Luni, 15 septembrie, emisiunea „Lumea şi noi” vi-l prezintă pe Ştefan Lemny, un istoric naturalizat francez, care a promovat cultura şi istoria românească peste hotare.
Ediția este disponibilă online pe TVR+
Produs al şcolii româneşti de istoriografie, Ştefan Lemny are, ca istoric naturalizat francez, o însemnată contribuţie în receptarea culturii şi istoriei româneşti peste hotare.
Dacă şi-ar fi continuat cercetarea la Iaşi sau la Bucureşti, probabil că opera sa nu ar fi avut aceleaşi ecouri ca în Franţa. Ştefan Lemny a fost cercetător la Institutul de istorie „A.D.Xenopol” din Iaşi până în 1991, când s-a stabilit la Paris, împreună cu familia. Preocupat fiind de relaţiile româno-franceze, a obţinut un al doilea doctorat în istorie, în capitala Franţei.
Specializat în istoria secolului al XVIII-lea românesc şi francez, Ştefan Lemny este în prezent responsabilul Bibliotecii Naţionale a Franţei care se ocupă de îmbogăţirea fondurilor acestei instituţii cu publicaţii din Europa Centrală şi de Răsărit. Printr-o susţinută cercetare a arhivelor şi bibliotecilor europene, istoricul de origine română a repus în circuitul de idei o dinastie de importanţi intelectuali din istoria culturală a Europei: cea a Cantemireştilor.
Apariţia cărţii sale „Cantemireştii – aventura europeană a unei familii princiare din secolul al XVIII-lea” a stârnit ecouri la Paris. Lucrarea lui Ştefan Lemny a fost tradusă în română şi tipărită la noi în două ediţii.
Preocupat de problema interculturalităţii, Ştefan Lemny scrie o carte erudită, într-un seducător stil direct, prin care readuce în actualitate destinul, opera şi personalitatea lui Dimitrie Cantemir şi a fiului său, Antioh.