loader
Foto

O tradiție începută în vremea Regelui Carol I, recepția anuală a Corpului Diplomatic, la ”Ora Regelui” | VIDEO

Mesajul Majestății Sale Margareta adresat diplomaților acreditați la București, lansarea unui nou volum cu însemnările Reginei Maria a României, Gala Tinere Talente și târgul de Crăciun găzduit chiar pe Domeniul Regal Săvârșin - printre subiectele pe care le-ați urmărit la ”Ora Regelui” sâmbătă, 23 decembrie, de la ora 14:30, la TVR1 și de la ora 16:30, la TVR Internațional. La TVR Moldova este programată pentru 28 decembrie, ora 16.

 

Ora Regelui

Recepția anuală a Corpului Diplomatic acreditat la București, tradiție începută în vremea Regelui Carol I, a încheiat întâlnirile oficiale ale Custodelui Coroanei române și seria evenimentelor anului.

(w882)

Majestatea Sa Margareta le-a transmis diplomaților acreditați la București admirația pentru dedicarea de care au dat dovadă, în promovarea și consolidarea relațiilor dintre România și țările pe care le reprezintă. Majestatea Sa a subliniat din nou contribuția continuă a României ca membru cu drepturi depline al Uniunii Europene și al Alianței Nord-Atlantice și determinarea de a promova integrarea Republicii Moldova în structurile de securitate ale continentului nostru.

(w882)

Valoarea extraordinară a reuniunii elitei diplomației confirmă rolul ambasadelor, în căutarea păcii și a stabilității, a afirmat și Excelența Sa doamna Rana Mokaddem, ambasadorul Republicii Libaneze în România și actualul Decan al Corpului Diplomatic. Țara noastră, ca punte între Est și Vest are o mulțime de mijloace de a înțelege toate regiunile lumii și de aceea capacitatea de a fi activă la nivel internațional trebuie să se dezvolte.

(w500)

Lansarea unui nou volum cu însemnările Reginei Maria a României a umplut Sala Cinema a Cercului Militar. Paginile din jurnalul anului 1931, care compun cartea, sunt o continuare a memoriilor traduse până acum de istoricul Georgeta Filitti și conțin, pe lângă informațiile din viața personală și cea a Familiei Regale, multe comentarii referitoare la viața politică a acelor vremuri. Astfel, însemnările Reginei Maria, al cărei stil literar este de o cuceritoare expresivitate, reprezintă o cronică plină de savoare a României interbelice.

(w882)

În strânsă legătură cu elitele naţionale, regii şi reginele României au susținut artele și au încurajat popularizarea literaturii. Exemplele încep cu înființarea colecției ”Biblioteca pentru toți”, a bibliotecilor publice, a școlilor și a numeroaselor tipărituri. Și proiectele realizate de editurile româneşti în prezent, împreună cu membrii Familiei Regale dezvăluie cititorilor, dincolo de partea istorică, povestea regalităţii într-o tematică de mare diversitate. Cu atât mai frumoasă este legătura dintre producția de carte și susținerea talentelor noii generații, așa cum se întâmplă în cazul Proiectului Tinere Talente al Fundației Regale Margareta a României.

(w882)

Pe viitorii artiști îi revedem în ”Ora Regelui”, la ultimul spectacol al anului, Gala Tinere Talente, o călătorie muzicală prin filme celebre, prezentată la Teatrul Național din București.

Domeniul Regal Săvârșin a intrat în atmosfera sărbătorilor de iarnă, odată ce Familia Regală a ajuns acasă pentru a petrece Crăciunul și Anul Nou.

(w882)

Majestatea Sa Margareta și Principele Radu continuă să îi încurajeze pe producătorii locali să își prezinte produsele tradiționale și au găzduit un târg de Crăciun chiar pe Domeniul Regal. Oaspeții au degustat produse făcute în casă, după rețete transmise din generații, s-au bucurat de colinde și de decorul minunat al domeniului împodobit de sărbătoare.

