loader
Foto

Galerie foto

Povestea lui Gabriel Litvin şi a trupei F.F.N, la Lumea şi Noi din 19 octombrie

Ediţia emisiunii "Lumea şi Noi" din 19 octombrie a prezentat momente de senzație din istoria muzicii pop românești, precum clipul “Atât de fragedă” și al doilea Festival Național Pop din mai 1971 (MONDIAL).

 

Lumea şi noi

Ediția emisiunii de sâmbătă, 19 octombrie, este disponibilă online pe TVR+ AICI

Debutul tânărului chitarist s-a petrecut cu o formație (azi cu nume celebru, Romanticii) în perioada underground a anilor ‘60. Apoi a ajuns la un grup care nu mai are nevoie de prezentare – Mondial.

Apoi, ediția conține o premieră – o primă încercare de înnodare a istoriei grupului (rock de astă dată) F.F.N., formația fără nume care în arhiva TVR… nu are imagini. Din fericire, arhitectul Mirel Leventer a filmat în anii studenției la un bal al Institutului de Arhitectură din București, cu grupul în prim plan.

Din economia emisiunii nu lipsesc piese celebre ale supergrupului F.F.N. (am ales în primul rând compozițiile chitaristului, uneori în colaborare cu ceilalți membri) precum “Cetatea noastră”, “La răscruce de vânt”, “Vântul”, “Singur”, “Jungla”, “Prea departe, prea aproape”. Sunt ultimele semne ale formației (de pe al treilea LP - “Un joc”), care la începutul anilor ‘80 îl pierde pe basistul Silviu Olaru, emigrat în Canada. La rândul său, Litvin rămâne ca inginer via Algeria în Franța, iar din 1986 se alătură colegului fugar.

După 1990 a venit și tura solistului vocal Cristian Madolciu să emigreze și să ajungă aproape de cei doi, la Toronto. Datorită domniei sale l-am și putut filma pe chitarist, care altfel n-a mai revenit în țară. Iar ca românii din comunitatea canadiană să nu uite de tinerețea lor muzicală, cei trei (împreună cu bateristul Florin Dumitru - între timp trecut în neființă - și cu basistul Marcel Năvală) au repornit cariera trupei reunite peste mări și țări.

În 2008, CD-ul “In Blue Jeans” a parafat oficial existența formației (mulțumită în primul rând lui Silviu Olaru, principalul compozitor al pieselor noi) cu un concert de pomină. Iar în 2013, TVR Internațional încearcă, iată, să readucă la lumină o trupă cu renume și imagini!

Ediţia LUMEA ŞI NOI / O poveste... cu cântec! s-a difuzat pe 19 octombrie  2013, ora 20.30. Reluările sunt programate pe 21 octombrie, la orele 7.30 şi 14.00.

0:10 Istorii cu tâlc

Mihaela Popescu: „Cred ca noi avem o scoala foarte buna de actorie”. Este tanara, ambitioasa, talentata, dar, in acelasi timp, macinata de ganduri despre reusite, succes, performante, rolul si misiunea unui om in viata. Actrita Mihaela Popescu activeaza la Teatrul Fara Nume din Chisinau si este urmatoarea invitata a lui Anatol Guzic la Istorii cu tâlc.

Moderator Anatol Guzic

Producător Adriana Goraş

1:10 Ediţie limitată

Prezinta Marius Constantinescu

Producător Bianca Sărăţeanu

(redifuzare)

 
A doua Românie: O pledoarie pentru digitalizarea sănătății

Joi, 28 martie, invitata Corinei Dobre la ”A doua Românie” a fost Teodora Popa, o tânără cercetătoare din Londra specializată în genetică, care ...

Pictorul Alexandru Rădvan, la „Biografii necesare”: Tot timpul mi-am tăiat punţile din spate. Ca să nu mă mai pot întoarce

Pictorul Alexandru Rădvan este primul invitat al celui de-al treilea sezon „Biografii necesare”, emisiune realizată de artista vizuală Ileana ...

Cel de-al treilea sezon „Biografii necesare”, la TVR Cultural și TVR Internațional. Ileana Ploscaru Panait: Vom cunoaște oameni pentru care arta este un destin

În cel de-al treilea sezon al emisiunii „Biografii necesare”, artista vizuală Ileana Ploscaru Panait îi invită pe telespectatori să descopere ...

 

#tvri