loader
Foto

Ora Regelui: Un nou proiect filatelic, dedicat Muzeului Național Peleș, lansat în prezența Majestății Sale Margareta

Ediția se difuzează la TVR 1 sâmbătă, 9 decembrie 2023, ora 14.30, la TVR Internațional de la ora 16:30, ora României și joi, 14 decembrie 2023, ora 16.00, la TVR Moldova.  

 

Ora Regelui

Primele coli din emisiunea de mărci poştale intitulată "Muzeul Naţional Peleş. Colecţii" au fost tipărite în prezența Majestății Sale Margareta. Fabrica de timbre s-a înființat în urmă cu aproape 150 de ani și piesele de debut au fost exemplarele cu efigia Regelui Carol I.

(w882)

(w882)

Depozitul Romfilatelia are acum peste 28 de milioane de mărci, unele dintre ele dedicate istoriei regalității: ”Coroanele Regilor României”, ”Uniformele regalității românești”, ”Reginele României”, ”Motoarele, pasiune regală”, ”Ctitorii regale”, ”Pasiunile Regilor României”.

Istoria Academiei Române şi istoria Bibliotecii acesteia se suprapun în mare măsură peste îndelungata domnie a lui Carol I. Sunt anii marilor împliniri în care proiectele spectaculoase au prins viaţă şi au contribuit la modernizarea țării. Biblioteca Academiei Române a avut de la început misiunea de a aduna şi de a conserva în colecţiile sale fondul naţional de manuscrise şi tipărituri. Zestrea impresionantă de care ne bucurăm astăzi s-a format în timp, prin donațiile unor personalităţi ale vieţii culturale româneşti. De curând, a prins viaţă alt program ambițios, publicarea monumentalei istorii a Bibliotecii Academiei Române.

Stephanie de Hohenzollern-Sigmaringen a fost fiica prințului Karl Anton și a prințesei Josephine de Baden. Dintre cei cinci frați ai săi, unul a devenit Regele României, Carol I, iar altul, Leopold, a fost tatăl celui ce avea să fie Regele Ferdinand al României. Căsătorită cu Regele Pedro al V-lea, Stephanie a fost regina Portugaliei. În Düsseldorf și, mai târziu, în Lisabona, caritabila Stephanie era cunoscută drept „Îngerul săracilor”. La ”Ora Regelui”, profesorul Volkmar Hansen spune povestea vieții prințesei și a legăturilor create între Düsseldorf și țara noastră. Profesorul Hansen are un dublu doctorat în literatură germană, fiind unul dintre marii specialiști în Goethe ai Germaniei. Timp de peste două decenii, a fost directorul Muzeului Goethe găzduit de Palatul Jägerhof. Are și în prezent activitate academică și didactică, este președintele de onoare al Asociației culturale germano-române Atheneum și poate fi socotit unul dintre prietenii României.

 

***

Prezentator: Bogdan Șerban-Iancu

Redactor: Camelia Csiki

Editor de imagine: Nicolaie Cernat

Producător: Lidia Voicu

Realizatori: Adelina Dumitrescu, Diana Ilica, Sandrino Gavriloaia

Foto: www.romaniaregala.ro

 

 

 

5:30 Destine ca-n filme (R)

*Florin Georgescu-"Tenorul cu dor de țară"

Cel mai cunoscut tenor român înainte de ’89, Florin Georgescu, ar fi putut să fie în galeria mondială a celor mai apreciate voci lirice, alături de José Carreras și Placido Domingo. În 1990, elita americană l-a adoptat și i-a oferit concerte în cele mai prestigioase săli de peste ocean. Dar el a preferat mereu să se întoarcă, mânat de dor de familie, prieteni, satul natal, de acolo de unde a plecat când nu își putea permite decât o singură pereche de teniși.

Prezintă Iuliana Marciuc

Redactor Dana Ilie

Realizator Doru Ionescu

Producător Iuliana Marciuc

(Reluare)

6:20 Istoriile oraşului

Producător Raluca Bibiri

 

Echipa emisiunii „Tradiții” vă invită la o ediție cu gânduri alese, povețe spirituale, cântece pascale și secrete din bucătăria gospodinelor, ...

Turismul religios, pelerinaj pentru suflet

Turismul religios, pelerinaj pentru suflet

publicat: marţi, 30 aprilie 2024

În Săptămâna Patimilor, la „Investiţi în România!”, am ales o temă deosebită: turismul religios, pelerinaj pentru suflet. Emisiunea se difuzează ...

Ediţie specială

În Vinerea Mare, 3 mai, de la ora 21.00, TVR Internaţional difuzează o ediţie specială a emisiunii " Terasa urbană" , în care artistul Kyrie ...

 

#tvri