loader
Foto

Quentin Val din Bruxelles şi Ciprian Mateian în jurul lumii

Vineri, 23 octombrie, de la ora 20.30, la TVR Internaţional aţi putut urmări două poveşti...cu cântec.

 

Lumea şi noi

Ediţia este disponibilă online pe TVR+.

Părinţii lui Cosmin au emigrat în Belgia imediat după Revoluţie; de mai mulţi ani, Asociaţia culturală Arthis (Casa de cultură Belgo – Română) fondată de ei ţine sus afişul manifestărilor cultural-educative ale comunităţii româneşti din Bruxelles. Acolo l-am întâlnit, întâmplător, şi pe Quentin Valentine, pe numele-i de artist!

(w882) Quentin Va

Care Cosmin, după studii de pian până la cel mai înalt nivel, a fost nevoit - în urma unui accident la mâini - să vireze spre muzica pop a generaţiei sale. Vorbeşte foarte bine limba română, pentru care s-a antrenat inclusiv în România, dar în primul rând cântă, deopotrivă cu pianul şi cu vocea, mulţumită profesorului Radu Simu.

Am ascultat două discuri (unele înregistrări fiind puse la cale cu K 1), iar pe YouTube are postate mai multe videoclipuri superbe, producţie proprie. Ivit pe scene în mileniul al III-lea, cantautorul se întoarce cu o anumită nostalgie spre muzica din alt ev (Brel ori Aznavour), fără a o copia. Dacă treceţi prin Bruxelles, nu-l rataţi ca rezident la Piano B-Art; acolo performează - uneori cu prietenii -, acolo se vorbeşte şi limba română.

Chitarist şi solist vocal din Baia Mare, Ciprian Mateian s-a afirmat în primii ani ’90, la festivalurile naţionale pop-rock, cu grupul propriu B’N’G. Au reuşit să înregistreze şi un disc în limba engleză, “Seven Steps”, dar mai mult, atunci, nu s-a putut în showbiz-ul românesc. Cipri a fost remarcat de colegii de breaslă de la COMPACT – varianta clujeană – aşa că a cântat câţiva ani cu aceştia.

Cu GAŞCA DE-ACASĂ (trupă de băimăreni inventată de impresarul Paul Nancă pentru a le acompania pe solistele maramureşence Paula Seling şi Narcisa Suciu) a continuat şi proiectul propriu (de compoziţii, de astădată şi în limba română). Însă, până la urmă, pentru a se întreţine din ceea ce ştia să facă cel mai bine, a luat calea străinătăţii, mai întâi cu grupurile unor muzicieni români din Germania – Mircea Tudoran, Silviu Hera.

(w882) Alphard

Apoi, în nume propriu, a cântat împreună cu soţia sa solistă, Lorena, cu ALPHARD, pe marile nave de croazieră, ceea ce face şi astăzi, practic în jurul lumii. Continuă să compună, să înregistreze, să încerce să găsească – măcar în străinătate - un contract discografic şi pentru muzica proprie. Orice-ar fi, de fiecare dată revine la matca maramureşeană, în oraşul şi la fanii care i-au dat renume... şi cântec!

Realizator Doru Ionescu

***

Emisiunea poate fi urmărită și pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

17:00 Puternici, împreună

Prezentator Liana Stanciu

Regizor Dan Manoliu

Producator Liana Daman

Jurnalisti Elena Cristescu, Dana Gutu, Luiza Caravasile, Andreea Baciu

(redifuzare)

17:55 VideoART

Realizator şi producător Ileana Ploscaru Panait

 
România - hub universitar important în domeniul învăţământului medical | VIDEO

La  emisiunea cu titlul inspirat din Constituţie, „Articolul VII" - Românii din străinătate, s-a discutat despre deficitul de personal din ...

Ediţie specială

În Vinerea Mare, 3 mai, de la ora 21.00, TVR Internaţional difuzează o ediţie specială a emisiunii " Terasa urbană" , în care artistul Kyrie ...

Pictorul Silviu Oravitzan, la „Biografii necesare”: Credinţa este răspunsul firesc al devenirii mele

Pictorul Silviu Oravitzan, profesor la Facultatea de Arte Plastice și Design a Universității de Vest din Timișoara, este invitatul artistei ...

 

#tvri