loader

Povestea bisericii uitate din Transcarpatia, sâmbătă la TVRi

Echipa  emisiunii "La un pas de România" s-a întors în Transcarpatia - Ucraina pentru a realiza noi emisiuni despre românii de dincolo de Tisa.

 

La un pas de România

Al treilea episod din seria celor patru se difuzează sâmbătă, 15 decembrie, de la 14.30, și, în reluare, joi, 20 decembrie, de la ora 21.00 pe TVR Internațional.

Mai veche decât timpul, mai știutoare de povești decât mulți dintre oamenii ce i-au trecut pragul, biserica ortodoxă de lemn din Apșa de Mijloc are nevoie de ajutor.

Din arhivele sovietice reiese că a fost ridicată pe ținuturile maramureșene din dreapta Tisei pe la 1428. Alte teste contemporane îi datează lemnul din care este făcută încă de pe la anul 1000.

Oamenii de azi, contemporanii unui secol împrăștiat în cele materiale, nu o mai bagă în seamă.

(w235) Biserica u (w235) Biserica u

Ea, tăcută și uitată, își plânge șoptit jalea asemenea unui Hristos părăsit pe cruce. Acoperișul stă să-i pice la o ploaie mai puternică, iar picturile refăcute cu stângăcia slugarnică regimurilor ce au tolerat-o de-a lungul secolelor riscă să dispară într-un râu de vopseluri amestecate.

Doar ea și cea din Ieud sunt cele mai vechi biserici de lemn din Maramureș. Din păcate, cea uitată este ea cea...de peste Tisa.

Echipa tv - lectura: Constantin Lupescu, ilustrația muzicală: Cătălin Grigore, montajul: Nicoleta Georgescu și Daniel Micu, sunet: Marius Stanciu, imagine: Rudlof Szilagyi, realizator și producător: Aura Dobre

11:30 Prezenţe româneşti (R)

*Italia

Episodul 6: Păstorul de suflete preot Gabriel Popescu

De peste trei decenii românii aleg sa emigreze în Italia, ţară care i-a primit cu brațele deschise, devenind casă pentru mai mult de un milion de conaţionali. Lombardia este una dintre regiunile în care peste 200 000 de români au ales să trăiască. La doar 20 de kilometri distanta de Milano, localitatea Arcore din provincia Monza și Brianza impresionează prin diversitatea peisajelor deosebit de frumoase, dar și prin dar istoria sa bogata care datează din Evul Mediu. Oraşul găzduieşte o importantă comunitate românescă bine integrată cultural, social şi economic. Singuri printre străini, oamenii au nevoie de un sens în viață, poate mai mult decât oricând, iar credința în Dumnezu este sprijin şi speranță. Parohia din Arcore este oază de credinţă şi ortodoxie fiind punct de reper al comunității, un loc încãrcat de iubire divinã, pãstorit de pãrintele Gabriel Popescu. De profesie inginer informatician, cu multă osteneală si dăruire are grijă de viaţa duhovnicească a enoriaşilor.

Producător Liliana Văduva

(Reluare)

12:00 A doua emigrare (R)

* Best of

Producător Iulia Popescu

(Reluare)
 
Valori culturale româneşti, în programe speciale la TVR, de Ziua Culturii Naţionale

Televiziunea Română celebrează Ziua Culturii Naționale, moment important pentru promovarea și aprecierea valorilor culturale românești. Cu ...

“Cufărul lui Eminescu”

“Cufărul lui Eminescu”

publicat: marţi, 14 ianuarie 2025

În 15 ianuarie, aniversăm 175 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu și Ziua Culturii Naționale, o ocazie specială în care celebrăm împreună ...

“Aventura urbană” - Fălticeni

“Aventura urbană” - Fălticeni

publicat: luni, 13 ianuarie 2025

Într-o aventură urbană specială, vom povesti despre Fălticeni, un oraș mic, care a dat României oameni mari.

 

#tvri