loader
Foto

„Un bulgăre de humă”, povestea unei prietenii care a rămas în istoria literaturii

Sâmbătă, 13 ianuarie, de la ora 23.10, telespectatorii TVR Internațional au urmărit singurul lungmetraj care aduce în prim-plan prietenia dintre Mihai Eminescu și Ion Creangă.

 

Filmul românesc la TVRi

TVRi a difuzat filmul „Un bulgăre de humă”, regizat de Nicolae Mărgineanu, după un scenariu în colaborare cu dramaturgul Mircea Radu Iacoban.

Telespectatorii i-au ”cunoscut” pe Mihai Eminescu şi Ion Creangă şi începuturile prieteniei rămase în istoria literaturii române.

Cu harul moştenit de la strămoşi, Ion Creangă considera că basmele, snoavele şi povestirile sale sunt o simplă sursă de amuzament. Mihai Eminescu îl va convinge că deţine un mare talent şi îl va îndruma să îşi aştearnă gândurile pe hârtie.

În film, este redată şi povestea de dragoste dintre marele poet român şi Veronica Micle.

(w882) huma

Pelicula a fost realizată în 1989, anul centenarului morţii lui Mihai Eminescu, a poetei Veronica Micle şi scriitorului Ion Creangă şi se bucură de o distribuţie de excelență cu Dorel Vişan, Adrian Pintea, Mioara Ifrim şi Maria Ploae în rolurile principale. În film mai joacă Emilia Dobrin, Carmen Tănase, Marcel Iureș.

„Respectul pe care îl avem în mod firesc faţă de marile personalităţi Ion Creangă şi Mihai Eminescu a devenit, în momentul realizării acestui film, extrem de inhibant. Acesta a constituit principalul handicap pe care l-am avut de trecut. Pentru a deveni personaje de film, Eminescu şi Creangă trebuiau să coboare de pe statui, să prindă viaţă împrumutând chipurile unor actori: să vorbească, să se mişte şi să evolueze într-un chip cât mai firesc”, spunea regizorul Nicolae Mărgineanu.

***

Mai multe informații despre programul filmelor la TVRi aflați aici.

8:35 Călător de meserie

*Studioul teritorial Târgu Mureş

Povestea Sfântului din Montparnasse

#CalatorDeMeserie a ajuns în orașul care i-a devenit casă sculptorului Constantin Brâncuși, din 1904 și până la moarte. "Povestea Sfântului din Montparnasse" dezvăluie nu doar geniul creator al artistului, recunoscut și apreciat de statul francez și de o lume înteagă, ci și omul Constantin Brâncuși, locurile și persoanele care l-au inspirat la Paris, felul în care a acesta a ales să trăiască.

Peste 400.000 de oameni i-au admirat lucrările în cadrul celei mai mari expoziții retrospective dedicată sculptorului la celebrul Centru Pompidou, care în 2025 se închide timp de 5 ani pentru renovări. După redeschidere, operele artistului român vor străluci din nou în atelierul lui reconstituit, așa cum i-a fost dorința înainte să părăsească această lume.

Realizator şi producător Simona Boanţă

9:00 Profesioniştii... cu Eugenia Vodă

*Invitat Constantin Zeletin

Prezentator şi realizator Eugenia Vodă

 
Exclusiv în România: Bucovina: cântecul lemnului

Exclusiv în România: Bucovina: cântecul lemnului

publicat: vineri, 28 martie 2025

Echipa „Exclusiv în România” ne propune să o însoțim într-o călătorie a lemnului: de la pădurile Bucovinei, până la prețioasele obiecte cioplite ...

Ce drepturi au copiii ai căror părinți muncesc în străinătate?

Rareș Petru Achiriloaie, președintele Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, este invitatul Angelei Avram în ...

Alegeri prezidenţiale 2025: TVR transmite dezbaterea finală pe 29 aprilie

Televiziunea Română va reflecta campania electorală printr-un maraton de dezbateri, programe informative şi emisiuni de promovare electorală. ...

 

#tvri