(w882)

(w882)

 

Program de difuzare:

TVR 1 – sâmbătă, 23 decembrie 2023, ora 14.30

TVR Internațional – sâmbătă, 23 decembrie 2023, ora 16.30

TVR Moldova – joi, 28 decembrie 2023, ora 16.00

 

***


Echipa emisiunii:

Prezentator: Camelia Csiki

Editor de imagine: Nicolaie Cernat

Producător: Lidia Voicu

Realizatori: Camelia Csiki, Diana Ilica, Bogdan Șerban-Iancu

 

***

Sursa foto:

www.romaniaregala.ro

 

Edițiile emisiunii Ora Regelui sunt disponibile online pe TVR+.

 

 

9:00 Telematinal

*Partea a III-a

Prezentatori: Anatol Guzic, Alexandrina Vrîncean

Producător Luminiţa Popa

Transmisiune directă

10:00 Exclusiv în România

*Cât se poate de… UNESCO

Hoinărind prin ținuturile Hunedoarei, dăm de UNESCO la tot pasul. Iarăși?!

Am mai trecut prin Geoparcul Țara Hațegului, cu dinozaurii lui pitici și toată fauna preistorică, am vizitat cetățile dacice... Ce altceva ar mai fi pe acolo atât de... UNESCO? Ei, bine, se pare că avem de-a face cu un județ cât se poate de UNESCO. Descoperim împreună un nou obiectiv propus pentru a-și ocupa locul pe lista prestigioasă: Limes Dacicus, frontiera de est a Imperiului Roman aflată în România de astăzi. Cu peste 1000 km lungime, ea reprezintă cel mai întins segment de acest fel aflat pe teritoriul vreunei țări. Ne vom opri la castrul Micia, de lângă Deva, împreună cu unul dintre inițiatorii proiectului, arheologul Ovidiu Țentea, călăuza noastră în timp, spre strălucirea de altădată a sitului. Și tot el ne va conduce la Ulpia Traiana Sarmizegetusa, primul oraș întemeiat de romani pe teritoriul nou cuceritei provincii. Doar că pe drum, între cele două, nu putem rezista acordurilor care răzbat dintr-un pub al Devei și facem cunoștință cu talentații membri ai formației Steel Jazz, condusă de Mircea Goian. Iar mai aproape de Ulpia Traiana, aflați deja pe teritoriul Geoparcului UNESCO Țara Hațegului, aflăm că un asemenea statut implică multe tentații la care este supus turistul. De pildă, bucatele delicioase de la un punct gastronomic din Densuș, pe care nu le poți gusta decât dacă treci testul Unchiului Luci: acela de a deprinde graiul local. Sau, la câțiva kilometri mai sus, pe un deal din Clopotiva, ispita de a zbura cu parapanta. Dacă ai vânt prielnic. Dacă nu, poți măcar să iei lecții de la piloții a căror școală dă aripi multor entuziaști. În final, după ce vom fi parcurs străzile vechii capitale a Daciei romane, ne încheiem călătoria tot la Deva, reîntâlnindu-ne sus, în cetatea restaurată, cu Mircea Goian. Dar nu despre jazz sau blues va fi vorba, ci despre muzica veche cântată de el împreună cu ”Cimpoierii din

Trasilvania”. Vă așteptăm la concert!

Prezentator şi realizator Cristian Tabără

Producători: Marin Găbudean, Cristina Magearu

 

Echipa emisiunii „Tradiții” vă invită la o ediție cu gânduri alese, povețe spirituale, cântece pascale și secrete din bucătăria gospodinelor, ...

Turismul religios, pelerinaj pentru suflet

Turismul religios, pelerinaj pentru suflet

publicat: marţi, 30 aprilie 2024

În Săptămâna Patimilor, la „Investiţi în România!”, am ales o temă deosebită: turismul religios, pelerinaj pentru suflet. Emisiunea se difuzează ...

Ediţie specială

În Vinerea Mare, 3 mai, de la ora 21.00, TVR Internaţional difuzează o ediţie specială a emisiunii " Terasa urbană" , în care artistul Kyrie ...

 

#tvri