loader
Foto

Pe podium la Eric Bompard: Gheorghe Chiper

Luni, 1 februarie, de la ora 20.30, la TVR Internaţional am continuat seria de reportaje despre patinatorii români de top. Protagonistul ediţiei a fost Gheorghe Chiper, singurul român deţinător al unei medalii pe un circuit Grand Prix.

 

Angela Avram
Lumea şi noi

Ediţia este disponibilă online pe TVR+.

S-a născut în 1978 la Miercurea Ciuc şi a început lecţiile de patinaj la vârsta de 5 ani. A fost de opt ori campion naţional la patinaj artistic şi a participat la două ediţii ale Jocurilor Olimpice (2002 şi 2006). Este primul patinator român care a câştigat o medalie la un circuit Grand Prix şi care a reuşit un salt cvadruplu cu aterizare perfectă pe vârf într-o competiţie.

Chiper a participat la trei Campionate Mondiale pentru juniori, iar cel mai bun rezultat al său a fost locul 15 în 1997.

În 1998, tânărul a debutat la Campionatul Mondial şi a terminat pe locul 16. În anul următor, a câştigat primul său titlu de campion naţional la seniori.

În perioada 2000-2001, Chiper s-a antrenat cu Sylvia Holtes, în Groningen, Olanda. În următorii doi ani, antrenoarea sa a fost Sandra Schar, în Elveţia. La prima sa participare la Olimpiada din 2002 el s-a calificat pe locul 23.

(w500) Gheorghe C

Cel mai bun rezultat la o competiţie europeană a fost locul 8, succes al anului 2005. Tot în 2005, Chiper a câştigat trofeul de bronz Eric Bompard, devenind primul român care a avut un rezultat de podium la un concurs Grand Prix.

La următoarea participare la Jocurile Olimpice – în 2006 – românul a terminat competiţia pe locul 14. Ultima sa participare la un concurs mondial a fost în 2006, la Campionatul Mondial, unde s-a clasat tot pe locul 14.

Astăzi Gheorghe Chiper s-a retras din circuitul competiţiilor şi lucrează ca antrenor în Elveţia.

**

La TVR Internaţional îi puteţi cunoaşte pe cei mai buni patinatori români, într-o serie realizată de Angela Avram. Ediţiile se difuzează timp de şase săptămâni, începând din 18 ianuarie 2016, în fiecare zi de luni, de la ora 20:30.

Protagoniştii ediţiilor anterioare au fost: Zoltan Kelemen şi Cornel Gheorghe.

Foto: J. Barry Mittan

***

Emisiunea poate fi urmărită și pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

10:00 Rivalii (R)

Prezentatori: Marina Almăşan şi Dan Helciug

Jurnalist coordonator Mirela Vasile

Realizatori: Marina Almaşan şi Adreea Baciu

Regizor artistic Luminiţa Iordanescu

Colaboratori: Costin Teodorescu şi Raluca Tudor

Producător Marina Almăşan

Coproducător Astra dell Arte

(Reluare)

11:35 La un pas de România

*Transcarpatia

Episodul 2-Blestemul sarii

La un pas de România în Transcarpatia, peste Tisa, Slatina sau Solotvino, cum îi este numele în ucraineană, este una dintre cele mai vechi şi cunoscute aşezări din toată zonă. Localitatea este şi a fost dintotdeauna una de români maramureşeni. La răscrucea drumurilor istoriei şi ale vieţii, natura şi divinitatea au înzestrat pământurile Slatinei cu cea mai bună sare din Europa. Solul şi subsolul Slatinei au fost cercetate încă de pe vremea romanilor, dornici de a lua cu ei spre Roma ”darul zeilor” de cea mai bună calitate. De 2000 de ani au tot venit alţi şi alţi curioşi care şi-au încărcat fie sacii, fie carele, fie căruţele, vagonetele, camioanele, sau containerele cu sarea Slatinei. Pentru mulţi, şi pungile cu bani se îngroşau, tot datorită sării de lângă Tisa, la fel şi conturile din băncile lumii. Totul a fost bine până acum mai bine de 10 ani când apa s-a năpustit în minele cu sare şi nu s-a mai lăsat dusă. Sarea s-a ascuns în apele din ce în ce mai bogate, minerii şi-au pierdut locurile de muncă, iar conturile din bancă s-au închis. Nu pentru toţi.

Realizator şi producător Aura Dobre

(redifuzare)

 
IN MEMORIAM ADRIAN PINTEA

IN MEMORIAM ADRIAN PINTEA

publicat: miercuri, 04 decembrie 2024

Anul acesta se împlinesc 17 ani de la moartea marelui actor și profesor, Adrian Pintea. A plecat dintre noi mult prea repede, la apogeul ...

Poeta ANA BLANDIANA şi MIRCEA DUMITRU în DIALOGURI ACADEMICE

Duminică, 8 decembrie, ora 13:00, TVR Cultural şi Academia Română vă invită la un dialog de colecţie cu ANA BLANDIANA, prima româncă recompensată ...

Artiști basarabeni și artiști români, la „Drag de România mea!”

O nouă gală specială avem în dar pentru voi sâmbătă, v7 decembrie, de la ora 20.00 și duminică, de la ora 15.00, numai la TVR 2.

 

#tvri