Joi, 4 decembrie şi 11 decembrie, de la ora 20.30, la TVR Internaţional v-am invitat la “contemporary art ruhr”, ediţia a IX-a, cel mai mare târg de artă din Essen, unde România a fost invitata specială.
Prima parte este disponibilă online pe TVR+
Târgul a fost iniţiat în anul 2006, iar doi ani mai târziu a prins contur şi o secţiune dedicată artei fotografice şi video. În prezent, acest târg specializat pe căutarea inovativului în artă se desfăşoară în două etape anuale: una de primăvară-vară, axată pe artă media, video şi fotografie şi o alta de toamnă, rezervată celor mai noi curente din pictură, sculptură, grafică, obiect, instalaţie, performance, etc.
Ediţia din acest an a târgului a fost importantă pentru noi, românii, mai ales că România a fost invitată special la cea de-a IX-a ediţie a acestei manifestări internaţionale, în prescurtare C.A.R. 2014.
Târgul de artă media şi fotografie s-a ţinut între 30 mai şi 1 iunie, iar Televiziunea Română a difuzat o relatare, în două episoade, despre acest eveniment.
Continuăm serialul despre prezenţa artistică românească din Germania printr-un reportaj dedicat celei de-a doua etape a târgului de la Essen. Desfăşurat între 24 şi 26 octombrie în complexul cultural Zeche Zollverein, evenimentul a fost centrat pe manifestările inovativului în arta contemporană.
Au expus artişti şi galerii din Belgia, Spania, Coreea de Sud, Franţa, Italia, România şi Germania. Pe o suprafaţă totală de 6.000 de metri pătraţi au fost prezentate lucrările a peste 300 de artişti.
Din România au participat, cu lucrări, 43 de artişti, iar fizic au fost prezenţi 21 de artişti şi 6 galerii. Prezenţa noastră la ediţia de toamnă a târgului din Essen a fost susţinută de Institutul Cultural Român din Bucureşti, în colaborare cu Uniunea Artiştilor Plastici din România şi galeria KunstArt, o galerie de proiecte îndrumată de românca Doina Talmann din Bochum.
Se poate spune că prezenţa românească la Essen a fost un succes, judecând după numărul mare de vizitatori, după ecourile din presa germană şi, nu în ultimul rând, după vânzări. Românii au stabilit contacte, au făcut conexiuni şi prietenii artistice, au primit invitaţii, au vândut lucrări.
Diversitatea temelor, complexitatea limbajului artistic, buna stăpânire a meşteşugului şi prospeţimea de viziune şi atitudine au demonstrat că, din punct de vedere artistic şi cultural, România este cel puţin egala altor naţiuni europene. La Essen, artiştii români şi-au demonstrat performanţa, creativitatea şi spiritul inovativ, dovedind că arta contemporană poate fi unul dintre ambasadorii noştri de succes.
A doua parte este disponibilă online pe TVR+
Un reportaj şi fotografii de Sandrino Gavriloaia
Un nou sezon "Lumea şi noi", din 6 octombrie! Fii mândru de românii pe care ţi-i prezintă TVR Internaţional!
***
Emisiunea poate fi urmărită și pe TVR+, pe tabletă sau mobil.