loader
Foto

Povestea oamenilor care sunt parte din „Suflet de România”, la „Ora Regelui”, pe TVR 1

Domeniul Regal Săvârșin a fost în prim plan sâmbătă, 6 iulie, la „Ora Regelui”. Gazdă a festivalului dedicat producătorilor locali de delicatese, preparate culinare și obiecte casnice lucrate manual, mica localitate transilvană e mai specială şi datorită oamenilor locului. De la ora 14:30 la TVR 1 și de la ora 16:00 la TVRi,  am urmărit o ediție plină de culoare a emisiunii realizate de Bogdan Şerban-Iancu.

 

Ora Regelui

Domeniul Regal Săvârșin a fost pentru a doua oară gazda festivalului dedicat producătorilor locali de delicatese, preparate culinare și obiecte casnice lucrate manual.

(w500)

Probabil nu din întâmplare, totul se petrece sub numele „Suflet de România”. De când Familia Regală s-a întors în mica localitate transilvană, parcă Săvârșinul devine încet-încet a doua capitală a țării.

(w882)

Inițiativa organizării târgului de tradiții și meșteșuguri populare aparține Majestății Sale Margareta și Principelui Radu care le-au transmis artizanilor prețuirea pentru munca lor și pentru efortul de a perpetua vechile meserii. Domeniul de la Săvârșin oferă ocazia producătorilor și publicului de a se întâlni nu doar la târgul de Crăciun, ci și la acest festival de primăvară.

(w882)

Ochii și inimile vizitatorilor sunt puse și acum la încercare, mai toți recunoscând că vin cu drag nu doar pentru produsele proaspete, naturale sau artistice, ci și pentru minunatele povești ale celor care le creează, pentru demonstrațiile de măiestrie, atmosfera veselă, muzică și chiar un moment de filozofie.

(w882)

Unii dintre ei se prezintă cu fidelitate, mândri să își expună noutățile. Această ediția a strâns peste cincizeci de producători din diverse părți ale țării cărora li s-au alăturat meșteșugari în lemn, lut, ceramică, sticlă, bijutieri, cofetari și brutari, precum și asociații care au organizat diverse ateliere de creație.

(w882)

Majestatea Sa Margareta și Principele Radu au urmărit minuțios restaurarea Parcului Regal care are mai bine de 150 de ani, a Castelului, a Satului Regal și a clădirilor devenite Garajul și Atelierul Regelui Mihai, Casa Ceaiului, Magazinul de Suveniruri. Toate au fost recondiționate cu multă grijă, cu materiale originale, în mare parte de către meșterii zonei. Readus la viață, Domeniul de la Săvârșin arată de ceva vreme că are propria identitate, împărțind liniște, bucurie și înțelepciune. De altfel, în lunile de vară, Parcul Regal este deschis publicului, pentru vizitare.

Sâmbătă, la „Ora Regelui”, realizatorul Bogdan Șerban-Iancu ne aduce, de la Săvârșin, povestea oamenilor care sunt parte din „Suflet de România”.

(w882)

Am urmărit „Ora Regelui” la TVR 1 – sâmbătă, 6 iulie 2024, ora 14.30, iar la TVR Internațional, în aceeaşi zi, de la ora 16.00.

Imagine: Doru Iacovescu, Grigoruț Stoica / Sunet: George Sandu / Editor de imagine: Nicolaie Cernat / Producător: Lidia Voicu

Realizator:  Bogdan Șerban-Iancu

credit foto:romaniaregala.ro

10:55 România în lume (R)

*Ediţie specială

Moderator Kyrie Mendel

Realizatori: Kyrie Mendel şi Bogdan Stănescu

Producător Liliana Văduva

(Reluare)

