loader
Foto

Pe podium la Eric Bompard: Gheorghe Chiper

Luni, 1 februarie, de la ora 20.30, la TVR Internaţional am continuat seria de reportaje despre patinatorii români de top. Protagonistul ediţiei a fost Gheorghe Chiper, singurul român deţinător al unei medalii pe un circuit Grand Prix.

 

Angela Avram
Lumea şi noi

Ediţia este disponibilă online pe TVR+.

S-a născut în 1978 la Miercurea Ciuc şi a început lecţiile de patinaj la vârsta de 5 ani. A fost de opt ori campion naţional la patinaj artistic şi a participat la două ediţii ale Jocurilor Olimpice (2002 şi 2006). Este primul patinator român care a câştigat o medalie la un circuit Grand Prix şi care a reuşit un salt cvadruplu cu aterizare perfectă pe vârf într-o competiţie.

Chiper a participat la trei Campionate Mondiale pentru juniori, iar cel mai bun rezultat al său a fost locul 15 în 1997.

În 1998, tânărul a debutat la Campionatul Mondial şi a terminat pe locul 16. În anul următor, a câştigat primul său titlu de campion naţional la seniori.

În perioada 2000-2001, Chiper s-a antrenat cu Sylvia Holtes, în Groningen, Olanda. În următorii doi ani, antrenoarea sa a fost Sandra Schar, în Elveţia. La prima sa participare la Olimpiada din 2002 el s-a calificat pe locul 23.

(w500) Gheorghe C

Cel mai bun rezultat la o competiţie europeană a fost locul 8, succes al anului 2005. Tot în 2005, Chiper a câştigat trofeul de bronz Eric Bompard, devenind primul român care a avut un rezultat de podium la un concurs Grand Prix.

La următoarea participare la Jocurile Olimpice – în 2006 – românul a terminat competiţia pe locul 14. Ultima sa participare la un concurs mondial a fost în 2006, la Campionatul Mondial, unde s-a clasat tot pe locul 14.

Astăzi Gheorghe Chiper s-a retras din circuitul competiţiilor şi lucrează ca antrenor în Elveţia.

**

La TVR Internaţional îi puteţi cunoaşte pe cei mai buni patinatori români, într-o serie realizată de Angela Avram. Ediţiile se difuzează timp de şase săptămâni, începând din 18 ianuarie 2016, în fiecare zi de luni, de la ora 20:30.

Protagoniştii ediţiilor anterioare au fost: Zoltan Kelemen şi Cornel Gheorghe.

Foto: J. Barry Mittan

***

Emisiunea poate fi urmărită și pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

13:00 Omul şi timpul (R)

Producător Rafael Udriste

(Reluare)

13:35 Românii universali (R)

*Mircea Tudor-inventatorul care a cucerit lumea

Mircea Tudor este romanul care a construit celebrul Roboscan, un scanner de securitate pentru camioane, care poate detecta arme, droguri sau alte materiale periculoase in cateva secunde. Impreuna cu o intreaga echipa de cercetare pe care a stiut sa o construiasca, sa o motiveze si sa o pastreze chiar si in anii de cumpana, Mircea Tudor a castigat marele premiu la Salonul de inventica de la Geneva in 2009 cu Roboscan. Dupa doar 4 ani a castigat din nou Marele premiu cu un scanner complet automatizat de avioane, fiind singurul inventator din lume care a fost premiat de doua ori la prestigiosul Salon. Tot el a pus bazele unui Centru de cercetare aplicativa, care este o veritabila scoala pentru tinerii cercetatori romani. Astazi, scannerele de camioane si de avioane inventate de o companie romaneasca ajuta la prevenirea traficului ilegal de persoane sau de obiecte periculoase in multe tari din lume. In aceasta editie a emisiunii Romani Universali veti afla povestea unui roman care si-a dedicat viata si banii, muncii de cercetare, ajungand sa creeze o tehnologie unica in lume, cu un imens impact in viata comunitatilor. Veti afla ce sacrificii a facut si cum a crezut intr-un proiect pe care multi inaintea lui l-au considerat utopic. Realizator Codruta Angelescu

Director imagine Mihai Patrascu

Producători: Marin Găbudean, Cristian Tabără

(Reluare)
 
România - hub universitar important în domeniul învăţământului medical | VIDEO

La  emisiunea cu titlul inspirat din Constituţie, „Articolul VII" - Românii din străinătate, s-a discutat despre deficitul de personal din ...

Pictorul Silviu Oravitzan, la „Biografii necesare”: Credinţa este răspunsul firesc al devenirii mele

Pictorul Silviu Oravitzan, profesor la Facultatea de Arte Plastice și Design a Universității de Vest din Timișoara, este invitatul artistei ...

Duminică, 5 mai, de la ora 11:00, la TVR MOLDOVA şi de la ora 15:00, la TVR Internaţional.

 

#tvri