loader
Foto

„Ora Regelui": Vizita în Marele Ducat al Luxemburgului | VIDEO

Sâmbătă, 15 iunie, la „Ora Regelui", v-am invitat să fiți martorii vizitei regale în Marele Ducat al Luxemburgului. Mizele acestei vizite externe a Familiei Regale au fost sprijinul acordat Republicii Moldova, dar și consolidarea prestigiului României. Ediția s-a difuzat pe TVR 1, de la ora 14:30.

 

Ora Regelui

„Nu am fost niciodată de acord cu cei care au susținut că războiul din Ucraina este o chestiune limitată, care privește doar o singură țară”, a spus Custodele Coroanei române în discursul prezentat la Centrul de dialog cultural „Pierre Werner" din Luxemburg.

„Națiunile noastre susțin în prezent eforturile de autoapărare ale Ucrainei, nu numai pentru că acest lucru este corect din punct de vedere moral și justificat din punct de vedere legal, dar și pentru că știm că o victorie a Ucrainei este esențială pentru securitatea întregului nostru continent. Finlanda și Suedia au aderat recent la NATO pentru că au înțeles că ceea ce se întâmplă în Ucraina bulversează toate ipotezele noastre anterioare cu privire la acordurile europene de apărare”, a completat Majestatea Sa Margareta.

(w882) rege2

Discursul „Securitatea la frontierele orientale ale Uniunii Europene și NATO. O perspectivă românească" a atras atenția marilor personalități care au participat la discuțiile inițiate de Majestatea Sa Margareta, la institute de politică externă din mai multe state. Și în Marele Ducat, la Institutul „Pierre Werner", în dialogul moderat de șefa Reprezentanței Comisiei Europene la Luxemburg, doamna Anne Calteux, Majestatea Sa Margareta și Principele Radu au dezbătut tematica împreună cu cei prezenți.

La conferința Custodelui Coroanei s-a aflat Alteța Sa Regală Marele Duce Henri, șeful statului luxemburghez.

(w882) Rege 3

Relațiile diplomatice dintre Regatul României și Marele Ducat al Luxemburgului au fost stabilite în anul 1910, în timpul domniei Regelui Carol I și a Marelui Duce Guillaume al IV-lea, dar legăturile de rudenie dintre membrii celor două familii regale sunt complexe. Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei, și Marele Duce Henri sunt veri de gradul al doilea.

(w500) Biblioteca

(w882) Hala

Pe parcursul vizitei, Familia Regală a fost însoțită de ambasadorul României la Luxemburg, Excelența Sa doamna Livia Rusu. Studenții români și cei basarabeni au avut parte de o întâlnire specială cu Majestatea Sa Margareta și cu Principele Radu la Maison du Savoir, centru de excelență al Universității din Luxemburg.

(w882) Grup maiso

Diaspora românească a fost de asemenea în atenția Familiei Regale, o sărbătoare emoționantă a fost organizată de Ambasada României în Marele Ducat și de Asociația Luxemburg România.

(w882) Interiror

Expoziția prezentată de Agerpres la sediul NATO din Bruxelles, cu ocazia celor 20 de ani de la intrarea României în NATO, a provocat admirația românilor și în sala mare a Centrului Cultural Schéiss. Trăind în Luxemburg, dar neuitând locul din care vin, din multe părți ale țării sau ale Republicii Moldova, ei și-au dorit să le ofere copiilor lor șansa de a cunoaște Familia Regală.

(w882) Exterior c

Majestatea Sa Margareta și Principele Radu au ajuns la Școala Notre-Dame Sainte-Sophie din Luxemburg pentru a-i întâlni nu doar pe elevii români, ci și pe colegii lor, din 50 de țări ale lumii care învață la școala cu o tradiție de aproape patru secole.

(w882) Sala

Dimensiunea diplomatico-militară a acestei deplasări în Luxemburg transpare și prin vizita la sediul Agenției NATO de Sprijin și Achizitii, unde Majestatea Sa Margareta a subliniat din nou importanța Republicii Moldova, în contextul actual european.

(w882) Interviu P

Echipa Televiziunii Române care a însoțit Familia Regală în această vizită aduce mărturisirile celor care au  creat-o, oficiali ai instituțiilor, reprezentanți ai asociațiilor, oameni surprinzători. Realizatorul Bogdan Șerban-Iancu și directorul de imagine Claudiu Petringenaru vă spun povestea, în cheie personală.

(w882) Bogdan si

Capitala Marelui Ducat este unul dintre cele trei sedii oficiale ale instituțiilor europene, împreună cu Bruxelles și Strasbourg. Limba franceză și limba germană, limbi oficiale ale Uniunii Europene, sunt alături de luxemburgheză, și limbile oficiale ale micului stat cu cel mai mare PIB pe cap de locuitor din uniune.

(w882) Ambii

Membru de la început al alianței militare interguvernamentale, înființată în anul 1949, prin Tratatul Atlanticului de Nord, Luxemburg a devenit, în anul 1951, una dintre cele șase țări fondatoare ale Comunității Europene a Cărbunelui și Oțelului, precursoarea Comunității Economice Europene și apoi a Uniunii Europene. Așadar este un loc în care e important să se vorbească despre România și, asemeni Regelui Mihai, care l-a inclus în turneul din 1997, pentru aderarea României la NATO, Majestatea Sa Margareta a vrut să îl viziteze.

(w882) fantana

Echipa „Ora Regelui” este nerăbdătoare să vă transmită impresiile din Marele Ducat al Luxemburgului și să vă poarte într-o călătorie cu emoții și surprize.

Director de imagine: Claudiu Petringenaru

Editor de imagine: Nicolaie Cernat

Producător: Lidia Voicu

Realizator:  Bogdan Șerban-Iancu

Sursă și credit foto: romaniaregala.ro©Gina Ștefan AGERPRES; ©Claudiu Petringenaru TVR

***

ORA REGELUI

Program de difuzare:

TVR 1: sâmbătă, 15 iunie, ora 14.30

TVR Internațional: sâmbătă, 15 iunie, ora 16.00

TVR Moldova: joi, 20 iunie, ora 16.00

9:00 Telematinal

*Partea a III-a

Prezentatori: Anatol Guzic, Alexandrina Vrîncean

Producător Luminiţa Popa

Transmisiune directă

10:00 Agrostrategia

Producător Vlad Macovei

 
„6,9 pe scara Richter”, film românesc la TVR Internațional

Sâmbătă, 29 iunie de la ora 23.10, TVR Internațional programează comedia „6,9 pe scara Richter”, în regia lui Nae Caranfil.

Programe pentru dezvoltarea imm-urilor şi turismului

O nouă ediție ”Investiți în România!” s-a difuzat în direct, marți, 25 iunie, pe TVR Internațional. Echipa emisiunii v-a dat întâlnire de la ora ...

Monahul-medic Luca Bîlteanu a ales România: „Bolnavul e cel mai mare profesor al meu, iar boala este lecţia supremă”

Marți, 25 iunie, pe TVRi, de la ora 19:00, în direct, la "Un doctor pentru dumneavoastră", despre rolul modelelor în educație, cercetare şi ...

 

#tvri