loader
Foto

Galerie foto

Via Olanda, o poveste cu jazz, vineri la “Lumea şi noi”

Vineri, 20 martie, de la ora 20.30, TVR Internaţional v-a dat întâlnire cu safoxonistul Cătălin Milea, într-o nouă poveste...cu cântec.

 

Lumea şi noi

Ediţia este disponibilă online pe TVR+

Arhiva muzicală a Televiziunii Române deţine câteva înregistrări cu Cătălin Milea, din urmă cu un deceniu, de pe când saxofonistul cânta într-un grup atunci reprezentativ pentru noua generaţie a jazzului românesc, Jazz It Up. Emisiuni „Taverna”, concerte la festivaluri internaţionale, invitaţii în bigband-ul care o acompania pe Aura Urziceanu…

În fapt, muzicianul a început să penduleze încă din anii 2000 între scenele de jazz internaţionale. După 2006 a studiat în Olanda, la Groningen (cu un stagiu la New York şi un master la Haga); aşa a apărut şi printre câştigătorii unui concurs care le ridica la fileu înregistrarea unui disc. Atunci a fost trupa Re-Bop Unit, iniţiată cu prietenul şi colegul chitarist George Dumitriu, cu un invitat de marcă – Dick Oatts.

(w882) Cătălin

De-a lungul anilor, Cătălin a avut parte de numeroase alte experienţe internaţionale (alături de muzicieni titraţi ai genului), între care Peter Herbolzheimer Bigband ori European Contemporary Orchestra. Muzicianul are o afinitate deosebită pentru proiectele românilor din diaspora (Adriana Cârcu, pianistul Lucian Ban, bateristul Eugen Gondi). Din 2013, cu Romanian Jazz Collective saxofonistul redescoperă compoziţii din arhiva de aur a muzicii româneşti.

(w882) Mircea Tib

Revenirea la scena românească pare să fie de doi ani ţelul său principal; nu doar alături de generaţia lui, dar şi de instrumentiştii şi soliştii în formare în ţară (workshop-uri, tabere de vară). Ediţia include astfel un reportaj la un concert Imagination Orchestra. Iar de cele mai multe ori, acţiunile sale sunt girate de „Jazz Compas” - mai mult decât o simplă revistă muzicală, de altfel singura din peisajul genului. Fragmentul dintr-un concert Hammond Trip citat în emisiune ţine de aceeaşi umbrelă.

(w882) Cătălin

Că e carieră solistică interpretativă şi componistică ori acţiuni întru revigorarea mişcării jazz în România, cele două dimensiuni sunt complementare în misiunea asumată de muzician. Cu precizarea că saxofonistul a trebuit să plece din ţară pentru a vedea mai bine nevoile genului din România. Drept care n-a mai stat pe gânduri, ci... pe muzică, în toate modurile posibile! Întrucât Cătălin Milea are cu adevărat generozitatea artistului dăruit.

Un reportaj de Doru Ionescu!

Un nou sezon "Lumea şi noi", din 6 octombrie 2014! Fii mândru de românii pe care ţi-i prezintă TVR Internaţional!

***

Emisiunea poate fi urmărită și pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

11:00 Info Diaspora (R)

*Informații utile pe următoarele teme:

Efectul Schengen asupra pieţei forţei de muncă din România

Ce drepturi de pensie au românii din străinatate

Îngrijiri medicale planificate în altă ţară a UE

Contractul de întreţinere

Jurnalist Răzvan Petrişor

Producător Aura Iosif

(Reluare)

11:30 Prezenţe româneşti (R)

*Lilian Broca (Canada)

Lilian Broca, artistă vizuală canadiană, cu rădăcini românești și evreiești, a plecat din orasul in care s-a nascut, Bucuresti, cand era un copil. A știut intotdeauna că va fi artistă si dupa ce a absolvit Universitatea Concordia, Montreal, în 1968, a urmat cursurile Institutului Pratt din NY. Desi a ales, initial, pictura, intotdeauna i-au placut mozaicurile, iar acum este o personalitate recunoscută în aceasta arta. Casa in care locuieste impreuna cu sotul ei, David, este un adevarat muzeu. LILIAN a purtat mereu Romania in inima ei, chiar daca de la emigrare au trecut 64 de ani.

Realizator si producător Mihaela Crăciun

(Reluare)
 
România - hub universitar important în domeniul învăţământului medical

La  emisiunea cu titlul inspirat din Constituţie, „Articolul VII" - Românii din străinătate, s-a discutat despre deficitul de personal din ...

 Cercetarea medicală poate ajuta omul să trăiască mai bine

Marți, 23 aprilie, în direct de la ora 19:00, la TVR Internațional, v-am așteptat la o nouă ediție "Un doctor pentru dumneavoastră".

„Iancu Jianu, Haiducul

Sâmbătă, 27 aprilie, de la ora 23:30, la TVR Internațional revedem filmul de aventuri „Iancu Jianu, Haiducul", producție România, 1981.

 

#tvri