era etic, curat şi frumos, să fie modele pentru tineretul patriei. Talentul actorilor înnobilează filmul realizat în urmă cu peste trei decenii şi ne face să acceptăm că ne putem despărţi de trecut…râzând. Ca-n viaţă.

Trei tineri, foşti infractori, sunt trimişi pe un şantier unde urmau să fie îndreptaţi, “recuperaţi moral” pentru societate. Aici, ei îi vor da, însă, o lecţie despre dragoste şi responsabilitate unuia dintre maturii care trebuiau să le fie exemplu de comportament.

Asociaţia Cineaştilor din România le-a acordat Diplome de onoare actorilor Oana Pellea şi Stelian Nistor pentru interpretarea personajelor din acest film.

Oana Pellea avea 21 de ani când a jucat în filmul lui Andrei Blaier, al doilea film din cariera actriţei.

Andrei Blaier (1933-2011) a realizat, pe lângă filme de ficţiune, şi producţii documentare şi utilitare, la Studioul cinematografic Bucureşti.

Din filmografia lui Andrei Blaier: "Dimineţile unui băiat cuminte" (1967), "Ilustrate cu flori de câmp" (1975), "Prin cenuşa imperiului" (1976), "Lumini şi umbre" (film TV, 1979 - 1982), "Fapt divers" (1984, "Dulcea saună a morţii" (2003).

Pentru "Ilustrate cu flori de câmp", Blaier a primit premiul ACIN. Distincţii de la ACIN au primit şi peliculele "Prin cenuşa imperiului", "Lumini şi umbre", "Bătălia din umbră".

11:35 La un pas de România

*Transcarpatia

Episodul 4: Românii din Poroşcovo

Rușii le-au spus volohi. Ucrainenii le spun ”țigani albi”. Ei își spun rumâni. Trăiesc de când se știu, la marginea satului Poroșcovo, din Transcarpatia Ucrainei de azi. Acolo s-au născut, au crescut și mulți nu au plecat niciodată din sat. Se simt în siguranță, neștiind că la doar câteva sute de kilometri există oameni la fel ca ei, vorbitori de aceeași limbă. Până nu demult România era ceva abstract pentru ei. Temători de străini și duc traiul așa cum au învățat de la bătrânii lor din ce în ce mai puțini. Au mulți copii. Frații cei mari ăși crec pe cei mici în timp ce părinții muncesc cu ziua pe unde apucă. Cei mai mulți știu să scrie și să citească în rusă sau ucraineană. În română nu i-a învățat nimeni. Încă. Realizator și producător Aura Dobre

(redifuzare)

12:00 Prezenţe româneşti în Italia (R)

*Alina Pascariu-Antrenor gimnastică

Antrenor gimnastică şi co-fondator al clubului G&A Academy ASD Torino, Alina Pascariu​ este născută la Bârlad şi a facut parte din lotul olimpic al României, antrenează acum copii-români şi italieni-pentru lotul olimpic de tineret al Italiei.

Realizator Claudia Duca

(Reluare)
 
România promovată la Târgul de Turism de la Barcelona

România promovată la Târgul de Turism de la Barcelona

publicat: marţi, 10 decembrie 2024

“Hola, Rumania!” s-a auzit la Barcelona. Duminică, 15 decembrie, de la ora 16.45, la TVR Internaţional, vă propunem să urmăriţi o ediţie dedicată ...

Mobilitatea pe piaţa muncii

Mobilitatea pe piaţa muncii

publicat: marţi, 10 decembrie 2024

Vă invităm să urmăriți un interviu realizat de Angela Avram cu doamna Irina Perşa, șef serviciu EURES România din cadrul ANOFM.

”România în lume”, o nouă ediție surprinzătoare în 10 decembrie, la TVR Internațional

În ediția din 10 decembrie a emisiunii ”România în lume”, prima invitată a lui Kyrie Mendel este Medeea Marinescu, una dintre cele mai cunoscute ...

 

#tvri