loader
Foto

Galerie foto

Poveşti din Preistorie - Zânele de la Isaia

Luni, 7 decembrie, de la ora 16:30, colidăm „Prin Ţara Zânelor” pentru a descoperi câteva „Poveşti din Preistorie”. La TVR Internaţional.

 

Prin ţara zânelor

Un mic şi inedit muzeu din „dulcele târg al Ieşilor” expune fragmente ceramice pictate descoperite la finalul secolului al XIX-lea la Cucuteni – Băiceni, în nordul Moldovei şi straniile statuete de la Isaia. Acestea spun povestea uneia dintre cele mai mari civilizaţii neolitice din Europa, dispărută cu mai bine de 5 milenii în urmă şi care a intrat deja în istorie sub numele de Cucuteni-Tripolie – un posibil brand de ţară pentru România.

Civilizaţia a existat în mileniile VI-III î.Hr. şi se întindea pe un vast teritoriu din regiunea munţilor Carpaţi pînă la cursul mijlociu al râului Nipru, pe teritoriul actual al Republicii Moldova, României şi Ucrainei. Civilizaţia Cucuteni îşi are rădăcinile în culturile anterioare mileniului VI î.Hr. din regiunea carpato-dunăreană.

Există opinii potrivit cărora civilizația Cucuteni-Tripolie reprezintă unul dintre centrele arealului proto-indo-european. Oamenii acelor timpuri confecţionau mai multe tipuri de obiecte din silex, piatră, os, corn, lut, scoică şi aramă. Un grad înalt de dezvoltare a atins prelucrarea ceramicii. Vasele cucuteniene au forme diferite şi sunt bogat ornamente. Culorile predominante pe acest tip de ceramică sunt roşul, albul şi negrul.

Realizator Mihai Răducă.

***

Emisiunea poate fi urmărită și pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

4:00 Concert „Săptămâna Patimilor”

*Corul Naţional de Cameră „Madrigal-Marin Constantin” şi Corurile de Copii din Programul Naţional Cantus Mundi

Invitaţi actorii: Corneliu Ulici şi Pavel Ulici

Dirijor principal-Anna Ungureanu

Dirijor secund-Cezar Verlan

Regia și scenariul-Emil Pantelimon

Scenografia-Vladimir Turturica

Regia de culise-Călina Epuran

Light Design-Alin Popa

Regie sunet-Gabriel Scîrlet

La pian-Abel Corban

Turneul național de Paşte se înscrie în Programul aniversar „Madrigal 60”-60 de ani de existenţă neîntreruptă, excelenţă în muzică şi diplomaţie culturală pentru Corul Naţional de Cameră „Madrigal-Marin Constantin”.

Producător Valentina Băinţan

(redifuzare)

5:25 Adevăr şi curaj

*Despre jertfa de sine: monahul Damaschin Grigoriatul, Mănăstirea Grigoriu, Muntele Athos

Moderator şi realizator Rafael Udrişte

Redactor Diana Ilica

Producător Ruxandra Ţuchel

 
Reindustrializarea României, un proiect necesar

Reindustrializarea României, un proiect necesar

publicat: marţi, 07 mai 2024

Miercuri, 8 mai, de la ora 12:00, și sâmbătă, 11 mai, de la ora 5:55, la TVR Internațional, vă invităm să revedeți o ediție "Investiţi în ...

Hipertensiunea arterială, principala cauză de deces la nivel mondial

Marți, 7 mai, de la ora 11:00, la TVR Internațional, revedem o  ediție "Un doctor pentru dumneavoastră" despre hipertensiunea arterială, Caravana ...

Echipa emisiunii „Tradiții” vă invită la o ediție cu gânduri alese, povețe spirituale, cântece pascale și secrete din bucătăria gospodinelor, ...

 

#tvri