loader
Foto

”Prezenţe româneşti”: Personalități ale comunității românești din Voivodina

Sâmbătă, 21 octombrie, la ora 19:30, TVR Internaţional a difuzat o nouă ediţie a emisiunii " Prezenţe româneşti" , în care am făcut cunoştinţă cu Dr. Ion SFERA, medic de Medicină Internă la Spitalul General din Vârșeț.

 

Prezenţe româneşti

Doctorul Ion Sfera este poate cel mai cunoscut medic de origine română din Serbia, după ce a fost premiat de Uniunea Europeană pentru un proiect revoluționar de Telemedicină, implementat simultan, între 2010 și 2012, în Serbia, la Spitalul general din Vârșeț, și în România, la Spitalul Județean din Reșița.

(w882)

Născut la 18 iunie 1960, în Voivodinț, Ion Sfera a absolvit cu 10 școala în limba română din Coștei, apoi Liceul din Vârșeț și Universitatea de Medicină din Belgrad. Este medic la Spitalul General din Vârșeț și unul dintre managerii proiectului de telemedicină dintre spitalele din Reșița și Vârșeț. La Spitalul din Vârșeț este vicepreședinte al Consiliului de Administrație și medic de Medicină Internă. Are un master în e-Sănătate și Telemedicină la Facultatea de Informatică a Universității Politehnica Timișoara, iar din 2015 este Doctor în prevenirea și tratamentul bolilor. Este cunoscut la nivel internațional și ca specialist în terapie prin rezonanță cu microunde și în medicină cuantică, dar și ca expert în biostatistică și în medicină hiperbară.

(w882)Limba maternă a doctorului Sfera este limba română, dar vorbește fluent și sârbă, croată și engleză. Am vorbit cu dr. Sfera despre proiectul pentru care a fost premiat de Uniunea Europeană, cu atât mai mult cu cât acesta este într-un mare impas, la zece ani de la implementarea cu succes. Cât timp s-a derulat, proiectul a avut atât finanțare europeană, cât și de la statul român. Doctorul Ion Sfera a fost premiat de Uniunea Europeană pentru acest proiect, dar pe atunci, fiind doar cetățean sârb, diploma de recunoaștere a meritelor a mers spre Republica Serbia.

“Am primit premiul în calitate de cetățean al Serbiei, proiectul fiind româno-sârb. Am fost chemat la Bruxelles pentru a ridica acest premiu, de fapt, o diplomă de recunoaștere a succesului proiectului de Telemedicină pe care l-am implementat în România și la Vârșeț.  Am mers la Bruxelles cu bani din România, din Serbia mi s-a spus că nu sunt bani. Acum proiectul este în impas pentru că banii s-au terminat. Telemedicina nu se mai face acum decât în interiorul celor două spitale și inter-cele două spitale. Nu mai putem consulta medici din alte țări”, a declarat dr. Ion SFERA, medic de Medicină Internă, Spitalul General din Vârșeț, R. Serbia

În 2011, Ion Sfera  a primit titlul de cetățean de onoare al municipiului Reșița, iar de curând a primit și cetățenia română. Între timp, telemedicina și medicina hiperbară s-au dezvoltat și mai mult, s-au creat clinici specializate în fiecare dintre cele două domenii. Doctorul Ion Sfera, unul dintre pionierii acestor specializări în medicină modernă, atât la noi, cât și în Serbia, se confruntă cu imposibilitatea continuării activității practice în domeniile pe care le-a promovat, din lipsă de finanțare. Tot ce face este bazat pe comunicare în domenii în care nivelul de lectură și transmitere a informațiilor este unul ridicat. Limbajul este informatic și medical avansat deopotrivă, iar legătura dintre cele două domenii este asigurată datorită studiilor și experienței de ani de zile. Viziunea sa asupra domeniului Sănătății este una globală, dr. Ion Sfera având expertiză în crearea și coordonarea comunicării rețelelor internaționale de medici. În septembrie, dr Sfera a fost unul dintre moderatorii primei Conferințe a Societății Române de Medicină Hiperbară, desfășurată la Constanța.

(w882)Doctorul Ion Sfera este și  președintele Partidului Român, un partid istoric care împlinește anul acesta o sută de ani. Un partid care se vrea a fi continuatorul Partidului Românesc din Regatul Yugoslav, fondat chiar de străbunicul său,  Drăgodan Alexandru Criment, care a fost și primar al Voivodințului pentru 27 de ani.  Mesajul doctorului Sfera pentru românii de pretutindeni  este: să fie uniți, să prețuiască valorile românești, să nu uite de unde au plecat!

Realizator Mihaela Iamandei

Director de imagine Claudiu Petringenaru

***

Proiectul a fost realizat cu sprijinul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.
.

 

 

 

7:00 Telejurnal matinal

*Matinal *Ştiri

Prezintă Laura Fronoiu şi Marius Popa / Maria Chiriţă şi Ionuţ Gheorghe

Producători Andreea Vişan şi Delia Nicola

Transmisiune directă

8:50 Diasporadar

Producător Raluca Tudor

 
„Fraţii Jderi”, în topul celor mai vizionate filme românești

TVR Internațional programează sâmbătă, 11 mai, de la ora 23:30, „Frații Jderi” (România, 1974), după romanul omonim al lui Mihail Sadoveanu. ...

Reindustrializarea României, un proiect necesar

Reindustrializarea României, un proiect necesar

publicat: miercuri, 08 mai 2024

Miercuri, 8 mai, de la ora 12:00, și sâmbătă, 11 mai, de la ora 5:55, la TVR Internațional, vă invităm să revedeți o ediție "Investiţi în ...

Hipertensiunea arterială, principala cauză de deces la nivel mondial

Marți, 7 mai, de la ora 11:00, la TVR Internațional, am revăzut o  ediție "Un doctor pentru dumneavoastră" despre hipertensiunea arterială, ...

 

#tvri