loader
Foto

Galerie foto

Povestea călugăriţelor românce din Ierusalim, miercuri la “Lumea şi noi”

Miercuri, 28 mai, de la ora 20.30, TVR Internaţional v-a prezentat povestea puţin cunoscută a călugăriţelor românce din Mânăstirea Sfântul Carol Borromeo din Ierusalim.

 

Lumea şi noi

Ediţia este disponibilă pe TVR+

Ierusalimul este un oraş tainic, în care şi-au făcut sălaş din toate timpurile numeroase forme de agregare religioasă. Fie că vorbim despre ordine monahale, fie despre confesiuni religioase sau despre asociaţii consacrate unor demersuri caritabile, la fiecare pas poţi fi surprins de maniera în care oamenii au reuşit să se adune pentru a mărturisi prin faptă, credinţa.

Sora Ecaterina, sora Daniela, sora Xaveria...iată nume cu rezonanţă românească despre care prea puţini din ţară au auzit. Sunt călugariţe care şi-au dedicat viaţa spre a parcurge un drum îngust şi greu, precum un suiş pe o potecă de munte. Una dintre surori a fost deportată a regimului nazist. Plecată din Bucovina copilăriei acum aproape 60 ani, aproape uitase limba română până s-a întâlnit cu călugăriţe mai tinere la Mânăstirea Sfântul Carol Borromeo din Ierusalim. Sora Daniela este venită din frumuseţile moldave pentru a pune zălog de cale nouă, cu oameni tineri care se implică în educaţia copiilor arabi din Israel. Sora Ecaterina este deja un nume sonor în învăţământul local, iar calitatea de director al Şcolii Schmidt este purtată cu demnitate şi bucurie.

Rugăciune, muncă, educaţie pentru tineri şi iar rugăciune....astfel s-ar putea sintetiza vocaţia asumată de surori din România în Ţara Sfântă.

Le-am cunoscut în a doua casă a lor, la Ierusalim, într-un soi de pelerinaj sui generis, din care mai avem de învăţat că românii pot fi găsiţi în cele mai surprinzătoare ipostaze pe mapamond. Elena Dinu şi Titi Dincă au fost alături de româncele care se roagă în casa Sfântului Carol Borromeo pentru o lume care poate fi verticală doar prin educaţie şi îngăduinţa toleranţei.

***

Emisiunea poate fi urmărită şi în live streaming pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

23:50 Biografii necesare

Invitat Florica Prevenda-pictor, membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România

Florica Prevenda este un creator cu intuiţie anticipativă. Acum mai bine de douăzeci de ani, ea a început să figureze în mari serii de lucrări precum: “Face without a Face”, “Net People”, “Shadows of the Present”, “Facebook Obsession”, “Anonymous”, viziunea sa despre ceea ce vedem acum că este o discuţie la ordinea zilei despre globalizare, uniformizare, spaţiu virtual, inteligenţă artificială şi comunicare mediată tehnologic. Ea se detaşează de lecția picturii clasice, cu temeinicele sale baze tehnice și disciplina lucrului zilnic la atelier, printr-un susţinut efort de (re)integrare în discursul artistic contemporan. Cercetarea şi inovaţia capătă valenţe surprinzătoare în care coexistă fericit un figurativism sublimat, spiritul introspectiv, lumea afectivă şi sensibilitatea nativă cu o expresie plastică modernă în care experimentele şi noile tehnologii deţin rolul principal. Percepută ca un spirit mai degrabă independent şi neconvenţional, Florica Prevenda este astăzi o artistă de succes, cu un palmares impresionant. Expune şi în ţară, şi în străinătate fiind demult promovată de galerii din afara ţării. Cea mai recentă expoziţie personală a avut loc în martie, la Bruxelles. Lucidă şi activă, Florica Prevenda dovedeşte că ştie cu siguranţă, încotro se îndreaptă viaţa şi creaţia sa.

Realizator şi producător: Ileana Ploscaru Panait

0:20 Memorialul Durerii - o istorie care nu se învaţă la şcoală

* O istorie care nu se învaţă la şcoală

*Caractere. Iuliu Hossu-A biruit Dreptatea

Tânărul episcop greco-catolic cu un rol determinant în Unirea de la 1 Decembrie a fost condamnat pentru credința sa. Numit cardinal „in pectore”, Iuliu Hossu a trăit până la sfârșitul zilelor sale în stare de arest. Simpla sa apariție între credincioși era văzută de regimul comunist ca un pericol.

Redactor Doina Teodoru

Producător Alexandru Munteanu

Un film de Lucia Hossu Longin

O coproducţie TVR-APTR

(redifuzare)

 
România - hub universitar important în domeniul învăţământului medical

La  emisiunea cu titlul inspirat din Constituţie, „Articolul VII" - Românii din străinătate, s-a discutat despre deficitul de personal din ...

 Cercetarea medicală poate ajuta omul să trăiască mai bine

Marți, 23 aprilie, în direct de la ora 19:00, la TVR Internațional, v-am așteptat la o nouă ediție "Un doctor pentru dumneavoastră".

„Iancu Jianu, Haiducul

Sâmbătă, 27 aprilie, de la ora 23:30, la TVR Internațional revedem filmul de aventuri „Iancu Jianu, Haiducul", producție România, 1981.

 

#tvri