loader
Foto

Galerie foto

Povestea bisericii uitate din Transcarpatia, sâmbătă la TVRi

Echipa  emisiunii "La un pas de România" s-a întors în Transcarpatia - Ucraina pentru a realiza noi emisiuni despre românii de dincolo de Tisa.

 

La un pas de România

Al treilea episod din seria celor patru se difuzează sâmbătă, 15 decembrie, de la 14.30, și, în reluare, joi, 20 decembrie, de la ora 21.00 pe TVR Internațional.

Mai veche decât timpul, mai știutoare de povești decât mulți dintre oamenii ce i-au trecut pragul, biserica ortodoxă de lemn din Apșa de Mijloc are nevoie de ajutor.

Din arhivele sovietice reiese că a fost ridicată pe ținuturile maramureșene din dreapta Tisei pe la 1428. Alte teste contemporane îi datează lemnul din care este făcută încă de pe la anul 1000.

Oamenii de azi, contemporanii unui secol împrăștiat în cele materiale, nu o mai bagă în seamă.

(w235) Biserica u (w235) Biserica u

Ea, tăcută și uitată, își plânge șoptit jalea asemenea unui Hristos părăsit pe cruce. Acoperișul stă să-i pice la o ploaie mai puternică, iar picturile refăcute cu stângăcia slugarnică regimurilor ce au tolerat-o de-a lungul secolelor riscă să dispară într-un râu de vopseluri amestecate.

Doar ea și cea din Ieud sunt cele mai vechi biserici de lemn din Maramureș. Din păcate, cea uitată este ea cea...de peste Tisa.

Echipa tv - lectura: Constantin Lupescu, ilustrația muzicală: Cătălin Grigore, montajul: Nicoleta Georgescu și Daniel Micu, sunet: Marius Stanciu, imagine: Rudlof Szilagyi, realizator și producător: Aura Dobre

10:00 Agrostrategia

Producător Vlad Macovei

10:50 Smart Diaspora

 
TVR: programe dedicate alegerilor locale şi europarlamentare

Televiziunea Publică difuzează aproximativ 15.000 de minute de emisiuni de promovare şi dezbateri electorale pe 10 posturi din portofoliu.  

„Fraţii Jderi”, în topul celor mai vizionate filme românești

TVR Internațional programează sâmbătă, 11 mai, de la ora 23:30, „Frații Jderi” (România, 1974), după romanul omonim al lui Mihail Sadoveanu. ...

Reindustrializarea României, un proiect necesar

Reindustrializarea României, un proiect necesar

publicat: miercuri, 08 mai 2024

Miercuri, 8 mai, de la ora 12:00, și sâmbătă, 11 mai, de la ora 5:55, la TVR Internațional, vă invităm să revedeți o ediție "Investiţi în ...

 

#tvri