loader
Foto

Galerie foto

Primul traducător al lui Bacovia în daneză, miercuri la "Lumea și noi"

Miercuri, 14 mai, de la ora 20.30, la TVR Internațional aţi putut urmări povestea lui Nicolae Matei, scriitor și primul traducător al lui George Bacovia în limba daneză.

 

Gabriela Dumbravă
Lumea şi noi

Ediţia este disponibilă online pe TVR+

“Am să plec într-o zi
Călcând în picioare trecutul
Dincolo de cerul ruginit
Încărcat de rugăciuni
Acolo unde viitorul nu plânge.”
Poezie a anilor ’60, Autor necunoscut

Nicolae Matei face parte din generaţia pierdută a anilor ‘60. L-am regăsit acum în Danemarca unde s-a afirmat ca scriitor.

Nicolae Matei este primul traducător a lui George Bacovia în limba daneză şi este un adept convins al inovaţiei în procesul creaţiei literare. Dar poate mai presus de acestea, Nicolae Matei se poate lăuda cu propria creaţie. Primul său român “Târâş spre vest” evocă experienţa traumatizantă a fugii sale din România comunistă.

“Hotărât să plece, începu să meargă la cinematograf, să vadă toate filmele străine și în special cele americane, apoi citi tot ce-i pică în mână: ziare, reviste, cărți din care putea sa afle ceva despre OCCIDENT. (...) După un timp, ajunsese la concluzia că el aparținea, de fapt, acelei lumi si nu acelei în care trăise până atunci. Deci, urmarea firească a identificării sale cu celălalt univers era plecarea din țară.”

Nicolae Matei, “Târâş spre vest”

Nicolae Matei avut două tentative de trecere clandestină a graniţei şi de fiecare dată a fost prins şi închis.

“Grănicerul era în spatele lui ca un om invizibil. Îl cuprinse panica. Stâlpii gardului erau destul de deşi şi înalţi de aproape doi metri. Între ei era împletită des sârma ghimpată. Fără să ezite, sări pe unul dintre stâlpi, ridicându-se în mâini, simţind cum sârma ghimpată şi cuiele din stâlpul de lemn îi scrijeleau palmele, agăţându-i-se de haine, încetinindu-i mişcarile.”

Nicolae Matei, “Târâş spre vest”

A reuşit să-şi împlinească visul abia după 6 ani de calvar.

“Pasărea Pheonix renăscuse din propria-i cenușă! Pasărea aceea l-a luat blajină pe aripile ei mângâindu-l cu dragoste maternă și îi ură bun venit.”

Nicolae Matei, “Târâş spre vest”

Nicolae Matei şi-a întemeiat, împreună cu soţia sa Liana, propria editură. Printr-un ghid de limba română, un dicţionar româno-danez, multe cărţi în limba maternă şi volume întregi de traduceri, ei rămân aproape de România şi de românii stabiliţi în Danemarca.

***

Emisiunea poate fi urmărită în live streaming pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

9:00 Telematinal

*Partea a III-a

Prezentatori: Anatol Guzic, Alexandrina Vrîncean

Producător Luminiţa Popa

Transmisiune directă

10:00 Ferma

Jurnalist tv Sergiu Marinescu

Emisiune de: Viorel Alexandru Popescu si Eugen Daniel Iancu Cosmeriuc

 

"Iancu Jianu, zapciul", la TVR Internațional

publicat: vineri, 19 aprilie 2024

Sâmbătă, 20 aprilie, la TVR Internațional, de la ora 23.10, vedem primul film din seria Iancu Jianu, realizat în 1981.

"A doua Românie", cu Sînziana Mircea

publicat: joi, 18 aprilie 2024

Joi, 18 aprilie, de la ora 21:00, la "A doua Românie", pe TVR Internațional, v-am invitat să urmăriţi un amplu interviu cu Sînziana Mircea, ...

Maria Cîrneci, aniversată la „Petrecere... cu cântec!”, pe TVR 1

Iuliana Tudor ne invită să sărbătorim cei 45 de ani de cântec ai artistei împreună cu Mioara Velicu, Ionuţ Fulea, Cornelia şi Lupu Rednic, precum ...

 

#tvri