12:00 Un doctor pentru dumneavoastră

*Ediţia 8

*Lupta pentu viață

Mai bine prevenim, decât să tratăm! Din păcate, unii înțelegem când deja este prea târziu…Protagonista poveștii din finalul sezonului, avea 14 ani când se bucura de finalul clasei a VIII-a, alături de colegii ei… În urma unui concurs de alergat pe scările de la metrou, s-a ales cu o fractură și o fisură la genunchi, depistată târziu. În România, singura soluție era amputarea. Prof. Pesamosca i-a recomandat să plece în Franța, unde i s-a implantat o proteză. Pentru evitarea unor eventuale complicații, s-a extirpat o parte din genunchi. Au urmat intervenții în Germania, unde acomodarea a fost dificilă iar, în 2014, din cauza uzurii protezei, s-a schimbat componenta de genunchi iar, la un an distanţă, nu au mai primit-o nici măcar la un consult de rutină. Medicii din Turcia au depistat o infecție. Încercând stoparea acesteia, au descoperit un pansament uitat în interior la ultima intervenţie din Germania. A fost înlăturat dar, deja era mult prea târziu. De 32 de ani i se recomandă amputarea piciorului și, tot de atâta timp, a luptat să-l salveze. Și a reușit însă, infecția îi pune în pericol viața. Medici de aproape și de departe, au încercat să îi salveze membrul inferior dnei. Adriana. Din păcate, infecția este extinsă în tot piciorul, inclusiv în componentele protezei, și poate invada tot corpul. Echipa medicala a Secţiei Clinice de Ortopedie-Traumatologie a Spitalul Universitar de Urgență Militar Central "Carol Davila", București, coordonată de Col. Conf. dr. Marius Stănescu, face tot posibilul să stopeze infecţia.

*Beneficiile strugurilor, simbolul prosperității la masa dintre ani
Alina Epure, doctor în științe medicale
, povesteşte despre antioxidantul puternic care se găseşte în strugurii roșii, ce poate încetini creșterea tumorilor canceroase. În această perioadă a anului, un consum constant de struguri de bună calitate ne ajută să luptăm împotriva infecțiilor bacteriene și virale.

*2024, an UNESCO -Ana Aslan, fondatorul gerontologiei la nivel mondial

Ana Aslan, una dintre cele mai remarcabile figuri ale medicinei românești, nume de referință pe plan mondial, medic și inovator, şi-a dedicat cariera studierii procesului de îmbătrânire și găsirii unor soluții pentru îmbunătățirea calității vieții persoanelor în etate. Medic vizionar, prin cercetările și realizările sale, a demonstrat că îmbătrânirea poate fi o etapă a vieții trăită cu vitalitate. Despre realizările ei, povesteşte continuatoarea acesteia, prof. dr. Luiza Spiru, medic primar geriatrie, gerontologie și medicină internă, preşedinte Fundația "Ana Aslan" Internaţional, căreia i se datorează recunoaşterea academică a geriatriei.

Sănătatea creierului, să citim şi să scriem de mână
Citititul, activitatea fizică, gândirea, judecata, memoria dezvoltă neuronii. Pentru a ne păstra sănătatea creierului, să citim constant, orice, dar să citim și să scriem cât mai mult de mână, oriunde ne poartă destinul în lume. Limba română este baza de la care învațăm celelalte limbi și va fi mereu legătura cu România și cu rădăcinile noastre.
*Recunostinţă pentru oamenii şi lecţiile din vieţile noastre

Bucuria de a fi, pur si simplu, împreună cu: Theodora Vild, prof.de religie, dirijorul Corul "Sf. Casiana" a Liceului Pedagogic "Matei Basarab" Slobozia, Ialomița, în parteneriat cu Seminarul Teologic Ortodox "Sf. Ioan Gură de Aur" Slobozia

Prezentator Măriuca Mihăilescu

Jurnalist Lucian Băbeanu

Realizator şi producător Monica Ancuţa-Tiuntiuc

 
Concertul ”Sufletul meu de copil” - Paul Surugiu – Fuego

Super concertul ”Sufletul meu de copil”, o productie pop simfonică amplă, cu multe nostalgii, bucurii, piese de ieri şi până azi, dar şi multe ...

”România în lume” – o ediție de sărbătoare la TVR Internațional în a doua zi de Crăciun

Nașterea Domnului este, prin excelență, o sărbătoare a familiei, a bucuriei de a fi împreună.

Trăiește magia Crăciunului, la TVR Internațional!

Trăiește magia Crăciunului, la TVR Internațional!

publicat: marţi, 24 decembrie 2024

Atmosferă de sărbătoare, transmisiuni speciale și spectacole de excepție, acestea sunt ingredientele care transformă programele de Crăciun ale ...

 

#tvri