loader
Foto

Povestea lui Ştefan Lemny, istoricul Cantemirilor

Luni, 15 septembrie, emisiunea „Lumea şi noi” vi-l prezintă pe Ştefan Lemny, un istoric naturalizat francez, care a promovat cultura şi istoria românească peste hotare.

 

Lumea şi noi

Ediția este disponibilă online pe TVR+

Produs al şcolii româneşti de istoriografie, Ştefan Lemny are, ca istoric naturalizat francez, o însemnată contribuţie în receptarea culturii şi istoriei româneşti peste hotare.

Dacă şi-ar fi continuat cercetarea la Iaşi sau la Bucureşti, probabil că opera sa nu ar fi avut aceleaşi ecouri ca în Franţa. Ştefan Lemny a fost cercetător la Institutul de istorie „A.D.Xenopol” din Iaşi până în 1991, când s-a stabilit la Paris, împreună cu familia. Preocupat fiind de relaţiile româno-franceze, a obţinut un al doilea doctorat în istorie, în capitala Franţei.

Specializat în istoria secolului al XVIII-lea românesc şi francez, Ştefan Lemny este în prezent responsabilul Bibliotecii Naţionale a Franţei care se ocupă de îmbogăţirea fondurilor acestei instituţii cu publicaţii din Europa Centrală şi de Răsărit. Printr-o susţinută cercetare a arhivelor şi bibliotecilor europene, istoricul de origine română a repus în circuitul de idei o dinastie de importanţi intelectuali din istoria culturală a Europei: cea a Cantemireştilor.

Apariţia cărţii sale „Cantemireştii – aventura europeană a unei familii princiare din secolul al XVIII-lea” a stârnit ecouri la Paris. Lucrarea lui Ştefan Lemny a fost tradusă în română şi tipărită la noi în două ediţii.

Preocupat de problema interculturalităţii, Ştefan Lemny scrie o carte erudită, într-un seducător stil direct, prin care readuce în actualitate destinul, opera şi personalitatea lui Dimitrie Cantemir şi a fiului său, Antioh.

17:55 VideoART

Realizator şi producător Ileana Ploscaru Panait

18:00 Telejurnal Moldova

Prezentator Vadim Cheptanaru

Producători: Irina Bejenaru, Anastasia Ciuleacu

Translator mimico gestual

Transmisiune directă

ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ

*Sport (montaj TVRi)

 
„Iancu Jianu, Haiducul

Sâmbătă, 27 aprilie, de la ora 23:30, la TVR Internațional revedem filmul de aventuri „Iancu Jianu, Haiducul", producție România, 1981.

Internaţionalizarea firmelor româneşti

Internaţionalizarea firmelor româneşti

publicat: marţi, 23 aprilie 2024

Marți, 23 aprilie, de la ora 21:00, vă invităm să urmăriți în direct la TVR Internațional o nouă ediție ”Investiți în România!”.

 Cercetarea medicală poate ajuta omul să trăiască mai bine

Marți, 23 aprilie, în direct de la ora 19:00, la TVR Internațional, vă așteptăm la o nouă ediție "Un doctor pentru dumneavoastră".

 

#tvri