loader
Foto

”Ora Regelui”: Peleșul, simbol al puterii și al loialității

Sâmbătă, 21 octombrie, ora 14.30, v-am invitat să urmăriți o nouă ediție a emisiunii ”Ora Regelui” dedicată Castelului Peleș, Academiei de Studii Economice și tinerelor talente ale Fundației Regale Margareta a României.

 

Ora Regelui

La zece ani după cumpărarea moșiei Sinaia și opt ani de la punerea pietrei de temelie, Castelul Peleș era inaugurat cu fast. Între timp, țara devenise suverană și independentă, luând numele de Regatul României.

”Eu, Carol I, Domn și Rege, cu Elisabeta Regina, dupe o silință neobosită de doi ani, în luptă cu un tărâm nestatornic, străbătut de isvoare, isbutit-am a pune la poalele Bucegiului temelia acestei clădiri, în anul mântuirei 1875, iar al Domniei Noastre al IX-lea. Zidirea s-a oprit pe timpul răsboiului pentru Neatârnarea României. Intrat-am în această casă a noastră în anul mântuirei 1883, iar al Domniei Noastre al XVII-lea, datu-i-am nume: Castelul Peleșului.”

(w882) cladire

Regele Carol consemnează succinct, dar mândru și cu multă luare-aminte, ziua inaugurării castelului, în pagina de jurnal intitulată ”Mutarea în Castelul Peleș”. Acest document, transcris pe un pergament cu litere artistice de însăși Regina, se găsește expus actualmente jos în Vestibulul de onoare”, aflăm din volumul ”Povestea Castelului Peleș”, scris de Principele Radu al României.

(w882) Margareta

Poveștile celui mai important edificiu al identității statale românești continuă. Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române a găzduit o seară dedicată împlinirii a 140 de ani de la momentul inaugurării.

(w882) receptie

”Prin valoarea sa artistică, arhitecturală și istorică, Peleșul este o mândrie a creației, a zămislirii și a dăruirii, fiind nu un simbol al puterii, ci al loialității, al legăturii și al legământului etern pe care această familie l-a făcut cu românii și cu țara.”, expunea istoricul Alexandru Muraru în seara festivă care a avut loc la Palatul Regal din București, în prezența multor personalități.

(w882) Ase

Aniversarea altei instituții din vremea domniei Regelui Carol I ne poartă tot în cea mai fertilă jumătate de secol din istoria țării. În anul 1913, a fost semnat decretul regal de înființare a Academiei de Înalte Studii Comerciale și Industriale. De la funcționarea într-un spațiu închiriat până la inaugurarea Palatului Academiei și mai apoi a Bibliotecii și a Muzeului, precum și a formării ilustrului corp profesoral au trecut câțiva ani. Dar viziunea modernă a Regelui Carol I precum și a elitei românești a sprijinit progresul națiunii. În ”Ora Regelui”, un mini-documentar despre o remarcabilă instituție de învățămînt, Academia de Studii Economice, la 110 ani.

(w882) ase 2

Majestatea Sa Margareta prețuiește legătura de peste generații și, ca omagiu adus Regelui Carol I și Reginei Elisabeta, Familia Regală oferă anual două burse care le poartă numele. La rândul lor, studenții economiști și-au dorit ca asociația lor să se afle sub Înaltul Patronaj al Principelui Radu.

(w882) talente 2

Pentru tinerele talente ale Fundației Regale Margareta a României, programul național ce le e dedicat înseamnă, pe scurt,  burse, îndrumare, promovare. Înseamnă experiență și studiu, dar și exprimare și schimb de idei, cum se întâmplă în taberele de creație la care participă.

(w882) talente

În vara aceasta, artiștii vizuali și muzicienii au gândit proiectele inspirați de frumusețea Balcicului și de splendidele grădini ale castelului imaginat de Regina Maria. Creațiile lor vor fi prezentate în finalul toamnei, la Gala Tinerelor Talente.

(w882) fata pe sc

Până atunci, după Concertul Regal caritabil din 25 octombrie, Ateneul Român vă invită la expoziția de artă plastică și, desigur, vă propune să le fiți alături, într-un demers destinat exclusiv Tinerelor Talente ale României.

***

Program de difuzare:

TVR 1 – sâmbătă, 21 octombrie 2023, ora 14.30

TVR Internațional – sâmbătă, 21 octombrie 2023, ora 16.30

TVR Moldova – joi, 26 octombrie 2023, ora 16.00 (27 octombrie, ora 1.00)

***

Echipa emisiunii:

Editor de imagine: Nicolaie Cernat

Prezintă: Bogdan Șerban-Iancu

Producător: Lidia Voicu

Realizatori:  Diana Ilica, Adelina Dumitrescu

***

Surse foto: romaniaregala.ro, Facebook


 

 

4:00 Info Diaspora

*Riscuri,măsuri de protecţie, remedii juridice şi propuneri legislative cu privire la achiziția unui imobil nou, ce urmează a fi construit sau finalizat de dezvoltatorul imobiliar, pentru o mai bună protecţie a cumpărătorilor.Invitaţi: Ovidiu Serban, avocat şi Radu Berevoianu notar.

Rubrica info: Cererea şi dosarul de pensie comunitara. Interviu cu Maria Luiza Socol Florescu, director, Relații Internaționale, CNPP;

Regimul juridic al monumentelor istorice, interviu cu Roxana Avramescu, avocat;

Cadastru şi intabulare înainte sau după succesiune ? interviu cu Dragoş Balanişcu, expert autorizat ANCPI;

Proprietatea soţilor asupra bunurilor imobiliare dobândite cu plata preţului în rate, interviu cu Tatiana Şoldănescu, avocat

Realizatori şi producători Aura Iosif şi Angela Avram

(Reluare)

5:00 Tu votezi România!

*Promovare electorală alegeri prezidenţiale Producător Emilia Rădina (Reluare)
 
TVR organizează confruntarea decisivă a candidaţilor la preşedinţie în Sala Unirii de la Palatul Cotroceni

Dezbaterea „Un preşedinte pentru România" va fi difuzată în direct şi simultan pe TVR1, TVR INFO, TVR Internaţional şi TVR MOLDOVA, marţi, 29 ...

Sâmbăta tăcerii: TVR dedică o zi memoriei Papei Francisc | VIDEO

TVR a transmis Funeraliile Papei Francisc în direct şi fără pauze publicitare. Totodată, Televiziunea Publică difuzează o serie de programe ...

Natura - medicina viitorului

Natura - medicina viitorului

publicat: joi, 24 aprilie 2025

Plantele au fost, sunt și vor rămâne o sursă de energie prețioasă prin care omul vibrează cu natura și cu universul din care face parte. În ...

 

#tvri