loader
Foto

Povestea lui Bubu din Oradea, un Jolly Rocker român în Montreal

Sâmbătă 23 noiembrie, la TVR Internaţional a fost prezentată povestea ochitaristului rock orădean din Montreal. Pe Marius Luca l-ați putut cunoaște la o nouă ediție «Lumea şi noi» O poveste… cu cântec!

 

Lumea şi noi

UPDATE: Ediția emisiunii din 23 noiembrie este disponibilă pe TVR+

“Eu sunt acel ce drum am străbătut / de rock & roll într-una m-am ținut / am încercat să fiu nepătat / tot ce-i mai bun în rock & roll am dat!” I se spunea Bubu în România. La Oradea s-a trezit, coleg de liceu mai mic, pe lângă legendarii hard-rockeri Metropol. Dar până să-i convingă să li se alăture, la Cluj a nimerit exact printre fondatorii grupului Compact. A apucat să cânte mai mult preluări, ca la început. Bune și alea – să-și facă mâna.

Așa că la Metropol nu s-a aruncat direct în apă, fără să știe să înoate. Ba dimpotrivă – al treilea disc mare (și cel mai bun, alături de primul Iris, dacă vreți) conține deopotrivă și compozițiile chitaristului vocal Marius Luca. A și avut de învățat show-bizul din România, care în ultimii ani ‘70 avea de luptat cu înapoierea tehnologică, ca și cu cenzura comunistă (detaliile sunt puțin zis picante).

Cu părinții plecați în străinătate, gândul de a emigra e din ce în ce mai aproape. Depune actele, dar în 1981 încearcă să construiască o trupă după chipul și asemănarea sa, Metrock, cu vechi prieteni orădeni. Îi reușește, lansează și un disc, dar când i se înmânează pașaportul pleacă pe cel mai scurt drum. În Canada.

Ajuns la Montreal, urmează o școală esențială – mixaj sunet, producție muzicală, impresariat… așadar intră pe toate căile în… jargon. Aplică ce a învățat, lucrează ca chitarist de studio și… își face trupă. Rockul, la mijlocul anilor ‘80, nu se cânta ușor, cu generația new wave, ultra electronizată la putere. Dar are success cu preluări din topuri.

Cu o nouă trupă - Rated R – trece la compoziții originale. Ajunge aproape de un contract în L.A., dar totul cade. În 1990 ia în mână basul și formează Broken Rule cu un tânăr chitarist care, cu pauze, îl va urma până în prezent. Scoate câteva discuri pe care le vinde integral în turnee – zeci! – de-a lungul și de-a latul Canadei.

În 2000, componența s-a redus până la dispariție. Marius își dezvoltă aptitudinile de lutier și de reparator de instrumente și se angajează la un mare magazin de muzică din Montreal. Iar din 2008 preferă să fie propriul său șef, în același domeniu, cu aceeași bucătărie. Și cum atelierul său are și… sufragerie, repune ideea de trupă pe tapet.

La repetiții, din 2011, îi sunt alături atât vechiul chitarist Shawn Hains cât și noul baterist Louis Dore. O.N.E. (Organic Noise Experiment) este un power trio filmat în premieră de TVR, cu un întreg repertoriu de piese în limba română! Dacă vreți să știți de ce, urmăriți un Jolly Rocker român și povestea sa cu cântec: “Ajuns acum la capăt de drum / cânt pentru voi în ceață și fum / teamă de rock să am n-aș putea / rockul e tot, e chiar viața mea!” (Un text de Doru Ionescu)

Urmăriţi aici piesa "Protest" - O.N.E. (Organic Noise Experiment)

***

Emisiunea Lumea și Noi/O poveste cu...cântec se difuzează sâmbătă, 23 noiembrie, de la ora 20.30 la TVR Internațional și online pe TVR+.

16:45 Cu ai mei

*Editia 3

Interviuri realizate într-o atmosferă relaxată cu vedete ale folclorului românesc, despre viaţa lor de dincolo de scenă.

Producător Iuliana Tudor

17:30 Românii universali (R)

*Florin Lascău

O nouă personalitate pe care Cristian Tabără o propune este primul ne-japonez devenit Shidoin. Il descoperim pe judoka Florin Lascău, un om impresionant pe multe paliere. Faptul că prima dată în istorie japonezii au acordat acest titlu important unui judoka străin-el este un român din Oradea-este o poveste care merită toată atenția. De aceea, Cristi Tabără a ales să îl prezinte pe Florin Lascău, omul care a ales calea blândeții-căci așa se traduce judo-ul. Director de arbitraj al Federaţiei Internaţionale de Judo și profesor la Academia Mondială de Judo, Florin Lascău este omul a cărui viață se petrece în toată lumea. Spune că însumat stă doar vreo 100 de zile din an acasă cu familia, majoritatea timpului fiind pe drumuri, la competiții și conferințe.

Realizator şi prezentator Cristian Tabără

Producători: Marin Găbudean, Cristian Tabără

(Reluare)
 

"Iancu Jianu, zapciul", la TVR Internațional

publicat: vineri, 19 aprilie 2024

Sâmbătă, 20 aprilie, la TVR Internațional, de la ora 23.10, vedem primul film din seria Iancu Jianu, realizat în 1981.

Luni, 22 aprilie, de la ora 21:00, la TVR Internațional, vă invităm să urmăriți în direct o ediție "Avocatul dumneavoastră" despre probleme și ...

Dumitru Furdui, în spectacolul din Arhiva de Aur a TVR „Jurnalul unui nebun

Teatrul Naţional de Televiziune prezintă „Jurnalul unui nebun", de N. V. Gogol, miercuri, 24 aprilie, la TVR Cultural și duminică, 28 aprilie, la ...

 

#tvri