loader
Foto

Galerie foto

Povestea pietrei care are viaţă, joi la “Lumea şi noi”

Joi, 8 mai, de la ora 20.30, la TVR Internaţional, Elena Dinu şi Titi Dincă (foto) v-au invitat să vedeţi ce au  descoperit în Spania parohii care construiesc la propriu şi la figurat o nouă existenţă pentru românii din diaspora.

 

Lumea şi noi

Ediţia este disponibilă online pe TVR+

Alcala de Henares, Guadalajara şi Torehon de Ardoz sunt câteva dintre comunităţile în care preoţii şi enoriaşii îşi pun câte o fărâmă de viaţă pentru noi zidiri şi moşteniri. Aici piatra are viaţă asemenea oamenilor care aşează temelii pentru viitor, iar amintirile se deapănă în chip paradoxal tot pentru viitor.

Nu este simplu şi nici nu este uşor pentru cei 20.000 de români care trăiesc şi muncesc în Alcala de Henares sau în alte localităţi din apropierea Madridului. Au tăiat Europa în două ca să ajungă în ţara lui El Cid şi a lui Don Quijote.

Visele lor nu sunt nici atât de îndrăzneţe şi nici atât de poetice ca ale eroilor spanioli, dar sunt tot atât de frumoase...ei  vor şi pot să îi ridice casă lui Dumnezeu în Spania pentru a se închina româneşte în locurile unde i-a purtat soarta.

E plăcut să lucrezi pentru generaţiile viitoare. Şi mai plăcut e să construieşti ceva despre care să ştii că va rămâne multă vreme în urma ta. Dar cel mai plăcut e să porneşti de la zero temelii şi zidiri...fie că acestea sunt materiale sau spirituale.

Să fii tânăr şi să construieşti o biserică şi să speri că între zidurile ei se va simţi româneşte este un deziderat materializat în Spania. În astfel de dăinuiri sălăşluiesc energii şi suflete asemenea unor icoane.

Aici e colţul de Spanie al lor.... Şi al copiilor lor. Un altoi românesc într-o ţară romanică de limbă latină.

Despre el aţi aflat mai multe detalii joi, 8 mai, de la ora 20.30, la TVR Internaţional.

***

Emisiunea poate fi urmărită în live streaming pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

15:00 România…în bucate

*TVR Craiova

Tăst Show

Saramură de porc şi ciulama de ciuperci la Poiana Mare

Prezentator si realizator Doru Ciolacu

Producător Simona Musuroi

Emisiune realizată de TVR Craiova

Jurnalist Cătălin Blebea

Producător Cristina Murgu

Producător delegat Alexandra Tiniche

15:30 Punctul critic

Prezintă Bogdan Muzgoci

Jurnalişti: Mădălina Mija, Dana Rusu, Roxana Segneanu, Delia Apostol Hanzelik, Raluca Alecu

Regia artistică Dan Manoliu

Realizator Smaranda Vornicu-Shalit

Producător Florenţa Dăscălescu

 
 Cercetarea medicală poate ajuta omul să trăiască mai bine

Marți, 23 aprilie, în direct de la ora 19:00, la TVR Internațional, v-am așteptat la o nouă ediție "Un doctor pentru dumneavoastră".

„Iancu Jianu, Haiducul

Sâmbătă, 27 aprilie, de la ora 23:30, la TVR Internațional revedem filmul de aventuri „Iancu Jianu, Haiducul", producție România, 1981.

„Biografii necesare”. Costel Iacob: Eu m-am eliberat de volum şi am lucrat cu lumina. Pentru mine, sculptura nu este doar formă, ci şi mişcare, goluri, umbre, aer

La „Biografii necesare”, artista vizuală Ileana Ploscaru Panait discută cu sculptorul Costel Iacob: la TVR Cultural, duminică, 28 aprilie, iar la ...

 

#tvri